Κυβερνούν εύκολα, ψευδόμενοι

0Του Παναγιώτη Γκλαβίνη

Ο Mark Twain έλεγε πως δεν υπάρχει τίποτε πιο κατάλληλο για να μπερδέψει το ανθρώπινο μυαλό από έναν πειστικό λόγο.

Το ψέμα, έλεγε, είναι η τέταρτη Χάρις, η δεκάτη Μούσα, ο καλύτερος και ασφαλέστερος φίλος του ανθρώπου.

Όμως, δεν μπορείς να προσευχηθείς ένα ψέμα. Και αν είναι να πεις την αλήθεια, δεν χρειάζεται να θυμάσαι τίποτε.

Οι κυβερνώντες, αντιθέτως, χρειάζεται να θυμούνται πολλά κάθε φορά που απευθύνονται στον ελληνικό λαό.

Είναι τόσα τα ψέματα που του έχουν πει, ώστε αδυνατούν να βάλουν τη μια λέξη δίπλα στην άλλη, χωρίς να σκεφτούν τι λέγανε χθες ότι θα κάνουν που δεν έκαναν, και τι τάξανε προχθές ότι θα δώσουν που δεν έδωσαν.

Ο Πρωθυπουργός ειδικά, βιώνει το μαρτύριο του ηγέτη που αδυνατεί πλέον να γίνει πιστευτός σε ό,τι κι αν πει. Αυτό είναι που θα συντομεύσει τελικά και την παραμονή του στην εξουσία.

«Για το 2016», είπε στο πρόσφατο διάγγελμά του, «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη συμφωνία που πετύχαμε, μειώθηκε από το 4,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, σε 0,5% ΑΕΠ. Στόχος που αποδείχθηκε ρεαλιστικός. Και όπως είναι ήδη γνωστό, με την υπεραπόδοση των εσόδων τη χρονιά που φεύγει, υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο».

Πήρε μια χώρα στην ανάπτυξη και τη γύρισε βίαια στην ύφεση, με αποτέλεσμα οι δανειστές μας –την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι– να μας περιορίσουν στο 0,5% για το 2016 το πλεόνασμα που θα μπορούσαμε να πετύχουμε με ύφεση, αντί για το πολλαπλάσιο αυτού, που με ευκολία θα πετυχαίναμε φέτος σε περιβάλλον ανάπτυξης, αν δεν κυβερνούσε ο Σύριζα.

Ο Σύριζα, όμως, κυβερνά και ψεύδεται. Βαφτίζει πετυχημένη τη συμφωνία που υποχρεώθηκε να κάνει τον Ιούλιο του 2015, όταν χρειάστηκε να επιβάλει νέους φόρους για να βγάλει ένα μικρότερο πλεόνασμα σε περιβάλλον ύφεσης, τη στιγμή που με λιγότερους φόρους θα είχαμε πετύχει μεγαλύτερο πλεόνασμα αν είχαμε 7% ανάπτυξη τα δυο αυτά χρόνια, όπως αναμενόταν ότι θα είχαμε πριν βγει ο Σύριζα.

Δεν πρέπει να λες την αλήθεια, έλεγε ο Twain, σ’ αυτούς που δεν την αξίζουν. Βαριά κουβέντα. Κι ακόμη βαρύτερη, αυτή που είπε ο Γεώργιος Κονδύλης: Αν ήξερα πόσο εύκολο είναι να κυβερνάς την Ελλάδα, θα το έκανα από τότε που ήμουν λοχίας.

Τόσο εύκολο είναι, λοιπόν, να κυβερνάς την Ελλάδα μ’ ένα ψέμα;

* Ο κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης είναι αν. καθηγητής διεθνούς οικονομικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
Πηγή Liberal
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 26, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Κυβερνούν εύκολα, ψευδόμενοι"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator