Η ουσία του πανικού

0Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Το φαινόμενο είναι εντυπωσιακό: την ώρα που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απευθύνεται με πλήρως και εμφατικά ενωτικό λόγο στους συμπατριώτες του και πλέκει το εγκώμιο της αντιπάλου του, αλλά και την ώρα που η ίδια η ηττημένη των αμερικανικών εκλογών Χίλαρι Κλίντον κάνει από την πλευρά της ακριβώς το ίδιο λέγοντας ότι «του χρωστάμε μια ευκαιρία» και δηλώνει στο πλευρό του νέου προέδρου της χώρας της, πολλοί, εδώ στην Ευρώπη, παραμένουν σε… διαφορά φάσης και ασχολούνται με το χθες μιας εκστρατείας που τελείωσε και όχι με το αύριο μιας προεδρίας που ξεκινά.

Μετά από μία φοβερή σύγκρουση, οι δύο πρωταγωνιστές της μεγαλύτερης πολιτικής μάχης στον κόσμο, έβαλαν ήδη τα μαχαίρι στα θηκάρια τους και κοιτούν την επόμενη ημέρα, περνώντας το μήνυμα της εθνικής ενότητας και της συνεργασίας στα εκατοντάδες εκατομμύρια των Αμερικανών πολιτών.

Όμως η βαθιά ευρωπαϊκή υπεροψία δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και δεν λέει να προσαρμοστεί σε αυτήν: για πρώτη φορά στην μεταπολεμική τουλάχιστον Ιστορία, μεγάλες ευρωπαικές χώρες υποδέχονται έναν ηγέτη των ΗΠΑ με πρόδηλα απαράδεκτη πλέον καχυποψία, αδυνατώντας να κατανοήσουν τα δεδομένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και ότι με αυτόν τον τρόπο κατ’ ουσίαν προσβάλουν έναν μεγάλο λαό.

Ο πανικός δεν κρύβεται. Και είναι διάχυτος. Όχι πια στις ΗΠΑ, όπου η σύγκρουση τελείωσε και μία νέα περίοδος ξεκινά, αλλά στην Ευρώπη. Γιατί; Επειδή στη Γηραιά Ηπειρο τα πολιτικά (και όχι μόνον) συστήματα, βλέπουν ότι τα πάντα μπορεί να ανατραπούν. Ότι η μακρά, παρατεταμένη περίοδος της ηγεμονίας τους μπορεί να τελειώσει και αυτή με την εντολή των λαών, όπως συνέβη με το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντί να δαιμονοποιούν και να ξορκίζουν τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, το καλύτερο που θα είχαν να κάνουν τα ευρωπαικά συστήματα θα ήταν να διδαχθούν από τα αποτελέσματα των εκλογών και να ανοίξουν επιτέλους το για χρόνια κλειστό παράθυρο στην αυτοκριτική, που έχει παντελώς εκλείψει στην Ευρώπη, όπου οι αποτυχίες διαδέχονται πλέον η μία την άλλη.

Αλλά μπορούν;

Προφανώς όχι.

Ακριβώς επειδή είναι τέτοια συστήματα…

Πηγή "Το Βήμα"
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 25, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η ουσία του πανικού"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator