Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Κωστή Στεφανόπουλο - ΒΙΝΤΕΟ

0



Στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Παλαιό Ψυχικό - Παρόντες Προκόπης Παυλόπουλος, Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αντώνης Σαμαράς, Σταύρος Θεοδωράκης κ.α.- Κατά τη διάρκεια της τελετής ερρίφθησαν 21 κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό

Με τιμές αρχηγού κράτους τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Παλαιό Ψυχικό.

Παρόντες είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, πρώην υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου κ.α.

Από νωρίς στο προαύλιο του ιερού ναού υπήρχε το τιμητικό άγημα της Προεδρικής Φρουράς ενώ πλήθος κόσμου έχει ήδη συγκεντρωθεί για το τελευταίο αντίο στον «ευπατρίδη της πολιτικής».

Ο Κωστής Στεφανόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών το βράδυ της Κυριακής στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» μετά από τετραήμερη νοσηλεία.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη η κηδεία θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη ενώ ήδη σε όλα τα δημόσια κτήρια οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Για να τιμηθεί ακόμα περισσότερο ο Κωστής Στεφανόπουλος κατά την ώρα της εξοδίου ακολουθίας ερρίφθησαν από το πυροβολείο του λόφου του Λυκαβηττού, είκοσι ένας τιμητικοί κανονιοβολισμοί.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε πως ο καλύτερος τρόπος να τιμόυμε την μνήμη του εκλειπόντος είναι να εμπνεόμαστε από το παράδειγμά του και να συνεχίζουμε το έργο του.

Ολόκληρος ο επικήδειος που εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο αναγνωρίζοντας ομοθύμως το μεγάλο κενό, το οποίο δημιουργεί ο θάνατός του στην πολιτική και πολιτειακή μας ζωή.

Το μέγεθος του κενού τούτου καθορίζεται από το ήθος και την εν γένει προσωπικότητα του Κωστή Στεφανόπουλου, δοθέντος ότι το ήθος του και η προσωπικότητά του προσδιορίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά τόσο της λαμπρής ιστορίας του όσο και του κορυφαίου υποδείγματος που μας κληροδοτεί ως προς την άσκηση πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων.  Ας μου επιτραπεί να υπενθυμίσω ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά, όχι μόνο για ν’ αποδώσω στον εκλιπόντα εκείνο που του αναλογεί μετά θάνατον αλλά και για να καταστήσω σαφές το δικό μας χρέος έναντι της μνήμης του.

Το πρώτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η ανυπόκριτη ανιδιοτέλεια.  Πάντα ενεργούσε όχι για ν’ αποκομίσει κάποιο προσωπικό όφελος αλλά μόνο για να καταστεί το έργο του, φυσικά προς όφελος της Πολιτείας, «κτήμα ες αεί μάλλον ή αγώνισμα ες το παραχρήμα ακούειν».
Το δεύτερο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η αταλάντευτη προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον, μ’ όλη την σημασία που προσδίδει σ’ αυτό ο όρος «res publica».  Ήτοι η προσήλωση στην εξυπηρέτηση των σκοπών εκείνων που προσιδιάζουν στην Ελληνική Πολιτεία, με βάση την Ιστορία του Έθνους μας αλλά και ενόψει των εκάστοτε προκλήσεων και του αντίστοιχου εθνικού διακυβεύματος.

Το τρίτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν ο Πατριωτισμός.  Όχι βεβαίως εκείνος που ευτελίζεται «στην υπηρεσία» του λαϊκισμού.  Αλλά ο Πατριωτισμός στην πιο γνήσια έκφρασή του, ο οποίος συντίθεται από το ύψιστο χρέος υπεράσπισης, άνευ όρων και προϋποθέσεων, των Εθνικών μας Δικαίων.

Και το τέταρτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η διαλεκτική σύνθεση των αντιθέτων, προκειμένου να πορεύεται ο Λαός μας και το Έθνος μας την οδό της σύμπνοιας και της ενότητας.  Ιδίως μάλιστα όταν οι καιροί επιβάλλουν να διδασκόμαστε από τα δεινά που μας κληροδότησαν οι στείρες έριδες και οι κάθε μορφής διχασμοί.
Υπό τα δεδομένα αυτά καθίσταται πρόδηλο ότι ο καλλίτερος τρόπος για να τιμούμε τη μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, όπως του αρμόζει, είναι να εμπνεόμαστε από το παράδειγμά του και να συνεχίζουμε το έργο του.
Αιωνία η μνήμη του».

Η ταφή του θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο της Πάτρας, της πόλης που υπήρξε η γενέτειρα του αλλά και ο τόπος - εφαλτήριο για να αναδειχθεί και να καθιερωθεί τόσο στον επαγγελματικό στίβο, ως μαχητικός δικηγόρος, όσο και στην πολιτική κονίστρα, ως βουλευτής Αχαΐας και ένας από τους σπουδαιότερους κοινοβουλευτικούς ρήτορες της μεταπολεμικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία της Δημοκρατίας άνοιξε βιβλίο συλλυπητηρίων το οποίο θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού σήμερα και αύριο με ώρες προσέλευσης από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 20.00 (είσοδος από οδό  Βασιλέως Γεωργίου Β΄2).

Δείτε βίντεο: Κωστής Στεφανόπουλος: Τελευταίο «αντίο» στον Αχαιό πολιτικό




Δημοσίευση: Νοεμβρίου 22, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Κωστή Στεφανόπουλο - ΒΙΝΤΕΟ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator