H κυκλώπεια πυραμίδα της Σικυώνος – πρώτη κατ’ αποκλειστικότητα δημοσίευση της φωτογραφίας της στην έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία

0



H κυκλώπεια πυραμίδα της Σικυώνος – πρώτη κατ’ αποκλειστικότητα δημοσίευση της φωτογραφίας της στην έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία.
Στην εφημερίδα «Πολιτεία Σικυωνίων», αρ. φύλλου 124, Σεπτέμβριος 2016, δημοσιεύθηκε αποκλειστικά και για πρώτη φορά η φωτογραφία της Κυκλώπειας Πυραμίδας της Σικυώνος. Για όσους δεν διάβασαν το σχετικό άρθρο, το αναπαράγουμε στο FACEBOOK
ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΙΚΥΩΝΟΣ

Πυραμίδες δεν υπήρχαν μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και στην αρχαία Ελλάδα, αν και σε πολύ μικρότερο μέγεθος. Στην Ελλάδα σήμερα έχουν καταγραφεί περί τα 26 πυραμιδοειδή κτίσματα, από τη Θήβα έως την Κρήτη. Τα γνωστότερα είναι τα εξής:
α) «Η πυραμίδα στο Ελληνικό» της Αργολίδας, του 2.720 π.Χ. στο δρόμο από το Άργος στην Τεγέα. Είναι κατασκευασμένη από τεράστιες πέτρες από ασβεστόλιθο. Έχει μια στερεή βάση και πάνω της συνεχίζουν τέσσερις άνισες πλευρές. Η δυτική πλευρά της είναι 14,70 μέτρα, η βόρεια 12,58, η ανατολική 8,62 και η νότια 8,61 μέτρα.
β) «H πυραμίδα της ακρόπολης της Θήβας», στον λόφο του Αμφείου, που είναι στην ουσία ένας τύμβος σε μορφή πυραμίδας. Χρονολογείται από το 2.000 π.Χ. και αποτελείται από τρεις βαθμίδες. Είναι μια μεγάλη πυραμίδα λαξευμένη στο χώμα.
γ) «Η πυραμίδα στην κορυφή του Ταΰγετου» στη Λακωνία σε υψόμετρο 2.407 μέτρων. Είναι η προέκταση του βουνού, αν και η λεία επιφάνεια της κορυφής έρχεται σε αντίθεση με το υπόλοιπο βουνό, καθώς το πέτρωμα είναι διαφορετικό στην κορυφή. Η τετράπλευρη πυραμίδα αποτελείται από απόλυτα κάθετες και ίσες πλευρές.
δ) «Η πυραμίδα της Κάμπιας» στην περιοχή της Νέας Επιδαύρου που ανακαλύφθηκε το 1993 από ένα δάσκαλο. Οι διαστάσεις της είναι: βόρεια πλευρά 7,78 μέτρα, νότια πλευρά 8,87 μέτρα, ανατολική και δυτική πλευρά 8,4 μέτρα.
ε) Η «πυραμίδα του Λυγουριού» στα βόρεια του σημερινού δρόμου που ενώνει το Ναύπλιο με το ιερό του Ασκληπιού της Επιδαύρου. Οι διαστάσεις της είναι: βόρεια πλευρά 14 μέτρα, νότια πλευρά 12 μέτρα, ανατολική πλευρά 12,75 μέτρα και δυτική πλευρά 12,5 μέτρα. Η πυραμίδα αυτή χρονολογήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, με τη μέθοδο της οπτικής θερμοακτινοβολήσεως, στο 2100 π.Χ. με διακύμανση 610 έτη πάνω-κάτω.

Η ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΚΥΩΝΟΣ

► Μνεία για την πυραμίδα της αρχαίας Σικυώνας υπάρχει στο βιβλίο μου «Επίτομη και Χρονολογική Ιστορία της Σικυωνίας από το 5.000 π.Χ, έως το 2010 μ.Χ», σελίδα 214, όπου αναφέρεται ότι σε πίνακα ζωγραφικής του έτους 1877 του περιηγητή J. Fennet σημειώνεται η ύπαρξη πυραμίδας σε περιοχή πλησίον της Σικυώνος, χωρίς μέχρι τώρα να έχει εντοπισθεί το ακριβές σημείο αυτής.
► Δυσεύρετος ήταν και ο πίνακας του Fennet και απροσπέλαστη κάθε πληροφορία σχετικά με αυτή την πυραμίδα. Όμως, το έτος 1984 εκδόθηκε το βιβλίο «1842-1885. Ελλάδα, ιστορική, εικονογραφημένη. Μια πλήρης συλλογή ιστορικών, τοπογραφικών και καλλιτεχνικών ντοκουμέντων. Με 280 γκραβούρες εποχής», Αθήνα, Nikolas Books, στο οποίο παρέχεται η ανωτέρω φωτογραφία της πυραμίδας της Σικυώνος που αποτελεί αναπαραγωγή από τον πίνακα του Φέννετ. Η φωτογραφία τιτλοφορείται ως «Remains of a Cyclopean Pyramid near Sikyon», δηλαδή ερείπια Κυκλώπειας πυραμίδας πλησίον της Σικυώνος.
►Tώρα, δημοσιεύεται για πρώτη φορά η φωτογραφία της σε έντυπο της Σικυωνίας και πρώτη φορά στο διαδίκτυο σε πρώτη αποκλειστικότητα, με δεδομένο ότι η εφημερίδα Πολιτεία Σικυωνίων κυκλοφορεί όχι μόνο έντυπα, αλλά και διαδικτυακά.
► Αποτελεί πλέον πρόκληση για οποιονδήποτε πολίτη που θα προσπαθήσει να αναγνωρίσει την τοποθεσία και την ακριβή θέση της πυραμίδας και να λύσει έτσι το μυστήριο. Μη ξεχνάμε ότι ο καθηγητής της αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγής Καββαδίας ανακάλυψε και στη συνέχεια αποκάλυψε το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου από την παρατηρητικότητα ενός βοσκού.
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 08, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "H κυκλώπεια πυραμίδα της Σικυώνος – πρώτη κατ’ αποκλειστικότητα δημοσίευση της φωτογραφίας της στην έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator