Σαρωτικές αλλαγές στη χρηματοδότηση κομμάτων; – Οι Θεσμοί θέλουν να γίνεται με ονοματεπώνυμο

0Στον σκληρό πυρήνα της διαφθοράς που συσχετίζεται με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων περιστράφηκε το αντικείμενο της συνάντησης του γενικού γραμματέα Διαφθοράς Γιώργου Βασιλειάδη με τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι εκπρόσωποι των Θεσμών ζήτησαν οι χρηματοδοτήσεις των κομμάτων από το πρώτο ευρώ να είναι ονομαστικές, δηλαδή να δηλώνονται τα στοιχεία ταυτότητας του πολίτη ή της εταιρείας που υποστηρίζει οικονομικά ένα κόμμα ή έναν πολιτικό. Το νομοθέτημα της κυβέρνησης για το πολιτικό χρήμα, που περιλαμβάνει σειρά διατάξεων με στόχο να υπάρξει διαφάνεια στον κρίσιμο για το πολιτικό σύστημα τομέα της χρηματοδότησης των κομμάτων, η διάταξη που έχει προκαλέσει τις αντιρρήσεις των εκπροσώπων των θεσμών είναι η εξής.

Πρόκειται για τη ρύθμιση που προβλέπει ότι για ποσά μέχρι 150 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο τα κόμματα δεν είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν ποιοι είναι οι χρηματοδότες τους ούτε να απαιτούν από υποστηρικτές τους (πολίτες ή εταιρείες) να δίνουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους για τα κουπόνια που θα κόβουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την χθεσινή συνάντηση ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει συνθήκες διαφάνειας στη χρηματοδότηση του πολιτικού συστήματος, ενώ, για το επίμαχο θέμα της ονομαστικοποίησης των κουπονιών από το πρώτο ευρώ, δήλωσε στους θεσμούς ότι θα υποβάλει σχετικό ερώτημα για γνωμοδότηση στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.

Όπως είπε στους Θεσμούς, η Αρχή είναι εκείνη που θα κρίνει αν μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να είναι έξω από το συνταγματικό πλαίσιο καθώς μπορεί να εκλαμβάνεται και ως δημοσιοποίηση των πολιτικών προτιμήσεων των πολιτών.

Πέραν όμως των διατάξεων για το πολιτικό χρήμα, τη συνάντηση Βασιλειάδη – Θεσμών απασχόλησε και το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας ειδικού γραφείου καταγγελιών στη Γενική Γραμματεία Διαφθοράς. Στο γραφείο αυτό, το οποίο ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί, πολίτες μπορούν ανώνυμα ή επώνυμα να καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Βασιλειάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους των θεσμών να τεθεί επικεφαλής του εν λόγω γραφείου εισαγγελέας, προκειμένου οι έρευνες από καταγγελίες να «φιλτράρονται», και το γραφείο καταγγελιών να έχει τη σφραγίδα της δικαστικής αρχής.
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 15, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Σαρωτικές αλλαγές στη χρηματοδότηση κομμάτων; – Οι Θεσμοί θέλουν να γίνεται με ονοματεπώνυμο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator