Βελκουλέσκου: Απαραίτητη η περαιτέρω μείωση των συντάξεων

0



Θανάσης Κουκάκης

Στο μη βιώσιμο δημόσιο χρέος της Ελλάδος, στις υψηλές συντάξεις, στους υψηλούς φόρους, στους αδύναμους τραπεζικούς ισολογισμούς, αλλά και στα διαθρωτικά εμπόδια, αναφέρθηκε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου παρουσιάζοντας σε τηλεδιάσκεψη τα προκαταρκτικά πορίσματα της έκθεσης του άρθρου 4 του καταστατικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της.

Αναφερόμενη στη κατάρτιση της έκθεσης τόνισε πως «ήταν ευκαιρία να μιλήσουμε με την κυβέρνηση και με άλλους φορείς, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε ποιες είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Το στέλεχος του ΔΝΤ αναγνώρισε πως τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει τα ελλείμματα του πρωτογενούς δημοσιονομικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από διψήφιους αριθμούς σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα, κάτι που όπως είπε έγινε με κοινωνικό κόστος και με επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου ανέδειξε τέσσερα προβλήματα που ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την ανάπτυξη της Ελλάδος. Σε αυτά περιλαμβάνονται όπως είπε:
Οι υψηλές συνταξιοδοτικές δαπάνες οι οποίες χρηματοδοτούνται από υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που επιβάλλονται σε περιορισμένες φορολογικές βάσεις.
Το δημόσιο χρέος που παραμένει μη βιώσιμο.
Οι προβληματικοί ισολογισμοί τόσο των τραπεζών όσο και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
Τα διάχυτα διαρθρωτικά εμπόδια για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Μη βιώσιμο το ασφαλιστικό

«Δεν συμβουλεύουμε για περισσότερη λιτότητα, συμβουλεύουμε για λιγότερη», είπε, προσθέτοντας πως οι δημοσιές δαπάνες παραμένουν σε υψηλά επιπεδα, λόγω των υψηλών συντάξεων που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους.

Ενδεικτικά τόνισε ότι το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδος βρίσκεται στο «μη βιώσιμο» επίπεδο του 10% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2,5% στη ζώνη του ευρώ. «Είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων, και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές», ανέφερε.

Για την αύξηση της φορολογίας η Ρουμάνα επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ ανέφερε πως προσθέτει κινδύνους στον προϋπολογισμό και αποθαρρύνει τις επενδύσεις και την απασχόληση. «Η πρόσφατη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος δημιούργησε περαιτέρω δημοσιονομικές εξοικονομήσεις, ενώ η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ απλοποίησε το σύστημα. Όμως, οι μεταρρυθμίσεις βασίζονται κατά πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η οποία δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία στην επίσημη οικονομία», είπε.

Η ίδια υπογράμμισε πως θα πρέπει να περικοπούν οι σημερινές φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες επιτρέπουν πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος. «Αυτές οι απαλλαγές δύσκολα δικαιολογούνται γιατί δεν παρέχουν τα έσοδα που απαιτούνται για την προστασία των πλέον ευάλωτων», ανέφερε.

Η κ. Βελκουλέσκου αναγνώρισε πως αν και η «αντίσταση» στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι κατανοητή δεδομένων όσων έχουν γίνει τα τελευταία έτη, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει στην ακύρωση των υφιστάμενων ρυθμίσεων γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα δυνητικά οφέλη για τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. «Πρέπει να υπάρξει πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ευθυγράμμιση της Ελλάδας με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και της συνδικαλιστικές δράσης», είπε.

Προσοχή στις τράπεζες

Το στέλεχος του ΔΝΤ είπε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να μειωθούν δραστικά ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανάληψη χορήγησης δανείων στην οικονομία. «Η παραδοχή ότι οι τράπεζες μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν ευσταθεί, επειδή σε τελευταία ανάλυση η ανάπτυξη βασίζεται στη χορήγηση δανείων σε δυναμικές επιχειρήσεις, πράγμα που περιορίζεται και αντί αυτού, οι τράπεζες στηρίζουν μη παραγωγικές και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις», σημειωσε.

Κατά το ΔΝΤ οι εποπτικές Αρχές πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τα κίνητρα στις τράπεζες ώστε να θέσουν φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για να υλοποιούν στρατηγικές που δίνουν προτεραιότητα σε βιώσιμα μέτρα αναδιάρθρωσης και στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Η εξασφάλιση επαρκούς τραπεζικού κεφαλαίου είναι σημαντικής σημασίας ώστε να επιτραπεί η γρήγορη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ακόμη και με κάποιο κόστος», ανέφερε.

Κατά την ίδια θα πρέπει να γίνει άρση των capital controls στα πλαίσια ενός «οδικού χάρτη».
Μικρή η ελάφρυνση χρέους που θέλουν οι Ευρωπαίοι

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ ανέφερε για το θέμα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ότι προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η γενναία μείωση του δημόσιου χρέους. «Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζεται, και η οποία πρέπει να υπολογιστεί βάσει ρεαλιστικών παραδοχών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», ανέφερε.

Στην ίδια βάση τόνισε πως είναι κρίσιμο οι παραδοχές για την ελάφρυνση του χρέους να είναι «ρεαλιστικές».

«Οι τρέχοντες στόχοι παραμένουν μη ρεαλιστικοί γιατί υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πολλές δεκαετίες, παρά τα διψήφια ποσοστά ανεργίας και ότι ταυτόχρονα θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», υπογράμμισε, ενώ ερωτηθείσα για το εάν η Ελλάδα θα περάσει από εφέτος στην ανάπτυξη – όπως είπε χθες στο Reuters ο Αλέξης Τσίπρας- εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά.
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 23, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Βελκουλέσκου: Απαραίτητη η περαιτέρω μείωση των συντάξεων"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator