«Στέγνωσαν» από τους φόρους οι πολίτες - Έκρηξη χρεών και κατασχέσεων τον Αύγουστο

0Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Στοιχεία-σοκ από τη ΓΓΔΕ.: Πάνω από 91,5 δισ. ευρώ χρωστούν στις ΔΟΥ 4,03 εκατ. φορολογούμενοι - Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες χρωστούν πάνω από το 50% του ΑΕΠ στις Εφορίες! - Στις 774.321 έφθασαν οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων οφειλετών του Δημοσίου μέχρι το τέλος Αυγούστου - Οι 79.247 έγιναν το πρώτο οκτάμηνο του 2016

Με ταχύτατους ρυθμούς εξακολουθούν να αυξάνονται κάθε μήνα τα "φέσια" των φορολογουμένων προς το Δημόσιο στοιχείο που καταδεικνύει ότι τα όρια αντοχής των πολιτών στα ολοένα αυξανόμενα φορολογικά βάρη έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι που έχουν απλήρωτες οφειλές προς τις Εφορίες, ανέρχονταν σε 4.030.910 στο τέλος Αυγούστου. Τον ίδιο μήνα, έμειναν απλήρωτα άλλα 1,368 δισ. ευρώ χρέη από φόρους και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. να υπερβεί τα 91,58 δισ. ευρώ και να αντιστοιχεί πλέον σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 50% του ΑΕΠ!

Την ίδια ώρα, οι φορολογικές αρχές επιβάλλουν κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις εισπράξεις των χρεών. Αν και τον Αύγουστο, οι ρυθμοί επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης υποχώρησαν σημαντικά λόγω θερινών αδειών (μόλις 39 αποφάσεις εκδόθηκαν τον περασμένο μήνα), οι κατασχέσεις που επιβλήθηκαν συνολικά στο πρώτο οκτάμηνο του 2016 υπερέβησαν τις 79.240.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε., τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που έχουν φορτωθεί με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. ανέρχονταν σε 4.030.910 στο τέλος Αυγούστου από 4.128.962 στο τέλος Ιουλίου του τρέχοντος έτους, ενώ το συνολικό ποσό που οφείλουν έφθασε τα 91,582 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου από 90,428 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε μεν κατά 98.052 όμως το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. αυξήθηκε κατά 1,15 δισ. ευρώ. Ειδικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016 δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 8,98 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν από 82,81 σε 82,596 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, το αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα Μνημόνια κατέστρεψαν οικονομικά τα περισσότερα Ελληνικά νοικοκυριά και μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Είναι προφανές ότι τα αλλεπάλληλα φοροεισπρακτικά μέτρα που επιβλήθηκαν και εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2015 και στο πρώτο οκτάμηνο του 2016, με την εφαρμογή των Μνημονίων, οδήγησαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα σε υπερχρέωση και σε αδυναμία να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους.

Έκρηξη κατασχέσεων

Μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή οι κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου, αυξήθηκαν από 695.074 σε 774.321. Δηλαδή, μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2016 επιβλήθηκαν 79.247 νέες κατασχέσεις. Τον Αύγουστο οι νέες κατασχέσεις ήταν, πάντως, μόλις 39, γεγονός που οφείλεται στις θερινές άδειες και την υπολειτουργία πολλών υπηρεσιών! Τα στοιχεία πάντως για το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι ο ρυθμός με τον οποίο επιβάλλονται οι κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου φθάνει, κατά μέσο όρο, τις 500 ανά εργάσιμη μέρα! Οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους» από την στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Πάντως, από το σύνολο των 4.030.910 οφειλετών του Δημοσίου, μόνο σε 1.541.970 είναι δυνατό να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Κι από αυτούς οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβάλουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 774.321, δηλαδή στο 50,22%!

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε. μέχρι το τέλος Αυγούστου:

- Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του τρέχοντος έτους έφθασαν στα 8,986 δισ. ευρώ εκ των οποίων 7,775 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Μόνο τον Αύγουστο προστέθηκαν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών 1,368 δισ. ευρώ από τα οποία τα 1,034 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

- Από τα νέα χρέη ύψους 8,986 δισ. ευρώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων έχει καταφέρει να εισπράξει 1,312 δισ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 82,596 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,838 δισ. ευρώ με τον ετήσιο στόχο να ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 28, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "«Στέγνωσαν» από τους φόρους οι πολίτες - Έκρηξη χρεών και κατασχέσεων τον Αύγουστο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator