Τα «στρατιωτικά παίγνια» του Πάνου Καμμένου

0



Ειδικού Συνεργάτη

Μία ημέρα μετά την μάλλον προσχηματική επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμένου στην Ήπειρο με ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού, προκειμένου στην συνέχεια να παραλάβει τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα από την Άρτα (όπου είχε μεταβεί για μη υπηρεσιακούς λόγους) και να τον μεταφέρει στην Αθήνα, ανακοινώθηκε μία σειρά μέτρων με σκοπό την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Εάν τα αναγγελθέντα μέτρα αποσκοπούσαν στην δικαιολόγηση για μία ακόμα φορά της «πτήσης-ΤΑΧΙ» άντε να το καταπιούμε και αυτό! Στην περίπτωση όμως που το ΥΕΘΑ όντως σοβαρολογεί, το πρώτο ερώτημα που προκύπτει μετά αυτή την στομφώδη ανακοίνωσή του, είναι εάν αλλάζει η Πολιτική Εθνικής Άμυνας (άραγε υπάρχει… και ακόμα πιο… άραγε, γνωρίζουν κάποιοι τι ακριβώς είναι αυτό το «πράγμα») η οποία προσδιορίζει την απειλή μόνο ανατολικά και προερχόμενη από την αναθεωρητική Τουρκία! Δηλαδή μας απειλεί και η… Αλβανία; Εάν ναι, υπάρχει σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο είναι το θεσμικό κυβερνητικό όργανο αποφάσεων για τέτοια θέματα και με βάση ποια στοιχεία; Οπότε σε αυτή την περίπτωση η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας οφείλει να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό σχετικά!

Εάν όμως όχι, όλα αυτά που εξαγγέλθηκαν για λόγους που μόνο ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν στο μυαλό τους, επισημαίνεται ότι δεν εξυπηρετούν απολύτως κανένα επιχειρησιακό σκοπό, επιβαρύνουν τον ήδη εξαιρετικά μειωμένο λειτουργικό Προϋπολογισμό των Ε.Δ. και αναμφίβολα αφαιρούν ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους από τους Σχηματισμούς και Μονάδες που έχουν αποστολή να αντιμετωπίσουν την πραγματική και εκπεφρασμένη απειλή, στα νησιά μας και στον Έβρο! Κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί ότι το ποσοστό επανδρώσεως δυστυχώς παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, ενώ και οι οικονομικοί πόροι είναι ελάχιστοι λόγω των περικοπών, με αποτέλεσμα διοικήσεις και προσωπικό να υπερβάλλουν εαυτούς για να διατηρούν την επιχειρησιακή ετοιμότητα σε όσο τον δυνατόν παραδεκτό επίπεδο.

Και σαν μην έφθαναν αυτά, ο κ. Καμμένος την Παρασκευή 19 Αυγούστου μας αποκάλυψε ότι ήδη έχουν προχωρήσει συζητήσεις με την Αστυνομία και το υπουργείο προστασίας του Πολίτη ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να βοηθήσουν με την παρουσία εναερίων μέσων στην καταπολέμηση της… διακίνησης ναρκωτικών! Ίσως οι κ.κ. Αρχηγοί των Επιτελείων των Κλάδων για να διατηρήσουν την… «αρμονική συνεργασία» με την πολιτική ηγεσία και ό,τι αυτό… συνεπάγεται, συναινούν σε οποιαδήποτε ιδέα του Υπουργού, αλλά δεν υπάρχει, να πάρει ευχή, κάποιος να πει στον κ. Υπουργό ότι η εμπλοκή των Ε.Δ. σε αστυνομικά καθήκοντα είναι εξωθεσμική και απαιτείται νομικό πλαίσιο…. Ότι για την έστω «light-εμπλοκή» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 υπήρξε νομοθετική ρύθμιση! Και ας υποθέσουμε ότι αυτό γίνεται, πώς θα υλοποιηθεί όταν στις Ε.Δ. δεν υπάρχουν επαρκείς ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι; Και ότι η αναγωγή με άλλες χώρες είναι πρωτίστως αφελής μιας και χώρες σαν το Βέλγιο ή την Γαλλία δεν έχουν μία Τουρκία απέναντι τους με εκπεφρασμένη απειλή για την οποία επιβάλλεται να έχουμε τις Ε.Δ. εστιασμένες σε αυτήν για την αντιμετώπιση της!

Εξειδικεύοντας περαιτέρω την θέση μας οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο αριθμός ελικοπτέρων του Στρατού μας είναι εξαιρετικά περιορισμένος και προορίζεται για τακτικές αποστολές και μεταφορές στο θέατρο επιχειρήσεων. Η εμπλοκή τους σε τέτοιες αποστολές θα προσθέσουν ώρες πτήσεως και θα μεγαλώσουν τις ανάγκες συντηρήσεως, με κίνδυνο να μην είναι διαθέσιμα και χρηστικά όταν απαιτηθεί να εκπληρώσουν την αποστολή για την οποία αποκτήθηκαν. Εάν η Κυβέρνηση επιθυμεί απλά την εμπέδωση κλίματος ασφαλείας στην περιοχή των ελληνοαλβανικών συνόρων, ας το κάνει με την οντότητα που έχει θεσμικό ρόλο. Τα τμήματα συνοριακής φύλαξης της Ελληνικής Αστυνομίας, συγκεντρώνοντας από τις πόλεις και από άσχετες υπηρεσίες όπου βρίσκονται, τους συνοριοφύλακες.

Τέλος να θυμίσουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη επωμιστεί πολύ μεγαλύτερο φορτίο απ’ αυτό που τους αναλογεί καλύπτοντας τα κενά μιας γενικότερης διοικητικής ανεπάρκειας όπως δασοπυρόσβεση, διακομιδές ασθενών εκτέλεση προσθέτων τεχνικών έργων, ενώ έχουν εμπλακεί σοβαρά με το προσφυγικό πρόβλημα σε όλες τους τις πτυχές.

Πηγή Liberal
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 03, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τα «στρατιωτικά παίγνια» του Πάνου Καμμένου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator