SOS: Ινσιρλίκ καλεί Αθήνα!

0Όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή της διαφυγής των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Αλεξανδρούπολη, καταμαρτυρούν ότι θέλει να πετάξει την “καυτή πατάτα” αλα Οτσαλάν από πάνω της, και μια ώρα αρχύτερα να τους απελάσει στην Τουρκία. Όπως επίσης, την πιάνει κρύος ιδρώτας μην εισέλθουν στην Ελλάδα και άλλοι στρατιωτικοί ή και κάθε λογής άλλοι διωκόμενοι από το “καθεστώς Ερντογάν”. Αν και αυτό είναι κοινό μυστικό, κάποιοι πρωτοκλασάτοι στρατιωτικοί παράγοντες του ελληνικού Πενταγώνου, πιθανότατα εν τη ρύμη του λόγου τους, το' παν χτες ενώπιον αρκετών δημοσιογράφων. “Αποστολή μας, είναι να εμποδίσουμε να εισέλθουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί”, είπαν, προκαλώντας έκπληξη.

Ο λόγος γινόταν για τους 25 κομάντος, με επικεφαλής έναν στρατηγό, οι οποίοι, κατά τους ισχυρισμούς των κύκλων του Ερντογάν, φέρονται να επιτέθηκαν κατά του ξενοδοχείου, στο οποίο βρισκόταν ο Τούρκος πρόεδρος την Παρασκευή τη νύκτα, μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Όπως είναι γνωστό, ο ίδιος είχε φύγει μόλις λίγο πριν, και έτσι οι πραξικοπηματίες απέτυχαν. Κατόπιν, όπως άπαντες ενθυμούνται, ο Ερντογάν πέταξε με το αεροσκάφος του προς την Κωνσταντινούπολη, οπότε στην πόλη είχαν αρχίσει να υποχωρούν οι στρατιωτικοί και όλα έδειχναν ότι το πραξικόπημα αποτύγχανε. Ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο που δείχνει το μπαράζ της τουρκικής παραπληροφόρησης τις τελευταίες ημέρες, είναι ότι υψηλόβαθμοι έλληνες αξιωματικοί ανέφεραν ότι κανένας δεν προσπάθησε να καταρρίψει το αεροσκάφος του Ερντογάν, όπως σαφώς κατέγραψαν τα ελληνικά ραντάρ και άλλα μέσα. Αντίθετα, οι τουρκικές μονταζιέρες παραπληροφόρησης ανέφεραν ότι το αεροσκάφος του συνοδευόταν από δυο τουρκικά μαχητικά, και ότι ενώ πετούσε προς Κωνσταντινούπολη, δυο F-16 των πραξικοπηματιών το προσέγγισαν, αλλά -ω, του θαύματος!- δεν του επιτέθηκαν για να το καταρρίψουν. Κάτι που θα ήταν πανεύκολο να κάνουν. Φαίνεται πως πρόκειται πράγματι για παραμύθια της Χαλιμάς. Το μόνο στίγμα που έπιασαν τα ελληνικά ραντάρ, ήταν αυτό του αεροσκάφους του Ερντογάν, χωρίς συνοδευτικά μάλιστα.

Σύμφωνα με διαρροές των κύκλων Ερντογάν, επίσης, οι κομάντος που, προηγουμένως, είχαν πάρει μέρος στην επίθεση κατά του ξενοδοχείου του στη Μαρμαρίδα, αφού απέτυχαν να τον βρουν επειδή είχε προλάβει να φύγει, όταν, στη συνέχεια, πληροφορήθηκαν την αποτυχία του πραξικοπήματος, έφυγαν στα βουνά με τα ελικόπτερα που είχαν. Κατόπιν κρύφτηκαν, και τώρα προσπαθούν να διαφύγουν πιθανώς στην Ελλάδα. Τα δυο πιο “επικίνδυνα” σημεία είναι η Σύμη και η Κως, χωρίς να αποκλείεται και ο Έβρος. Ανέφεραν κι' άλλα. Όπως ότι οι οκτώ της Αλεξανδρούπολης ήταν από αυτή την ομάδα κομάντος. Κάτι που έως τώρα δεν έχει αποδειχθεί. Στην περιοχή από Ρόδο έως Κω, εδώ και δυο ημέρες παίζεται ένα θρίλερ, με μεγάλη μάλιστα συγκέντρωση δυνάμεων, κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και από την Τουρκία. Στη Ρόδο, Κω και Λέρο, μάλιστα, μετεγκαταστάθηκαν έξι επιθετικά ελικόπτερα, “Apache”, κάτι που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στην πλευρά της Τουρκίας πετούν συνεχώς ένα ζευγάρι μαχητικά αεροσκάφη, μερικά ελικόπτερα, ενώ περιπολίες κάνουν μέσα της Ακτοφυλακής. Εξαιτίας της χαώδους κατάστασης στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεών της, η Τουρκία αδυνατεί να κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό μέσων, ενώ ούτε ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της δεν έχει εμφανιστεί. Δεν έχει προβεί, επίσης, σε παραβάσεις – παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο.

Οι Τούρκοι, είναι προφανές ότι θέλουν να εμποδίσουν τους πραξικοπηματίες να περάσουν σε ελληνικά νησιά. Εξάλλου, το να συλληφθούν τα άτομα που επιτέθηκαν στον πρόεδρο, θα αποτελέσει μεγάλο γεγονός για την προπαγανδιστική μηχανή του Ερντογάν. Τα δικά μας μέσα, επισήμως βρίσκονται στην περιοχή δια παν ενδεχόμενο. Τα όσα είπε, όμως, ο έλληνας ανώτατος αξιωματικός, δείχνουν πως στόχος τους είναι να εμποδίσουν τους στρατιωτικούς να περάσουν στη χώρα μας, ούτως ώστε να μην προστεθούν και νέες “καυτές πατάτες” σε αυτές των “οκτώ της Αλεξανδρούπολης”. Ένας τέτοιος πανικός απέναντι στον επίδοξο “σουλτάνο”, ειδικά σε μια περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται σε μεγάλη αστάθεια, δεν δείχνει τίποτε άλλο παρά μια “φινλαδοποιημένη” κυβέρνηση. Προφανώς, όμως, το μέγαρο Μαξίμου έχει να ασχοληθεί με άλλα “σοβαρότερα” θέματα, όπως πχ ο εκλογικός νόμος. Με τα εθνικά άραγε θα ασχοληθεί;

Δεν υποστηρίζει κανείς ότι η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε “τσαμπουκάδες” και “μαγκιές”. Όμως, επιβάλλεται να αρθεί στοιχειωδώς στο ύψος των περιστάσεων, να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα, να τηρήσει τις υποχρεώσεις απέναντι στις διεθνείς συμβάσεις, το εθνικό και διεθνές Δίκαιο, και να μην επιτρέψει σε μια -διαλυμένη- Τουρκία να της επιβάλλει τη βούλησή της. Στο όνομα και μόνο της καλής γειτονίας, δεν μπορεί η υποχωρητικότητα να μετατρέπεται σε “εθνική πολιτική”. Η Τουρκία, εξάλλου, έχει αποδείξει ότι στις δύσκολες γι' αυτήν στιγμές, μπορεί να κάνει την πάπια, αλλά μετά, δεν θα τηρήσει την υπογραφή της. Το ίδιο μπορεί να κάνει τώρα στο Μεταναστευτικό, τις ίδιες προκλήσεις πιθανότατα θα επαναλάβει σε βάρος της Ελλάδας, από τη στιγμή που απέναντι, κάποια στιγμή, σταθεροποιηθεί η κατάσταση, και αποκατασταθεί το χάος στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Να σημειωθεί ότι το θέμα με τους Τούρκους φυγάδες -τους υπάρχοντες οκτώ, αλλά και όσους ενδεχομένως έλθουν- περιπλέκεται, δεδομένου ότι η Άγκυρα ήρε την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι, στέλνει σαφέστατο μήνυμα προς την ΕΕ ότι δεν την ενδιαφέρει η ενταξιακή πορεία της. Κάτι τέτοιο, επίσης, πρακτικά σημαίνει ότι γράφει στα παλιά της τα παπούτσια κάθε έννοια σεβασμού των δικαιωμάτων όσων έχουν συλληφθεί με την κατηγορία του πραξικοπηματία, ή του “αντικαθεστωτικού”. Και είναι πάρα πολλοί εκείνοι, οι οποίοι συνελήφθησαν, κατηγορούνται ή διώκονται δίχως να' χουν καμία σχέση με το πραξικόπημα. Και αύριο, η “λίστα προγραφών” του Ερντογάν είναι πολύ πιθανόν να διευρυνθεί. Με τη “Γενιά του πάρκου Γκεζί”, την οποία ήδη έχει κυνηγήσει με δακρυγόνα και ΜΑΤ ο Ερντογάν, Κούρδους, φιλοευρωπαϊστές, κάθε τάσης Κεμαλικό, Αριστερούς, κ.ο.κ. Πως λοιπόν θα εκδοθούν με τόση ευκολία οι οκτώ πραξικοπηματίες στην Τουρκία; Πως και γιατί θα εμποδιστούν άλλοι φυγάδες (πολιτικοί, δημοσιογράφοι, κρατικοί παράγοντες, κ.λ.π.) να έλθουν στην Ελλάδα; Η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται πως, όχι μόνο συναγωνίζεται τον Σημίτη, αλλά μάλλον θα τον ξεπεράσει.

Εδώ Ινσιρλίκ

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η βάση Ινσιρλίκ, όπου, εκτός των τουρκικών, εδρεύουν αμερικανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις, (ΝΑΤΟϊκές) βρίσκεται πρακτικά σε αποκλεισμό από το καθεστώς Ερντογάν. Έχει κοπεί το ρεύμα επί μέρες και δεν γίνεται ανεφοδιασμός. Βέβαια, στην ιστοσελίδα της βάσης, οι Αμερικανοί παρουσιάζουν φωτογραφίες από τα εστιατόρια όπου, όπως λένε, σερβίρεται ζεστό φαγητό στο προσωπικό (!), και γενικότερα δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόβλημα και ότι δεν τους πτοούν οι αντιξοότητες, διότι έτσι είναι μαθημένοι. Το κλίμα και το μήνυμα, λοιπόν, το δίνουν και αυτοί. Όπως είναι γνωστό, ο Ερντογάν έχει καταγγείλει τις ΗΠΑ για εμπλοκή στο πραξικόπημα, ζητάει την έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, συνέλαβε τον Τούρκο διοικητή της βάσης, Μπεκίρ Ερκαν Βαν, ως πραξικοπηματία, και τώρα χρησιμοποιεί τη βάση, όπου μάλιστα υπάρχουν και αμερικανικά πυρηνικά, ως χαρτί για να παζαρεύει. Είναι, ίσως, ο πιο ανοικτός εκβιασμός που έχει κάνει στις ΗΠΑ, για να εισπράξει από την Ουάσιγκτον την απάντηση ότι, με τις δηλώσεις του και αυτές τις κινήσεις του, υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ. Και βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι η προπαγανδιστική μηχανή του Ερντογάν επαναλαμβάνει το σύνθημα “Έξω από το ΝΑΤΟ”.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, έστειλε το μήνυμα: Πρέπει να ξεμπερδεύουμε με την οικονομική ασφυξία της χώρας, επειδή οι εξελίξεις στην Τουρκία δείχνουν ότι τα γεγονότα στην περιοχή και μεγάλα είναι και ταχύτατα τρέχουν. Τι λέει αυτό; Ότι τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι μια διαλυμένη οικονομικά χώρα, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το κάνει. Αναμφισβήτητα, ουδείς μπορεί να δένει σκοινί κορδόνι τις υποσχέσεις των Αμερικανών και άλλων μεγάλων δυνάμεων. Αύριο, εξάλλου, μπορεί να τα βρουν με την Τουρκία -είτε με τον Ερντογάν πάνω, είτε με τους αντιπάλους του στην εξουσία- και να αλλάξουν στάση. Παγκόσμια υπερδύναμη είναι, που κοιτάζει τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα. Ουδείς επίσης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει “ορντινάτσα” των ΗΠΑ. Ας κοιτάξουμε κι εμείς τα δικά μας συμφέροντα, μέσα από τις λεπτές ισορροπίες στην περιοχή μας, με ψυχραιμία και ρεαλ πολιτίκ. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι, προς το παρόν, και άγνωστο για πόσο διάστημα ακόμα, ο ρόλος της χώρας μας μάλλον αναβαθμίζεται. Και θα είναι μεγάλο λάθος να μην αρθούν στο ύψος των περιστάσεων οι πολιτικές ηγεσίες -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- και να μην εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, αλλά να λειτουργήσουν και πάλι, όπως ο Κ.Σημίτης στα Ίμια και στην παράδοση Οτσαλάν.
Δημοσίευση: Αυγούστου 10, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "SOS: Ινσιρλίκ καλεί Αθήνα!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator