Η διορία του Αλέξη...

0


Του Κώστα Στούπα

"Η Διορία του Νέρωνος"Δεν ανησύχησεν ο Νέρων όταν άκουσετου Δελφικού Μαντείου τον χρησμό."Τα εβδομήντα τρία χρόνια να φοβάται."Είχε καιρόν ακόμη να χαρεί.Τριάντα χρονώ είναι. Πολύ αρκετήείν’ η διορία που ο θεός τον δίδειγια να φροντίσει για τους μέλλοντας κινδύνους. Τώρα στην Pώμη θα επιστρέψει κουρασμένος λίγο,αλλά εξαίσια κουρασμένος από το ταξείδι αυτό,που ήταν όλο μέρες απολαύσεως —στα θέατρα, στους κήπους, στα γυμνάσια ...Των πόλεων της Aχαΐας εσπέρες ...A των γυμνών σωμάτων η ηδονή προ πάντων ... Aυτά ο Νέρων. Και στην Ισπανία ο Γάλβαςκρυφά το στράτευμά του συναθροίζει και το ασκεί,ο γέροντας ο εβδομήντα τριώ χρονώ.Κ. Καβάφης

Τα πράγματα πάνε τόσο "καλά" που ο πρωθυπουργός ξεκινά κύκλο διεθνών επαφών και πρωτοβουλιών προκειμένου να στρέψει αλλού την προσοχή και να αναπτερώσει το ηθικό των εγκλωβισμένων στο εσωτερικό της χώρας.

Κατά το ρεπορτάζ, πρώτος σταθμός, η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών την προσεχή Πέμπτη 25 Αυγούστου στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει ως παρατηρητής.

Παράλληλα η Αθήνα προετοιμάζεται να υποδεχτεί τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου για τη διάσκεψη που αναμένεται να γίνει στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Μετά τις 18 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Ν. Υόρκη όπου θα συμμετάσχει και θα μιλήσει στη Γενική Ετήσια Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το πώς πάνε τα πράγματα στο εσωτερικό είναι λίγο πολύ γνωστό...

α) The Laffer curve...

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τον Ιούλιο που πέρασε οι εισπράξεις ΦΠΑ εμφανίζονται μειωμένες κατά 60 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου παρά τις αυξήσεις στο συντελεστή. Τούτο αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο αιχμής της τουριστικής περιόδου με αυξημένες ροές τουριστών.


Η αύξηση των φόρων δεν φέρνει πάντα αύξηση των εσόδων και ως εκ τούτου πόρους για αναδιανομή. Από κάποιο σημείο και μετά φέρνει μείωση των εσόδων και "κόφτη".

Για περισσότερες λεπτομέρειες βλέπε το σχετικό ρεπορτάζ του Σ. Κράλογλου στο Capital.gr: Αύξησαν το ΦΠΑ και έχασαν έσοδα!

β) Πτώσης εσόδων...

Συνολικότερα τα έσοδα του 7μήνου του 2016 όμως εμφανίζονται μειωμένα έναντι των στόχων καίτοι ο προϋπολογισμός εμφανίζει πλεόνασμα λόγω συγκράτησης πληρωμών. Επί της ουσίας μιλάμε για στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 28.019 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 621 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016. Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

γ) Ύφεσης συνέχεια...

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 0,3%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2016, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε μείωση κατά 0,7%...

Για να έχουμε μια συγκριτική εικόνα, το β' τρίμηνο του 2015 είχε παρουσιάσει αύξηση κατά 0,8%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2015, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2014 παρουσίασε αύξηση κατά 1,4%.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ είχε παρουσιάσει μείωση της τάξης του 1,4% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2014, όταν η χώρα μετά από πέντε χρόνια είχε καταφέρει να βγει στις αγορές.

Παρά τη μείωση κατά 0,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο η βελτίωση παραμένει θετική εξέλιξη αλλά και "περίεργη" αν λάβει κανείς υπόψη άλλες παραμέτρους όπως η μείωση των λιανικών πωλήσεων κατά 6,4% το Μάιο έναντι του αντίστοιχου Μαΐου του 2015 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές), σημείωσε μείωση 8% τον Μάιο 2016 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2015, ενώ σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2016 σημείωσε µείωση 5,3%.

Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης κύκλου εργασιών, σημείωσε µείωση 1,7% τον Μάιο 2016 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2016. Όπως είναι γνωστό η πορεία της κατανάλωσης επηρεάζει κατά τα 2/3 την πορεία του ΑΕΠ.

Μείωση και των εξαγωγών...

Μειωμένες όμως εμφανίζονται στο εξάμηνο και οι εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016 σε 11,97 δισ. ευρώ, κάτω από το "ψυχολογικό όριο" των 12 δισ. ευρώ έναντι 13,02 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξάμηνο του 2014 η αξία των εξαγωγών ήταν ακόμα υψηλότερη, στα 13,17 δισ. ευρώ. Μείωση στην αξία των εξαγωγών παρατηρείται στο φετινό εξάμηνο ακόμη και εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (σ.σ. επηρεάζουν το συνολικό αποτέλεσμα, λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών) κατά 125,9 εκατ. ευρώ ή κατά 1,4%.

Αν και οι επιμέρους δείκτες προμηνύουν μεγαλύτερη κάμψη του ΑΕΠ αυτό στο δεύτερο τρίμηνο υποχώρησε μόνο κατά 0,7%. Στις 28 Αυγούστου που θα ανακοινωθούν τα οριστικά στοιχεία θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το γιατί...

Τα παραπάνω στοιχεία σε γενικές γραμμές καταγράφουν το ζοφερό κλίμα της οικονομίας ένα χρόνο μετά τα capital controls. Η κυβέρνηση ανέμενε βελτίωση του κλίματος μετά τη συμφωνία αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

Το γεγονός πως η κυβέρνηση με αιχμή τον πρωθυπουργό ανακινεί καλοκαιριάτικα ζητήματα όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις, η ρύθμιση του γερμανικού χρέους στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ξεκινά πομπώδεις διεθνείς διασκέψεις και συμμετέχει σε άλλες μαρτυρά πως και στην κυβέρνηση προβληματίζονται και προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις πολιτικές απώλειες.

Όπως γράφουμε ευθύς εξ αρχής η βέβαιη αχίλλειος πτέρνα αυτής της κυβέρνησης είναι η οικονομία. Ακόμη και ευνοϊκές συγκυρίες όπως η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η αύξηση της τουριστικής κίνησης να αναβάλουν κατά τι μπορούν την κατάρρευση, όχι να την εξαλείψουν...

Η οικονομία λοιπόν μοιάζει με το στρατηγό Γάλβα που υπομονετικά συνάθροιζε στρατεύματα εναντίον του Νέρωνα που διασκέδαζε με τα αποκαΐδια που άφηνε στο πέρασμά του…

Υ.Γ: Μια πιο αναλυτική εικόνα της πορείας των εξαγωγών δημοσιοποίησε χθες διεθνής οίκος, Βλέπε: Citi: Δραματική η εικόνα των ελληνικών εξαγωγών, απίθανη η επιστροφή της ανάπτυξης…

kostas.stoupas@capital.gr
Δημοσίευση: Αυγούστου 23, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η διορία του Αλέξη..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator