Αλαζονεία και Κακομοιριά…

0



Ζούμε μοναδικές στιγμές της Ιστορίας.

Κι εμείς στεκόμαστε «μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα», μη μπορώντας να ξεμπερδέψουμε… τα «σώβρακα από τις γραβάτες»!

Στην Τουρκία διαλύονται πλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που αποτέλεσαν για εκατό χρόνια περίπου, τον στυλοβάτη και την «εγγύηση ενότητας» της Τουρκικής κοινωνίας.

Δεκάδες ανώτατοι αξιωματικοί συλλαμβάνονται και ξυλοκοπούνται!

Υπόκωφες είναι πλέον οι καταγγελίες για μαζικά βασανιστήρια…

Ολόκληρη η ηγεσία και των τριών όπλων παύθηκε. Κάμποσοι συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν. Μαζί και μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ευρύτατες «εκκαθαρίσεις» στις Ειδικές Δυνάμεις, στην Πολεμική Αεροπορία, στο Πολεμικό Ναυτικό, στις μυστικές υπηρεσίες, στις μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου, σε όλες τις μεγάλες περιφερειακές διοικήσεις του στρατού.

Γράφτηκε αλλά διαψεύστηκε αργότερα ότι αγνοούνταν 14 πολεμικά πλοία!

Γράφτηκε, αλλά ΔΕΝ διαψεύστηκε, ότι αγνοούνται 42 ελικόπτερα, τα περισσότερα των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με τα πληρώματά τους.

«Εκκαθαρίζονται» όλοι σχεδόν οι Τούρκοι αξιωματούχοι που εκπροσωπούσαν τη χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ή χειρίζονταν κρίσιμα «χαρτοφυλάκια» που αφορούσαν τις συμφωνίες με την ΕΕ ή τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

«Εκκαθαρίζεται» και το μεγαλύτερο μέρος των ανώτατων και μεσαίων δικαστικών λειτουργών. Λέγεται ότι άρχισαν και «εκκαθαρίσεις» διπλωματών.

Η Ευρώπη προειδοποιεί ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα σημάνει το τέλος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να κρατήσει τους πραξικοπηματίες στη φυλακή να τους… ταΐζει»! Και επιμένει στην επαναφορά της θανατικής ποινής.

Στο μεταξύ τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό αιγαίο έχουν γεμίσει από θαλαμηγούς Τούρκων επιχειρηματιών, που ήλθαν όχι ακριβώς για «διακοπές», αλλά για να κρυφτούν από την οργή του… Σουλτάνου!

Κάποιοι λένε ότι ο Ερντογάν βιώνει τώρα τον «θρίαμβο» του!

Ότι βρίσκεται στο «απόγειο» της ισχύος του.

Κάποιοι άλλοι, αντίθετα, θεωρούν ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει στην Τουρκία.

Ότι είναι αδύνατο η χώρα να συνέλθει από το σοκ τόσο δραματικής ταπείνωσης και τόσο κραυγαλέας διαπόμπευσης του στρατού της,

που υπήρξε για τρεις γενιές σύμβολο ενότητάς του κοσμικού τουρκικού κράτους.

Κι αν υπάρξουν και εκτελέσεις ή αν γενικευτούν οι καταγγελίες για βασανιστήρια σε βάρος των στρατιωτικών, το σοκ θα γίνει βαθύ τραύμα.

Από τα τραύματα εκείνα που συνήθως οδηγούν σε ρήγματα εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως ο εμφύλιος ΔΕΝ αποσοβήθηκε στην Τουρκία. Ίσα-ισα τώρα αρχίζει…

Ο Ερντογάν τα τελευταία τέσσερα χρόνια συνεργάστηκε με το ΙΣΙΣ.

Κι αυτό τον έφερε σε σύγκρουση με τους Ρώσους και σε ψυχρότητα με τη Δύση.

Ύστερα εγκατέλειψε το ΙΣΙΣ (ή έτσι θέλει να το παρουσιάσει) με αποτέλεσμα να υπήρξε μια «αποκατάσταση» των σχέσεών του με τη Ρωσία και με το Ισραήλ (που πολύ απέχει, από πλήρη «εξομάλυνση»), αλλά οι ισλαμιστές του απάντησαν με φονικές επιθέσεις μέσα στην Τουρκία, με αποκορύφωμα τη μαζική σφαγή στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ύστερα προκάλεσε τη μήνη των ΗΠΑ, όταν σκέφτηκε να παραχωρήσει το ΝΑΤΟϊκό αεροδρόμιο του Ινστιρλίκ, στα Ρωσικά αεροσκάφη που χτυπάνε θέσεις του ΙΣΙΣ στη Συρία.

Τότε οι ΗΠΑ τον προειδοποίησαν να ΜΗ το κάνει, γιατί θα τον… πέταγαν έξω από το ΝΑΤΟ!

Ύστερα βγήκε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κίνας - Φιλιππίνων.

Η περίπτωση αυτή είναι εντελώς αντίστοιχη με την ΑΟΖ του Καστελόριζου που είναι Ελληνική και η Τουρκία τη θεωρεί δική της.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, δικαιώνει πλήρως τις Φιλιππίνεςκαι δημιουργεί «προηγούμενο» για το Καστελόριζο, πολύ «ευνοϊκό» προηγούμενο για την Ελλάδα, και άκρως αρνητικό για τις Τουρκικές θέσεις.

Ο Ερντογάν λοιπόν, μετά από 13 χρόνια στην εξουσία, βρίσκεται στο απόλυτο πολιτικό κενό.

Στη Συρία δεν έχει πολιτική, στο Κουρδικό δεν έχει πολιτική, στην Ευρώπη δεν έχει πολιτική, έναντι της Ρωσίας δεν ξέρει που ακριβώς βρίσκεται, έναντι του Ισραήλ το ίδιο.

Στο θέμα της ΑΟΖ έχει υποστεί ένα σοβαρό «χαστούκι»…

Το στρατό του τον διαλύει χωρίς να μπορεί ακόμα να τον ελέγξει.

Η δημόσια διοίκησή του επίσης διαλύεται.

Τα πιο σύγχρονα τμήματα της Τουρκικής κοινωνίας - στρατός, διπλωματία, πανεπιστημιακοί, εξωστρεφείς επιχειρηματίες – όλα τον βλέπουν με καχυποψία και φόβο.

Οι ισλαμιστές οπαδοί του, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, τον στηρίζουν φανατικά, αλλά οι κάτοικοι των πόλεων, οι αστοί, ιδιαίτερα στα παράλια, είναι εναντίον του.

Κάποιοι δεν κρύβουν πια το μίσος τους…

Ο όχλος των ισλαμιστών είναι σαν τις… ξιφολόγχες που έλεγε και ο Ταλλεϋράνδος:

Μπορείς να κάνεις τα πάντα με αυτούς εκτός από το να κάτσεις πάνω τους!

Και η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως την κρίσιμη στιγμή, την περασμένη Παρασκευή, όταν όλα έμοιαζαν να έχουν χαθεί, τον Ερντογάν τον έσωσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, που ο ίδιος αγωνιζόταν να κλείσει τα τελευταία χρόνια…

Χωρίς το στρατό, τη διπλωματία, τα μεσο-στρώματα, την επιχειρηματική τάξη και τη διανόηση, δεν μπορεί να σταθεί καμία εξουσία. Πουθενά!

Πολύ περισσότερο όταν είναι εναντίον τους!

Κι ακόμα χειρότερα, όταν όλοι αυτοί μέσα στη χώρα του αρχίζουν να τον μισούν, ενώ στον περίγυρό του όλη η διεθνής κοινότητα αρχίζει να τον βλέπει πια ως μείζον πρόβλημα, όχι ως παράγοντα σταθερότητας…

Κι όταν υπάρχουν ήδη αποσχιστικές τάσειςανάμεσα στους ετερογενείς πληθυσμούς του:

Πρόβλημα με τους Κούρδους σε όλη την ανατολική ενδοχώρα του, πρόβλημα με τους Αλεβίτες στα νότια, πρόβλημα με τους αστικούς πληθυσμούς στα παράλια και στα μεγάλα αστικά κέντρα, πρόβλημα με το στρατό και την κρατική γραφειοκρατία παντού.

Η Ελλάδα έχει την ατυχία να βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία.

Δεν μπορεί να παριστάνει ότι είναι… κάπου αλλού!

Και πρέπει επειγόντως να φτιάξει κάθε είδους συμμαχίες αποτροπήςμιας εξωγενούς κρίσης που μπορεί να τη σαρώσει.

Χρειαζόμαστε άλλη κυβέρνηση, άλλους πολιτικούς συσχετισμούς μέσα στη χώρα, άλλες προτεραιότητες, άλλα μυαλά και άλλη ψυχική προδιάθεση.

Σε τέτοιες συνθήκες να συζητάμε για εκλογικό νόμο «απλής αναλογικής» που κατακερματίζειτο πολιτικό σκηνικό και δημιουργεί μόνιμη ακυβερνησία στη χώρα είναι Αυτοχειριασμός.

Ο Ερντογάν κινδυνεύει να πληρώσει ακριβά την αλαζονείατου.

Εμείς, την δική μας κακομοιριά.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Αυγούστου 06, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αλαζονεία και Κακομοιριά…"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator