Στίγκλιτς:Το Μνημόνιο σχεδιάστηκε για να σωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες!

0



Το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε προχθές, υποστήριξε ότι έγιναν «σημαντικά λάθη» στους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις για την Ελλάδα. Ομως ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «NYT» αφήνει να εννοηθεί ότι όλες οι επιλογές ήταν σκόπιμες και ότι ειδικά το πρώτο πακέτο διάσωσης σχεδιάστηκε το 2010 με σκοπό να σωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες, και προς αυτές κατευθύνθηκαν τα κεφάλαια του προγράμματος. «Το πρόγραμμα είχε μεγαλύτερο όφελος για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι για την Ελλάδα» επισήμανε.

Στην ανάλυση του Στίγκλιτς η Ε.Ε. πέτυχε παράλληλα να επιβάλει μέτρα λιτότητας και να καταπνίξει τα συνδικάτα, λυγίζοντας την αντίσταση πολιτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων μέσω της ανεργίας που προκάλεσαν τα μέτρα. Αποδίδει στη δημιουργία του ευρώ αλλά και στην πολιτικά ατελή ενοποίηση την κακή απόδοση των οικονομιών της ευρωζώνης στην κρίση του 2008, προβάλλοντας ως απόδειξη χώρες που διέθεταν πολύ χαμηλότερο χρέος και έλλειμμα πριν από την ένταξή τους, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία.

Στο ερώτημα πώς θα καταστεί το ευρώ βιώσιμο απαντά ότι απαιτείται μια τραπεζική ένωση για τη διασφάλιση των καταθέσεων και μια ΕΚΤ που δεν θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στον πληθωρισμό αλλά και στην απασχόληση. «Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν έχουν πάρει ακόμα το μάθημα της κρίσης» διαπιστώνει τέλος ο Αμερικανός νομπελίστας.

Πηγή "Δημοκρατία"
Δημοσίευση: Αυγούστου 02, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Στίγκλιτς:Το Μνημόνιο σχεδιάστηκε για να σωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator