Γιώργος Δέδες: 5,5 εκ.ευρώ για μελέτες διάβρωσης του Κορινθιακού

0Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα στήνει βάσεις στην Κορινθία.

Τα σοβαρά προβλήματα την τελευταία δεκαετία με την διάβρωση των ακτών οδήγησε τελικά στην απόφαση να ξεκινήσει η διενέργεια διαγωνισμού για τη Μελέτη αντιμετώπισης των φαινομένων διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου.

Την συγκεκριμένη μελέτη είχε προναγγείλει τους τελευταίους μήνες ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες. Το ποσό που θα δοθεί για την μελέτη είναι 5,5 εκ.ευρώ.

Το πρόβλημα με τη διάβρωση των ακτών στην παράκτια περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου είναι ιδιαίτερα έντονο και κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή έργων για την προστασία τους.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, απαιτείται η επίτευξη ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης σε όλο το μήκος των ακτών, με την εξέταση εναλλακτικών σχεδίων διαχείρισης και προσδιορισμού του βέλτιστου σχεδίου προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης.

ΤΙ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ
Αντικείμενο της μελέτης είναι η διερεύνηση μηχανισμού της παράκτιας στερεομεταφοράς, ο εντοπισμός των αιτίων της διάβρωσης των νοτίων ακτών του Κορινθιακού Κόλπου και η αντιμέτώπιση με τεκμηριωμένη πρόταση των ενδεδειγμένων μέτρων και έργων τα οποία θα αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά, έτσι ώστε αφενός να περιοριστεί και αν είναι εφικτό να αναστραφεί ο διαβρωτικός μηχανισμός και να προταθούν έργα ανάπλασης των ακτών αναψυχής που θα αποκαταστήσουν την περιβαλλοντική ταυτότητα και ελκυστικότητα της περιοχής.

Ειδικότερα:
1. Θα διερευνηθούν τα αίτια και ο βαθμός της διατάραξης του ιζηματολογικού ισοζυγίου από την κυματική δράση, την επίδραση φερτών υλικών από τα υδατορρεύματα και την ανθρώπινη παρέμβαση (υφιστάμενα λιμενικά έργα και έργα προστασίας ακτών).

2. Θα υπολογιστεί η ετήσια παράκτια στερεομεταφορά.

3. Θα διερευνηθεί η δυνατότητα αναστροφής του διαβρωτικού μηχανισμού.

4. Θα προταθούν και θα μελετηθούν τα κατάλληλα μέτρα και έργα για την προστασία, για την αναβάθμιση και για την ανάπλαση της αμμώδους παραλίας, των κατοικιών, και των υφιστάμενων και προβλεπόμενων δημόσιων κατασκευών (έργων υποδομής), όπως η Π.Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών, τοπικές παραλιακές οδοί, υφιστάμενες λιμενικές υποδομές που εξυπηρετούν παράκτιους δήμους, κλπ.

5. Θα γίνουν προτάσεις για τη λειτουργική αναβάθμιση των παράκτιων μετώπων, έτσι ώστε τα υπάρχοντα αλλά και τα προγραμματιζόμενα έργα να είναι εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον.

Οι μελέτες εκπόνησης του συγκεκριμένου έργου θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Δημοσίευση: Αυγούστου 25, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γιώργος Δέδες: 5,5 εκ.ευρώ για μελέτες διάβρωσης του Κορινθιακού"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator