Συντάξεις μειωμένες έως και 20% με διαφορά... μιας ημέρας

0


Χαμηλότερες έως και 20% συντάξεις θα λαμβάνουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά τις 13 Μαΐου, ακόμη κι αν είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μια ή και περισσότερες ημέρες νωρίτερα, πριν δηλαδή από την ισχύ του νέου Ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, «αν η διακοπή της δραστηριότητας ή στην περίπτωση αυτοκινητιστών η επαγγελματική άδεια οδήγησης έχει κατατεθεί από 13/5/2016 και μετά, οι αιτήσεις κρίνονται με βάση το νέο Ασφαλιστικό».

Και ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η ασφαλιστική σχέση λήγει στο τέλος του μήνα της διακοπής του επαγγέλματος, «θα εξετάζεται η πραγματική ημερομηνία διακοπής του επαγγέλματος στην αρμόδια αρχή, αν είναι μέχρι τις 12/5/2016 ή από 13/5/2016 και μετά».

ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Ετσι, για διαφορά ακόμη και μιας ημέρας (στις 13 αντί για τις 12 Μαΐου) θα απονέμονται χαμηλότερες συντάξεις γήρατος και αναπηρίας (με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και χωρίς το «μπόνους» των 220 ευρώ που είχαν στο ΤΕΒΕ) και, αν πρόκειται για συντάξεις χηρείας, θα δίνονται με τους νέους περιοριστικούς όρους (για μια τριετία έως τη συμπλήρωση του 55ου) ή και καθόλου (ορίζεται το 67ο έτος ως ηλικία για την επαναχορήγηση).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στις 5/5/2016, πριν από την ισχύ του νέου Ασφαλιστικού (Ν. 4387/2016) και η διακοπή της δραστηριότητάς του έχει γίνει μέχρι και τις 12/5/2016, η σύνταξη θα υπολογιστεί με το παλαιό καθεστώς.

Ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στις 5/5/2016 και η διακοπή της δραστηριότητάς του έχει γίνει από 13/5/2016 και μετά, ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξής του γίνεται με βάση το νέο καθεστώς.

Ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ προερχόμενος από το πρώην ΤΣΑ που έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στις 5/5/2016 και η διακοπή της δραστηριότητάς του έχει γίνει μέχρι και τις 12/5/2016, αλλά, καταθέτει την επαγγελματική άδεια οδήγησης στις 13/5/2016, ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξής του γίνεται με το νέο καθεστώς.

ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ
Για τις αναπηρικές, αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας που υποβάλλονται μετά την ισχύ του νέου νόμου (από 13/5/2016) κρίνονται με τις νέες διατάξεις, ανεξάρτητα αν η διακοπή είναι πριν από τις 12/5/2016 ή μετά. Εάν, όμως, πρόκειται για παράταση της αναπηρικής σύνταξης εξακολουθεί να εφαρμόζεται το προγενέστερο καθεστώς.

Σε περίπτωση επαναχορήγησης της σύνταξης λόγω αναπηρίας μετά την ισχύ του νέου νόμου, κατόπιν διακοπής αυτής (π.χ. μη λήψη συντάξιμου ποσοστού αναπηρίας) ο υπολογισμός της θα γίνει με τις νέες διατάξεις.

Αντίστοιχα, σε περίπτωση που υποβληθεί αίτημα μετατροπής σύνταξης αναπηρίας σε σύνταξη γήρατος μετά την ισχύ του νέου νόμου, ο υπολογισμός θα γίνει με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Για παράδειγμα, διάρκεια συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας μέχρι 31/12/2016, αίτημα μετατροπής στις 12/5/2016 κρίνεται με το προγενέστερο καθεστώς, ενώ αίτημα μετατροπής στις 13/5/2016 κρίνεται με το νέο καθεστώς.

Αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, βάσει των διατάξεων του άρθρου 50 του Ν.3996/2011 με διατήρηση του επαγγέλματος κριτήριο για τον τρόπο υπολογισμού που θα τύχει εφαρμογής είναι μόνο ο χρόνος υποβολής του ανάλογου αιτήματος (αιτήσεις μέχρι και 12/5/2016 παλαιός τρόπος υπολογισμού, αιτήσεις από 13/5/2016 νέος τρόπος υπολογισμού).

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ
Αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου ασφαλισμένου, που ο θάνατος έχει επέλθει μέχρι και τις 12/5/2016 και εφόσον το σχετικό αίτημα υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης, ανά φορέα ασφάλισης, προθεσμίας, κρίνονται με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο (δίνεται κανονικά η σύνταξη χηρείας χωρίς το ηλικιακό κριτήριο).

Για παράδειγμα, θάνατος ασφαλισμένου στις 12/5/2016, αίτηση 12/5/2017 και έναρξη συνταξιοδότησης την 1/6/2016 κρίνεται ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης με το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο.

Αν όμως η έναρξη συνταξιοδότησης είναι την 1/7/2016, θα ισχύει το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

imerisia.gr
Δημοσίευση: Αυγούστου 16, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Συντάξεις μειωμένες έως και 20% με διαφορά... μιας ημέρας"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator