Πρωτοβουλία Πολιτών Κορίνθου: Το σενάριο ΙΒ δεν είναι λύση

0



Στις τελευταίες συνεδριάσεις του ΦΟΔΣΑ οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι παρατάξεων της Πελοποννήσου καλούνται να αποφασίσουν για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ έχοντας τρεις επιλογές. Εκτός από τα δύο που έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή - τη ΣΔΙΤ Περιφέρειας - ΤΕΡΝΑ με την συλλογή σύμμεικτων απορριμμάτων και μηχανική διαλογή τους σε κεντρικά εργοστάσια και τη​ς​ αποκεντρωμένης διαχείρισης με τοπικά σχέδια των Δήμων, με διαλογή στην πηγή, τοπικές μονάδες, διαδημοτικές συνεργασίες και χωροθέτηση ΧΥΤΥ ​ - εμφανίζεται κι ένα υποσενάριο ΙΒ στο οποίο προτείνεται η υλοποίηση του ΣΔΙΤ με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 150.000 tn/έτος με 80,5 €/τόνο +ΦΠΑ​ και τοπικές μονάδες κομποστοποίησης.

Θεωρούμε πως το ΙΒ σενάριο είναι εκ του πονηρού αλλά και μη υλοποιήσιμο για τους εξής λόγους:
Σε μια χώρα με οικονομικά προβλήματα και υπό καθεστώς μνημονίων και επιτροπείας θα υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης των τοπικών σχεδίων και των​ μονάδων κομποστοποίησης , με δεδομένη την απορρόφηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας.
Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα αλλά και η τιμή ανά τόνο μετά την ποσότητα αυτή (35€/τόνο +ΦΠΑ​) δεν επιτρέπει στους Δήμους να σκεφτούν προληπτικά στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων αλλά μόνο οικονομικά. Ποιος Δήμος θα μειώσει τις ποσότητες που θα δίνει στην ΤΕΡΝΑ και θα κάνει ανακύκλωση εφόσον είναι υποχρεωμένος να δίνει εγγυημένη ποσότητα και αν την αυξήσει θα έχει χαμηλότερη τιμή;
Εφόσον στους σταθμούς μεταφόρτωσης θα πηγαίνουν σύμμεικτα απορρίμματα δεν πρόκειται σε βάθος χρόνου να πετύχει καμία δράση κομποστοποίησης η οποία δεν θα στηρίζεται σε ολοκληρωμένα προγράμματα διαλογής στην πηγή, επαναχρησιμοποίησης και εγγύτητας. Ένα τέτοιο σχέδιο, σε βάθος χρόνου, έχει υποχρέωση να ελαχιστοποιεί τα σύμμεικτα υπολείμματα κάτι που δεν μπορεί να γίνει όταν στο εργοστάσιο θα πληρώνεις για ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα.

Το σενάριο ΙΒ δεν είναι λύση. Είναι το τυράκι που έχουν βάλει όσοι έχουν συμφέροντα στην παγίδα του ΣΔΙΤ. Δήμαρχοι της Πελοποννήσου μη το φάτε, θα πιαστείτε στην φάκα.

Παναγιώτης Ψηλογιαννόπουλος
Κόρινθος 18/7/2016
Δημοσίευση: Ιουλίου 18, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Πρωτοβουλία Πολιτών Κορίνθου: Το σενάριο ΙΒ δεν είναι λύση"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator