Ποιος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα

0



Ο Γκιουλέν παροτρύνει τους οπαδούς του να μεταναστεύσουν από τη «γη του Ισλάμ» στη Δύση

Ο Ισλαμιστής διανοούμενος Φετουλάχ Γκιουλέν λέγεται ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία.
Όταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Τούρκος πρώην ιμάμης και πρώην πνευματικός καθοδηγητής του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανιζόταν το 1999 σε ένα βίντεο να προτρέπει τους οπαδούς του να κινηθούν «μέσα στις αρτηρίες του συστήματος χωρίς ουδείς να προσέξει την ύπαρξή σας μέχρι να φθάσετε σε όλα τα κέντρα εξουσίας», κανείς δεν πίστευε πως το εννοούσε 100%.

Γιατί ο 73χρονος σήμερα ισλαμιστής θεωρητικός και μεγαλοεπιχειρηματίας από το Ερζερούμ, ο άνθρωπος που τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται από πολλούς ως ο υπ’ αριθμόν 1 «εσωτερικός εχθρός» του Ερντογάν, προωθεί διαμέσου ενός τεράστιου δικτύου σχολείων την διάδοση της τουρκικής κουλτούρας και την ανάπτυξη τουρκικής και φιλοτουρκικής «ελίτ» τόσο στις ΗΠΑ, όπου διαμένει μόνιμα από το 1999, όσο και στην Τουρκία.

Ο ίδιος, άλλωστε, κινήθηκε όπως ακριβώς περιέγραφε στο βίντεο αυτό: στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ίδρυσε το κίνημα Χιζμέτ (σημαίνει «Υπηρεσίες») εκμεταλλευόμενος το πρώτο άνοιγμα στο Ισλάμ, που έγινε στην Τουρκία στα τέλη της δεκαετίας του 1980, επί πρωθυπουργίας Τουργκούτ Οζάλ και κατόπιν αθόρυβα και σχεδόν παρασκηνιακά φρόντισε να επεκταθεί στον νέο τόπο διαμονής του, τις ΗΠΑ.

Αρχικά, χάρη στη γενναία χρηματοδότηση των θρησκευόμενων επιχειρηματιών μεγάλων τουρκικών πόλεων όπως το Ικόνιο και η Καισάρεια ο Γκιουλέν έστησε σταδιακά, ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων σε όλη την Κεντρική Ασία και στα Βαλκάνια τα οποία προήγαγαν με συναινετική νοοτροπία την τουρκική κουλτούρα, δίνοντας του την ευκαιρία να διεισδύσει στον χώρο όπου κατοικούσαν μουσουλμανικοί πληθυσμοί.

Όταν έγιναν ευρύτερα γνωστές οι δραστηριότητες του, το κεμαλικό κατεστημένο της Τουρκίας εξανέστη κι ο ίδιος, αντιμέτωπος με δικαστικές διώξεις για ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, υποχρεώθηκε να αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ και να συνεχίσει από εκεί τις δραστηριότητες του.

130 σχολεία με 45.000 μαθητές στις ΗΠΑ

Το δίκτυο αυτό των σχολείων επεκτάθηκε στις ΗΠΑ: στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού θεσμού των λεγόμενων «charter schools» (τα οποία λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση από τα χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων), ο Γκιουλέν έχει ιδρύσει πάνω από 130 σχολεία σήμερα, με περίπου 45.000 μαθητές.

«[Το Χιζμέτ] είναι ένα θρησκευτικό, κοινωνικό και εθνικιστικό κίνημα, του οποίου οι οπαδοί ιδρύουν σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, συνολικά 120 σε αστικά κέντρα 25 πολιτειών. Τριάντα τρία υπάρχουν μόνο στο Τέξας και απορροφούν ετησίως 100 εκατ. δολάρια των φορολογουμένων», σημειώνουν οι New York Times σε εκτενές ρεπορτάζ για τα σχολεία που αυξάνονται και πληθύνονται στο Τέξας.

Ακολουθούν το αμερικανικό πρόγραμμα διδασκαλίας αλλά έχουν υποχρεωτικά ως δεύτερη γλώσσα τα τουρκικά. Οι αρχές του Ισλάμ δεν περιλαμβάνονται στην διδασκαλία, αλλά αντίθετα, το μαθησιακό βάρος δίνεται στην επιστήμη και στην τεχνολογία, ώστε να προωθηθεί και το σύγχρονο πρόσωπο του Ισλάμ. Όλα αυτά εξυπηρετούν τον στόχο του Γκιουλέν, δηλαδή τη δημιουργία μιας ελίτ νέων Τούρκων, οι οποίοι κατόπιν θα προωθηθούν, όπως είχε «προφητεύσει»ο ίδιος, «μέσα στις αρτηρίες του συστήματος χωρίς ουδείς να προσέξει την ύπαρξή τους μέχρι να φθάσουν σε όλα τα κέντρα εξουσίας».

«Μήπως τα σχολεία αυτά χρησιμοποιούν τα χρήματα των φορολογουμένων προς όφελος του κινήματος του Γκιουλέν, δίνοντας δηλαδή μεγάλες δουλειές σε οπαδούς του Γκιουλέν ή προωθώντας, μέσω διακανονισμών με τοπικά ιδρύματα, τη διδασκαλία του Γκιουλέν και τον τουρκικό πολιτισμό;», αναρωτιέται η αμερικανική εφημερίδα.

Υπολογίζεται ότι η εκπαιδευτική αυτοκρατορία που έχει ο δαιμόνιος Τούρκος αριθμεί πάνω από 1.000 σχολεία σε 140 διαφορετικές χώρες. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 200 σχολεία στην Τουρκία, ενώ ο Γκιουλέν έχει ιδρύσει και πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη, το Φατίχ.

Κατασκευαστικές εταιρίες, τράπεζες, εστίαση και εκδόσεις

Μια αυτοκρατορία που χρηματοδοτείται και στηρίζεται στην οικονομική δύναμη που διαθέτει το Χιζμέτ από το συσσωρευμένο ισλαμικό κεφάλαιο. Στο δημοσίευμα των New York Times γίνεται λόγος για την κατασκευαστική TDM Contracting, μία ισλαμικών συμφερόντων τράπεζα (την πρώην Asya Finans και νυν Bank Asya), δύο ασφαλιστικές εταιρείες, έναν εκδοτικό οίκο κι εταιρείες υπηρεσιών εστίασης που όλες τους ανήκουν στο δίκτυο συμφερόντων του Γκιουλέν.

Κι όπως λένε στις ΗΠΑ «the sky is the limit», δηλαδή «δεν υπάρχουν όρια» για τις φιλοδοξίες του Γκιουλέν, ο οποίος εδώ και λίγα χρόνια επιθυμεί και μια ακόμη μεγαλύτερη εκπαιδευτική διείσδυση στις τουρκόφωνες χώρες του Καυκάσου και της Υπερκαυκασίας. Η Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν, ενοχλημένες από την εκπαιδευτική δράση του κινήματος του Γκιουλέν, έχουν προβεί, σε κάποιες περιπτώσεις, σε κλείσιμο των σχολείων του.

Ο ίδιος δηλώνει οπαδός του διαλόγου των θρησκειών «όλων των λαών της Βίβλου» και ριζικά αντίθετος στον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Χαρακτηρίζει ως «μεγάλη ντροπή» το γεγονός ότι το Ισλάμ, που έχει στον πυρήνα του την ειρήνη και την ασφάλεια, αντιμετωπίζεται σαν ισοδύναμο της τρομοκρατίας. Ηταν άλλωστε από τους πρώτους που έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και να κατηγορήσουν την Αλ Κάιντα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011.

Δημοσίευση: Ιουλίου 18, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ποιος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator