Τι συνέπειες θα έχει η Κορινθία από το Brexit;

0


Του Γιώργου Τέσση

Η πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Βρετανικού λαού για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδοτεί εξελίξεις, τόσο για την ίδια την Βρετανία, όσο και για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Η Κορινθία θα επηρεαστεί, χωρίς την δυνατότητα αντίδρασης σε τοπικό επίπεδο, από τις έντονες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες λόγω της αναμενόμενης πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που θα επικρατήσει στην Μ.Βρετανία. Επίσης οι χρηματικές εισφορές της Μ.Βρετανίας στα ταμεία της Ε.Ε. ανέρχονται σε 7 δις ευρώ κατ’ έτος .

Αυτά τα χρήματα θα λείψουν από τις πιστώσεις της Ε.Ε. στη χώρα μας, δηλαδή το πακέτο του ΕΣΠΑ και των αγροτικών επιδοτήσεων θα είναι αναγκαστικά μικρότερο.

Πολλές οικογένειες της περιοχής μας, σπουδάζουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια της Μ.Βρετανίας. Αυτοί οι συμπολίτες μας θα αναγκαστούν να πληρώσουν αυξημένα δίδακτρα και να αντιμετωπίσουν αυξημένη γραφειοκρατία. Η προσωπική μου εκτίμηση, όμως, είναι ότι αυτό το κόστος θα απορροφηθεί λόγω της αυξημένης ισοτιμίας ευρώ/στερλίνας και έτσι δεν θα επιβαρυνθούν σημαντικά, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Δεν θα εκπλαγώ μάλιστα εάν λόγω ισοτιμίας, το κόστος σπουδών στη Μ.Βρετανία καταστεί μικρότερο.

Οι επιπτώσεις του BREXIT στον τουρισμό της Κορινθία κρίνονται ως αμελητέες, αφού η Κορινθία δεν αποτελεί επιλογή για τους Βρετανούς τουρίστες.

Οι συνέπειες στο τόπο μας έχουν να κάνουν κυρίως με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Η Μ. Βρετανία αποτελεί παραδοσιακό πελάτη για τα προϊόντα της Κορινθιακής γης. Η υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ καθιστά τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτομάτως ακριβότερα για τον Βρετανό καταναλωτή. Όταν μάλιστα η υποτίμηση αυτή ξεπερνά το 30%, τότε είναι πολύ δύσκολη η προώθησή τους, με δυσμενείς συνέπειες στην τσέπη του Κορίνθιου αγρότη και εξαγωγέα.

Οι φορείς του Νομού μας οφείλουν να αναζητήσουν εναλλακτικές αγορές για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει βήματα για την αναζήτηση νέων αγορών. Οι Σκανδιναβικές χώρες αποτελούν ήδη προορισμό για τα Κορινθιακά προϊόντα, αλλά σήμερα γίνεται επιτακτικότερη η εντατικότερη διαφήμισή τους σε αυτές τις αγορές. Πρόκειται για δυνητικούς πελάτες με μεγάλη αγοραστική δύναμη, οι οποίοι μάλιστα αγαπούν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Κάποτε το Λουτράκι ήταν για τους νεαρούς σκανδιναβούς κύριος τουριστικός προορισμός. Η λέξη «Κορινθία» δεν είναι άγνωστη γι’ αυτούς και μάλιστα είναι θετικά φορτισμένη, γεγονός που βοηθά σημαντικά τους ειδικούς στο marketing.

Το επιμελητήριο και η περιφέρεια μπορούν και ξέρουν πώς να κάνουν καλά την δουλειά τους. Αν είχαν έστω και μια μικρή βοήθεια από την Κυβέρνηση, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι το BREXIT θα αντιμετωπιζόταν με επιτυχία από τις Κορινθιακές επιχειρήσεις.

Όμως, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση μπορεί να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει ένα εθνικό σχέδιο για την απορρόφηση των συνεπειών του BREXIT λαμβάνοντας υπόψη ότι στον στρατηγικό σχεδιασμό της έχουν τοποθετηθεί άνθρωποι σαν τον Καρανίκα, που το μοναδικό τους προσόν είναι οι φιλία με τον Πρωθυπουργό και η συμμέτοχή σε καταλήψεις.

Αυτό σημαίνει ότι η Κορινθία δεν θα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα μιας κεντρικής προστασίας και θα πρέπει γρήγορα και αποφασιστικά οι φορείς του νομού να την προστατέψουν από τις συνέπειες της εξόδου της Μ.Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δημοσίευση: Ιουνίου 30, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τι συνέπειες θα έχει η Κορινθία από το Brexit;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator