Οι μασονικές στοές που λειτουργούν στο Άργος και το Ναύπλιο

0Ρεπορτάζ: Γιώργος Νικολόπουλος

Με απόλυτη μυστικότητα, έπειτα από ένα …διάλειμμα ενάμιση και πλέον αιώνα, τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στην Αργολίδα δύο τεκτονικές στοές: Μία στο Ναύπλιο και μία στο Άργος.

Και οι δύο ανήκουν στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου (Α:. και Α:.Σ:.Τ:) που εδρεύει στην Αθήνα, στην οδό Κοδριγκτώνος.

Από το Δεκέμβριο του 2013 οι δύο Στοές λειτουργούν σε κοινό Ναό (σ.σ. σύμφωνα με όσα διαδίδουν οι Τέκτονες, «Ναός» ονομάζεται ο χώρος των συναθροίσεων και εργασιών τους για εκδηλώσεις κοινωνικοπνευματικού και όχι λατρευτικού χαρακτήρα).

Η ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Η Στοά του Ναυπλίου δημιουργήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 2012 σε τελετή που έγινε στη μεγάλη Στοά της Κοδριγκτώνος. Ουσιαστικά οι τέκτονες θεωρούν ότι πρόκειται για επανίδρυση, αφού στο Ναύπλιο λειτούργησε η πρώτη στην ελεύθερη Ελλάδα Στοά από το 1826 μέχρι λίγο μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια. Στη νέα Στοά του Ναυπλίου δόθηκε ο αριθμός καταλόγου 1/135 (ως ιστορικά πρώτη) και η ονομασία «Των δύο φίλων. Δάµωνος και Φιντίου», την οποία είχε και τότε.

Με την επαναλειτουργία της Στοάς, συμμετείχαν σε αυτήν κάτοικοι από ολόκληρη την Αργολίδα αλλά και την Κορινθία.

Κατά την εγκατάσταση της Στοάς, στις 11-1-2012, ο Σεβάσμιός της (έτσι αποκαλείται ο επικεφαλής του συμβουλίου της, ενώ οι σύμβουλοι «Αξιωματικοί») ανέφερε μεταξύ άλλων:

Αδελφοί μου, επί τη αναλήψει των καθηκόντων µου, διερµηνεύων και µεταφέρων συναισθήµατα και των λοιπών αδελφών της Στοάς «Των δύο Φίλων. Δάµωνος και Φιντίου» εις το Ναύπλιον, άπαντες επαναλαµβάνοµεν την υπόσχεσιν και παρέχωµεν την κατηγορηµατικήν διαβεβαίωσιν ότι θα κατευθύνωµεν την Στοάν µας εις την οδόν του µεγάλου αυτής προορισµού, εις το πλαίσιον του κοινωνικοφιλοσοφικού έργου της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Α. & Α.Σ.Τ. Διατηρούµε πλήρη την επίγνωσιν της µικρότητός µας έναντι των µεγάλων Μυστών, προγόνων του Τάγµατος και της ευθύνης εκ των προσδοκιών από μίαν Στοάν με το βάρος της ιστορικής πρώτης Τεκτονικής Στοάς της Ελλάδος.
……………………….
Αδελφοί µου, ας µη λησµονώµεν επίσης, ότι η δυστυχία που είναι τώρα επάνω µας, επάνω εις την πολύπαθον Χώρα µας, δεν είναι παρά το πέρασµα της πλεονεξίας. Θα έλθει ο καιρός που η πικρία των Ανθρώπων θα περάσει. Αλλά δια να επιτευχθή τούτο, οφείλοµεν ως Τέκτονες να συµβάλωµεν θετικώς, µε όλας µας τας δυνάµεις.

Η Στοά του Ναυπλίου πέρασε και δύσκολες στιγμές τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της. Χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες, αναφέρουμε την αποπομπή ενός εκ των ιδρυτών «για σωρεία τεκτονικών αδικημάτων». Όπως αναφέρθηκε σε γενική συνέλευση της Μεγάλης Στοάς (10-3-2013): Με την αποπομπή, «αποκαταστήσαμε την γαλήνη και την τεκτονική ειρήνη μεταξύ των εξ Αργολίδος αδελφών».

Η ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ

Έπειτα από αίτηση Αργείων μασόνων, στη γενική συνέλευση της Μεγάλης Στοάς στις 10 Μαρτίου 2013, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στοά και στο Άργος.

Έγινε «επανίδρυση δια αφυπνίσεως» στην ιστορική Στοά του Άργους με το διακριτικό όνομα «Πρόοδος» και αριθμό καταλόγου «8». «Πρόοδος» ονομαζόταν η αργείτικη Στοά που μαζί με άλλες 7 λειτούργησε τα έτη 1867-1868.

Τον Απρίλιο, ο Μέγας Διδάσκαλος της Στοάς επέδωσε το ιδρυτικό δίπλωμα στον εκλεγέντα Σεβάσμιο του Άργους. Ο Σεβάσμιος μαζί με ένα άλλο μέλος της Στοάς ανέλαβαν την ανέγερση του Τεκτονικού Ναού στην περιοχή.

Ο ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΣΤΟΩΝ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013, ήταν μια μεγάλη μέρα για τους Μασόνους της Αργολίδας. Έγιναν τα εγκαίνια του κοινού Ναού της «Προόδου» και του «Δάμωνα και Φιντία» παρουσία των αρχιμασόνων της Μεγάλης Στοάς και αντιπροσώπων από Στοές της Αθήνας και του Πειραιά. Ανάμεσά τους και ο τότε «Κραταιότατος Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης» Ραφαήλ Ντε Σιγούρα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μεγάλης Καγκελαρίας του Υπάτου Συμβουλίου, το ακίνητο είναι προσφορά. Υπήρξε αφειδής προσφορά εργασίας των αδελφών της Αργολίδας. Η παροχή του τεκτονικού εξοπλισμού έγινε από τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος του Α:. και Α:.Σ:.Τ:. και από το Ύπατο Συμβούλιο της Ελλάδος με οικονομική βοήθεια του Μεγάλου Θησαυροφυλακίου (ταμείου).

Μετά τα εγκαίνια, αφού έγινε η κατάλληλη διασκευή του χώρου, ακολούθησε η ίδρυση του «Υπερτάτου Περιστυλίου». Το «Υπέρτατο Περιστύλιο» είναι Εργαστήριο που μπορούν να το παρακολουθήσουν …προχωρημένοι Τέκτονες. Αυτοί που κατέχουν βαθμούς από 15 έως 18. Η ονομασία που δόθηκε στο Εργαστήριο είναι: «Ιωάννης Καποδίστριας, Ανατολής Ναυπλίου και Κοιλάδος Ινάχου». Ο «Ιωάννης Καποδίστριας» θα λειτουργεί και ως «Στοά Τελειοποιήσεως» για μασόνους από τον 4ο έως τον 14ο βαθμό.

Στην τελετή, αφού νωρίς έγινε «Ροδοσταυρικό Δείπνο» (δυστυχώς δεν γνωρίζουμε το μενού), ακολούθησε και επίσημο δείπνο στο οποίο συμμετείχαν και οι σύζυγοι των μελών των Στοών της Αργολίδας (σ.σ. στις Στοές συμμετέχουν μόνο άτομα του ίδιου φύλλου). Στο δείπνο παραβρέθηκε και η «Ενδοξοτάτη Μεγάλη Διδάσκαλος της Γυναικείας Στοάς της Ελλάδος» και δόθηκε η ευχή να ιδρυθεί εν καιρώ στο Άργος Αμιγής Γυναικεία Στοά.
Δημοσίευση: Ιουνίου 01, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Οι μασονικές στοές που λειτουργούν στο Άργος και το Ναύπλιο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator