Αυτή είναι η λίστα με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν άμεσα

0«Θερμό» θα είναι και το φετινό καλοκαίρι για την κυβέρνηση και για όλη τη χώρα καθώς η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρώθηκε, έρχεται όμως η επόμενη και έως τις 31 Οκτωβρίου πρέπει να έχουν κλείσει 41 προαπαιτούμενα ώστε να ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης 2,8 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα πρέπει άμεσα να εφαρμόσει τις 15 προαπαιτούμενες δράσεις και να προετοιμαστεί για τις επόμενες. Κάτι το οποίο θα καθυστερήσει και την έναρξη του δύσκολου δεύτερου ελέγχου του προγράμματος (που περιλαμβάνει και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις), δημιουργώντας προβλήματα και στη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, «η τελευταία ημερομηνία εκταμίευσης του οποιοδήποτε ποσού έχει απομείνει θα είναι η 31η Οκτωβρίου». Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει και υλοποιήσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις λίγες ημέρες νωρίτερα.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα κονδύλια δεν θα είναι διαθέσιμα και θα απαιτείται νέα έγκριση. Ουσιαστικά, η ρήτρα αυτή ισχύει για τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία «θα μπορεί να εκταμιευθεί σε μία ή περισσότερες υποδόσεις, από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά», σύμφωνα με τον ESM. Μάλιστα, όπως διευκρινίζει ο ESM, το μεγαλύτερο μέρος των εν λόγω κεφαλαίων (το 1,7 δισ. ευρώ από το σύνολο των 2,8 δισ. ευρώ) αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και το υπόλοιπο ποσό (1,1 δισ. ευρώ) στην αποπληρωμή χρέους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα εξής μέτρα:

1.Ολοκλήρωση της εναρμόνισης των κοινωνικών εισφορών, μέσω:

• Της εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

• Της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας.

• Της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ.

2.Το ΤΧΣ θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει ολοκληρώσει –σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο– την αξιολόγηση όλων των συμβουλίων των τραπεζών.

3.Η κυβέρνηση θα πρέπει εντός του Ιουνίου να:

• Εχει συμφωνήσει με τους δανειστές για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών.

• Εχει ολοκληρώσει τον εσωτερικό κανονισμό του ταμείου.

4.Μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

5.Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού.

6.Ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της ΥΠΑ.

7.Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος όσον αφορά στις μακροχρόνιες συμβάσεις (35 ετών) για την Εγνατία Οδό.

8.Η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες όσον αφορά στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.

9.Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την επάρκεια πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

10. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης της νέας αρχής δημοσίων εσόδων.

11. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, η ΡΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθεωρήσει στην ίδια κατεύθυνση τις ποσότητες για τις δημοπρασίες.

12. Νέο πλαίσιο για την κατανoμή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2017.

13. Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να αποφασίσει για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τον Ιούλιο του 2016 να βγάλει την προκήρυξη για τη διάθεση κατ’ ελάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή.

14. Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων.

15. Εως τον Ιούνιο του 2016 να καταθέσει σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model).

Δεύτερος έλεγχος

Εκτός από τα μέτρα για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, υπάρχει και ένα «βαρύ» πακέτο δράσεων, που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τώρα έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να ολοκληρωθεί επιτυχώς και ο δεύτερος έλεγχος του προγράμματος. Συνολικά, οι δράσεις αυτές ανέρχονται σε 41 και από αυτές ξεχωρίζουν, βέβαια, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Μεταξύ των δράσεων αυτών περιλαμβάνονται:

• Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2017-2020.

• Η πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ, που αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

• Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας (φυσικό αέριο), βελτιώνοντας την πρόσβαση σε πολλούς προμηθευτές, με στόχο την αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας.

• Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων.

• Η τροποποίηση και ψήφιση του θεσμικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

• Η ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.

• Η προκήρυξη της πρώτης δημοπρασίας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).

• Η οριστικοποίηση του ενιαίου τρόπου τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος από την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.

• H απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

• Η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα «κόκκινα» δάνεια σχετικά με την εξειδίκευση για τις εξωδικαστικές ρυθμίσεις.

imerisia.gr
Δημοσίευση: Ιουνίου 12, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αυτή είναι η λίστα με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν άμεσα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator