Πάνος Μπεγλίτης: Ο κ. πρόξενος στη... Ρωσία

0



Του Δημήτρη Κουνιά- εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η γνωστή ελληνική παροιμία «Από δήμαρχος, κλητήρας» φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη. Υστερα από μια σύντομη πορεία στην κεντρική πολιτική σκηνή -όπου πέρασε από κομβικές θέσεις, πάντα δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου-, ο κ. Μπεγλίτης επέστρεψε στο διπλωματικό σώμα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, να του επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη: τον μετέθεσε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και συγκεκριμένα στη θέση του προξένου.

Ο Κορίνθιος διπλωμάτης αποφάσισε πριν από περίπου τρία χρόνια να εγκαταλείψει τον χώρο της πολιτικής και να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε. Στο υπουργείο Εξωτερικών προσελήφθη το 1987. Εως το 1996 υπηρετούσε στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στις Βρυξέλλες, και εν συνεχεία τοποθετήθηκε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών όταν υπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Το 2007, ωστόσο, παραιτήθηκε, για να πολιτευθεί στην Κορινθία. Τότε εξελέγη βουλευτής, ενώ από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2011 ήταν αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας. Στη συνέχεια, ανέλαβε υπουργός Εθνικής Αμυνας, ενώ για ένα τετράμηνο, έως τον Μάρτιο του 2012, διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, πριν ο κ. Παπανδρέου αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος.

ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ

Το 2012, ωστόσο, ο ίδιος επανεντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα, γεγονός που προκάλεσε πολλά σχόλια και συζητήσεις εντός του μεγάρου της ελληνικής διπλωματίας στην Αθήνα. Η κριτική που ασκούσαν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών αφορούσε το ότι ο κ. Μπεγλίτης έκανε χρήση ενός ξεχασμένου, όπως έλεγαν, για το διπλωματικό σώμα νόμου, που παρέχει τη δυνατότητα σε δημόσιους λειτουργούς να επιστρέφουν στην υπηρεσία τους και επιπλέον να προσμετρώνται στην προαγωγή τους τα χρόνια που πολιτεύτηκαν -κάτι που δεν ισχύει για άλλους εργαζομένους. Αντίστοιχη πρακτική ακολουθείται και με τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι, μετά το τέλος της πολιτικής τους σταδιοδρομίας, μπορούν να επιστρέφουν στα δημόσια νοσοκομεία, με τον βαθμό μάλιστα του διευθυντή.

Η διαδικασία επιστροφής του κ. Μπεγλίτη εγκρίθηκε και από το νομικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών, που αποφάνθηκε ότι ο πρώην υπουργός, παρά την παραίτησή του, μπορεί να επιστρέψει στη θέση του. Το ζητούμενο ήταν σε ποια θέση θα προαγόταν και αν θα προσμετρώνταν στη διαδικασία προαγωγής τα χρόνια που απουσίασε από το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να πολιτευθεί.

ΠΡΟΑΓΩΓΗ

Τη λύση έδωσε στις αρχές Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μετέθεσε τον άλλοτε πανίσχυρο στο μέγαρο της ελληνικής διπλωματίας, επί Γ. Παπανδρέου, και μετέπειτα βουλευτή και αν. υπουργό Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη στο Γενικό Προξενείο της Αγίας Πετρούπολης. Εξάλλου, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, η προαγωγή του σε θέση πρέσβη δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει υπηρετήσει σε προξενικό πόστο και πόστο δυσμενών συνθηκών.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε από διπλωματικούς κύκλους ως δυσμενής μετάθεση, ενώ ορισμένοι έκαναν λόγο ακόμα και για «πολιτική μετάθεση», λόγω του ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν δεξί χέρι του Γιώργου Παπανδρέου -κάτι βέβαια που αποκρούεται από το περιβάλλον του κ. Κοτζιά.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ο κ. Μπεγλίτης δέχθηκε αδιαμαρτύρητα την απόφαση αυτή, αν και αιφνιδιάστηκε, ενώ είναι αναγκασμένος να μεταναστεύσει στη Ρωσία οικογενειακώς. «Ο Πάνος είναι ευσυνείδητος διπλωμάτης και θα τιμήσει την αποστολή του», λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά. Ωστόσο, οι συνομιλητές του σχολιάζουν με νόημα ότι «έχει ο καιρός γυρίσματα».

Το deal με τη ΔΗΜ.ΑΡ. που χάλασε

Το σίγουρο είναι ότι κ. Μπεγλίτης έχει κλείσει οριστικά την πόρτα στην πολιτική, αν και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2012 δεν εξελέγη βουλευτής Κορινθίας και τοποθετήθηκε μέλος στην Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο δεν είχε συνεργαστεί και τόσο καλά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ως αναπληρωτής υπουργός (έγινε υπουργός μετά την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου). Ενώ αρχικώς έδειξε να στηρίζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τελικά διέρρηξε τις σχέσεις του με τη Χαριλάου Τρικούπη. Ετσι, τον Δεκέμβριο του 2013 έφυγε από το κόμμα, γράφτηκε στην Τοπική Οργάνωση της ΔΗΜ.ΑΡ. στην Αγία Βαρβάρα και έδωσε το «παρών» στο 2ο συνέδριο του κόμματος που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης. «Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου δεν με εκπροσωπεί πια», φέρεται να υποστήριξε τότε ο πρώην υπουργός, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, χάλασε και το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί με τη ΔΗΜ.ΑΡ., ιδιαίτερα μετά την απουσία του Πάνου Μπεγλίτη από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος το 2014. Ενώ αρχικά είχε διοχετευθεί η πληροφορία ότι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ήταν ανάμεσα στους 40 πρώτους των συνολικά 42 υποψηφίων, τελικά αυτό δεν ίσχυσε. Συγκεκριμένα, αν και έγινε λόγος για 40 υποψηφίους εκ των 42 συνολικά που θα περιλάμβανε το ευρωψηφοδέλτιο του σχήματος «Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία», η τελική ανακοίνωση της ΔΗΜ.ΑΡ. περιλάμβανε 39 υποψηφίους, χωρίς να είναι ανάμεσά τους ο κ. Μπεγλίτης.

Εναν χρόνο μετά, το 2015, ο πρώην υπουργός ακολούθησε τον Γιώργο Παπανδρέου στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Ωστόσο, στη συνέχεια τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της ανάγκης δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ, εκτιμώντας ότι ο συντονισμός των δύο πλευρών, ενόψει της έναρξης της εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, που συγκρότησε η απερχόμενη πλέον πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, «μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για έναν ειλικρινή διάλογο, χωρίς όρους, με στόχο την ενότητα του χώρου». «Εγώ θα συνδράμω ώστε να προχωρήσουν οι δύο ηγεσίες άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση», είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός.
Δημοσίευση: Ιουνίου 14, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Πάνος Μπεγλίτης: Ο κ. πρόξενος στη... Ρωσία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator