Πτώχευση υπέβαλε και η αλυσίδα "Μαρινόπουλος" από... την πολύ ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ !!!

0Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα υπέβαλε η αλυσίδα σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος μετά και το ναυάγιο της συμφωνίας με το Σκλαβενίτη.

Η αίτηση άρθρο 99 προβλέπει εξυγίανση εν λειτουργία με προστασία από τους πιστωτές.

Η αίτηση αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα το μεσημέρι στο Πρωτοδικείο, ενώ η είδηση έχει προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Tις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία ενδεχόμενη πτώχευση της αλυσίδα σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος επιβεβαιώνουν οι οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου, που δημοσιεύτηκαν προ ημερών και επιβεβαιώνουν πλήρως τα εφιαλτικά σενάρια που έχουν ακουστεί.

Η Μαρινόπουλος με βάσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2014, εκτός από σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει και το οποίο επισημαίνει ξεκάθαρα ο ορκωτός ελεγκτής στην έκθεση του, απειλεί να τινάξει στον «αέρα» δεκάδες συνεργαζόμενες εταιρείες - προμηθευτές, εταιρείες ακινήτων και logistic, προκαλώντας «τρύπα» στην ελληνική οικονομία 1,2 δισ. ευρώ με πολλαπλάσιες όμως - στην πραγματικότητα - επιπτώσεις.

Με βάση τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, το ύψος των τραπεζικών της δανείων στα 446 εκατ. ευρώ ανέρχεται ενώ οι υποχρεώσεις της σε προμηθευτές φτάνουν στα 750,6 εκατ. ευρώ.

Για το 2014 η εταιρεία κατάφερε να περιορίσει τις ζημιές της από τα 61,1 εκατ. ευρώ το 2013 στα 5 εκατ. ευρώ ζημιές, το 2014 (εμφανίζοντας όμως μη επαναλαμβανόμενα έξοδα 33,9 εκατ. ευρώ).

Και μπορεί ο Όμιλος να παρουσιάζει εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις ύψους 469 εκατ. ευρώ, όμως αυτές προέρχονται από συνδεδεμένες με τον Όμιλο, επιχειρήσεις.

Η οικονομική κατάσταση της Μαρινόπουλος, είναι τέτοια, που όπως αναφέρεται στην έκθεση, αν η εταιρεία και η μητρική της δεν αναχρηματοδοτήσουν τα υφιστάμενα δάνεια του Ομίλου αλλά παράλληλα δεν εξασφαλίσουν και επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να καλύψουν τις τρέχουσες και μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες του Ομίλου, τότε μπορεί να μην έχει την ικανότητα να συνεχίσει την δραστηριότητα της.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι παρά το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα του Ομίλου, οι μέτοχοι της Μαρινόπουλος έβαλαν μία και μόνο φορά το χέρι στην τσέπη όταν προχώρησαν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 εκατ. ευρώ.

Επίσης την ίδια χρονιά ο Όμιλος συνέχιζε να λαμβάνει βραχυχρόνια αλλά και ομολογιακά δάνεια, ενώ προχώρησε και στην σύναψη συμβάσεων sale and lease back με την Εθνική Πανγαία για 7 ακίνητα της Μαρινόπουλος έναντι 96 εκατ. ευρώ αλλά και την Πειραιώς Best Lease δύο συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης για αντίστοιχα ακίνητα συνολικού ποσού 4 ερκατ. ευρώ.

Στο τέλος του 2014 ο βραχυχρόνιος δανεισμός της Μαρινόπουλος ανέρχόταν σε 37,2 εκατ. ευρώ (30,3 εκατ. ευρώ στην Εθνική και 6,1 εκατ. ευρώ σατην Alpha Bank).

Nα σημειωθεί ότι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου είναι υποθηκευμένα.

Επίσης τον Μάρτιο του 2015 η Μαρινόπουλος προχώρησε σε συμφωνία με την Alpha Bank για την αναχρηματοδότηση των δύο ομολογιακών της δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η αναχρηματοδότηση αφορά την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων έως των Οκτώβριο του 2019.

Επίσης τον Μάιο του 2015 ο Όμιλος σύναψε βραχυχρόνιο δανεισμό με την Εurobank 7 εκατ. και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Εντύπωση δε, προκαλεί πώς παρά την κακή χρηματοοικονομική της κατάσταση η Μαρινόπουλος μέσα στο ίδιο διάστημα (Απρίλιος του 2015) προχώρησε στην εξαγορά της αλυσίδας σουπερμάρκετ με την επωνυμία Αριάδνη έναντι 6 εκατ. ευρώ. καθώς και στην εξαγορά της αλυσίδας Κρόνος έναντι τιμήματος 11 εκατ. ευρώ.

Με βάση την παραπάνω εικόνα, στελέχη της αγοράς με τα οποία συνομίλησε το insider.gr εξέφρασαν την πλήρη απογοήτευση τους σχετικά με το μέλλον της αλυσίδας αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει ένα ενδεχόμενο λουκέτο της στην ελληνική οικονομία.

«Αν σκάσει η Μαρινόπουλος, θα είναι σαν να έχει χαθεί η μισή επένδυση του Ελληνικού», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το ποιά είναι η λύση που φαντάζει ιδανική στην περίπτωση της, μας τόνισαν χαρακτηριστικά, «κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, κούρεμα των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές και αλλαγή managment, προκειμένου να μην θρηνήσουμε την δική μαςLehman Brothers».

Πηγή: insider.gr
Δημοσίευση: Ιουνίου 28, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Πτώχευση υπέβαλε και η αλυσίδα "Μαρινόπουλος" από... την πολύ ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ !!!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator