ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΛΥΘΗΚΕ Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

0Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουνίου, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.» και του Δήμου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας για την κατά χώραν ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων που ανασκάφηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του σταθμού “Βενιζέλου” του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.

Το Μνημόνιο συνυπέγραψαν, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μ. Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ. Δέδες, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. κ. Γ. Μυλόπουλος.

Κατά τις εκσκαφές του σταθμού αποκαλύφθηκε σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο που διατηρεί την αυθεντικότητα μιας ιστορικής φάσης της Θεσσαλονίκης. Οι αρχαιότητες που ανασκάφηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου συμπληρώνουν την ιστορική φυσιογνωμία του κέντρου της πόλης και μαζί με τα ιστάμενα μνημεία της περιοχής διαμορφώνουν μια αισθητική και λειτουργική ενότητα που θα αποδώσει μια νέα ταυτότητα στον δημόσιο αστικό χώρο σε μια θέση καίρια για την καθημερινή ζωή της σύγχρονης πόλης.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας συγκροτείται ομάδα εργασίας, η οποία θα υποστηρίξει τους μελετητές της κατασκευής του σταθμού δίνοντας τις κατευθύνσεις για την κατά χώραν ανάδειξη των αρχαιοτήτων και την ένταξη των νέων κατασκευών στα μνημεία καθώς και τις προδιαγραφές από τη σκοπιά της φυσιογνωμίας και των αναγκών λειτουργίας της πόλης. Οι ομάδες θα βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία και θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που τυχόν ανακύψουν κατά την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών.
Με την υπογραφή του μνημονίου εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος στο έργο της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου. Εξασφαλίζονται συνθήκες γόνιμης συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων στην κατεύθυνση αρμονικής συνύπαρξης των μνημείων με τα σύγχρονα έργα, προσφέροντας προοπτική για τη συνολική ανάπλαση μιας σημαντικής περιοχής της Θεσσαλονίκης με ιστορικές αναφορές.

Αξίζει να τονιστεί ότι με τις κατάλληλες τεχνικές λύσεις που θα προβλέπουν οι νέες μελέτες του έργου θα επιτευχθεί η κατασκευή και λειτουργία του σταθμού και παράλληλα θα διατηρηθεί κατά χώραν και θα αναδειχθεί αυτό το σημαντικό μνημειακό σύνολο ως μοναδικό αυθεντικό τοπόσημο της πόλης.

Δήλωση Γιώργου Δέδε

Ύστερα από την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, δήλωσε πως «λύθηκε πλέον ο γόρδιος δεσμός» του σταθμού “ Βενιζέλου”, ζήτημα που ταλάνιζε επί μακρόν την πόλη της Θεσσαλονίκης και την εξέλιξη του έργου του Μετρό. Τόνισε δε, πως ύστερα από τις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, της συνεχούς και συστηματικής συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.» και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που οδήγησαν στην υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης, εξασφαλίζεται πλέον και η κατασκευή του σταθμού “Bενιζέλου”, αλλά και η διατήρηση και ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων.

Από την πρώτη στιγμή, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και προσωπικά ο Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, δεσμεύτηκαν για την εξασφάλιση της διπλής λύσης: Κατασκευή του σταθμού και διατήρηση και ανάδειξη των αρχαίων του χώρου. Με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης η δέσμευση αυτή γίνεται πραγματικότητα.
Δημοσίευση: Ιουνίου 17, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΛΥΘΗΚΕ Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator