Μια καλή ευκαιρία για να μάθουμε αν "μαζί τα φάγαμε" ή ποιοι τα έφαγαν

0



Η έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα για τα επιχειρηματικά δάνεια θα δείξει τι απέγιναν τελικά τα 43 δις. ευρώ που δόθηκαν στις επιχειρήσεις και εν συνεχεία “κοκκίνισαν”


Όσα ερευνά ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας κ. Γιάννης Δραγάτσης σχετικά με δάνεια τα οποία οι τραπεζίτες φέρονται να έδωσαν χαριστικά σε φίλους επιχειρηματίες είναι εξόχως σοβαρά για να αφεθούν στη λήθη που διέπει την ελληνική κοινωνία. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, η έρευνα είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Είτε υπάρξει αποτέλεσμα στην έρευνα, είτε όχι, πρόκειται για μια διαδικασία που θα δώσει την ευκαιρία να καθαρίσουμε με το ρυπαρό κλίμα που δημιουργούν οι αστικοί μύθοι περί διαπλοκής.

Ο κος Δραγάτσης έστειλε παραγγελία προς όλες τις τράπεζες να του χορηγήσουν στοιχεία για όλα τα επιχειρηματικά δάνεια άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να διαπιστώσει τι απέγιναν αυτά τα λεφτά. Αν δηλαδή όντως δόθηκαν για επενδυτικούς ή άλλους νόμιμους σκοπούς της εταιρείας ή αν έγιναν εμβάσματα σε λογαριασμούς της αλλοδαπής.

Ο εισαγγελέας δίνει τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να καθαρίσει τη φήμη του. Αν η έρευνα δεν καταλήξει σε κάτι μεμπτό, ουδείς θα μπορεί να αφήνει εφεξής γελοία υπονοούμενα σχετικά με τη διαπλοκή εμπλέκοντας και το τραπεζικό σύστημα. Υπονοούμενα που δυναμιτίζουν το κλίμα χωρίς ουδέποτε να καταλήγουν κάπου. Πολιτευτές κάθε διαμετρήματος έχουν κατά καιρούς αφήσει υπονοούμενα για τις διαδρομές του μαύρου πολιτικού χρήματος. Παρά τη βουλευτική ασυλία, ουδείς έχει τολμήσει να κατονομάσει τη διαπλοκή, εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων που εμπίπτουν στα όρια μιας προσωπικής κόντρας ή μιας “χάρης” σε κάποιον ανταγωνιστή.

Υπάρχει βεβαίως και ο κίνδυνος να ποινικοποιηθεί η τραπεζική δραστηριότητα. Τα στελέχη να αρνούνται να κάνουν τη δουλειά υπό τον φόβο της εξαντλητικής δικαστικής διερεύνησης. Για το λόγο αυτό η δουλειά πρέπει να γίνει γρήγορα και καθαρά.

Αν από την άλλη βρεθούν ύποπτες συναλλαγές, τότε θα πρέπει να εξαντληθεί η αυστηρότητα της δικαιοσύνης και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα οφείλει να προστατέψει την αξιοπιστία του απομονώνοντας τους υπαίτιους και δείχνοντας ειλικρινή διάθεση συνεργασίας με τους δικαστικούς λειτουργούς. Πέρα επίσης από τον επιχειρηματία και τα τραπεζικά στελέχη που συμφώνησαν στη χορήγηση, εμπλέκονται και διάφοροι άλλοι εποπτικοί κατά βάση θεσμοί.

Τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών πρέπει να ελέγχονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και το Χρηματιστήριο εφόσον οι μετοχές των εταιρειών διαπραγματεύονται στην αγορά. Αν κάποια επιχείρηση έλαβε δάνειο για επενδύσεις και τελικά ο επιχειρηματίας μετέφερε τα χρήματα σε λογαριασμό του, πρόκειται για κλασική περίπτωση εξαπάτησης των μετόχων. Η Τράπεζα της Ελλάδας επίσης οφείλει να εποπτεύει τα κεφάλαια που φεύγουν από τη χώρα, ιδίως αν πρόκειται για τόσο μεγάλα ποσά. Η αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος επίσης οφείλει να εποπτεύει τα κεφάλαια που μπαινοβγαίνουν στη χώρα. Αν ο Δραγάτσης βρει οτιδήποτε, όλοι αυτοί θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Η υπόθεση περιπλέκεται.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι αν έχουν γίνει ύποπτες συναλλαγές, οι εμπλεκόμενοι θα έχουν λάβει τα μέτρα τους. Δεν έβαλαν απλώς το χέρι μέσα στο βάζο με το μέλι, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Διεθνώς υπάρχει και know how αλλά και εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες συγκάλυψης, για “ιδιαίτερες” περιπτώσεις μεταφοράς κεφαλαίων. Η δικαιοσύνη μπορεί πάντα να βρει την άκρη του νήματος ακολουθώντας απλώς τα ίχνη του χρήματος με τρόπο που θυμίζει όσα βλέπουμε στις ταινίες του Χολυγουντ.

Ο οικονομικός εισαγγελέας, ίσως δεν είχε αρχικά στο μυαλό του να βάλει ένα τέλος στην καφενειακή συζήτηση περί του “μαζί τα φάγαμε”. Σε κάθε περίπτωση έχει τη δυνατότητα να αποδείξει και το αν τα φάγαμε μαζί και κυρίως ποιοι τα φάγανε και πώς. Η έρευνα -αναφέρουν δικαστικές πηγές- ξεκίνησε ως ανάγκη να βγάλει μια άκρη με τις χιλιάδες λίστες καταθετών, για τον έλεγχο των οποίων ο κος Δραγάτσης είναι επίσης αρμόδιος. Ο δικαστικός λειτουργός ήρθε αντιμέτωπος με χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ η δραστηριότητα τους είναι άγνωστη, έχουν τεράστια ποσά σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Αν η δικαιοσύνη λειτουργήσει σωστά, θα μπει ένα τέλος στο blame game κατά των τραπεζών και της επιχειρηματικότητας γενικώς. Αδιακρίτως τα χλωρά καίγονται μαζί με τα ξερά και δημιουργείται ένα κλίμα δυσπιστίας προς κάθε τι σχετίζεται με τις τράπεζες. Ένα θολό κλίμα που συντηρούν οι πολιτικοί απλώς για να δείχνουν κάποιον άλλο υπεύθυνο για τη διαπλοκή και να κρατούν σε ομηρεία το σύστημα, απειλώντας διαρκώς ότι θα διαπομπεύσουν οποιονδήποτε δεν τους υποστηρίζει. Αν από την άλλη πλευρά η έρευνα υποβαθμιστεί, θα μείνει μια ακόμη σκιά και αυτό που θα θυμόμαστε στο μέλλον θα είναι ότι ο Δραγάτσης εντόπισε στοιχεία για τα θαλασσοδάνεια αλλά η υπόθεση κουκουλώθηκε και αυτό είναι κάτι που δεν χρειάζεται ούτε η υγιής επιχειρηματικότητα, ούτε το τραπεζικό σύστημα ούτε φυσικά η κοινωνία μας.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos).
Δημοσίευση: Ιουνίου 16, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μια καλή ευκαιρία για να μάθουμε αν "μαζί τα φάγαμε" ή ποιοι τα έφαγαν"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator