Δημοσιοποιείται η «μαύρη λίστα» οφειλετών για χρέη πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο

0Λίστα των μεγάλων οφειλετών στο Δημόσιο θα δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Ιουλίου.

Κατόπιν πιέσεων της τρόικας η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επικαιροποιεί τον κατάλογο με τους μεγάλους οφειλέτες (όλοι όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 100.000 ευρώ), ο οποίος δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2011 και έκτοτε δεν ενημερώθηκε ποτέ.

Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία της ανανέωσης της λίστας που γίνεται με βάση τα στοιχεία οφειλών της 31ης Μαΐου 2016, το Δημόσιο στέλνει ειδοποιητήρια στους οφειλέτες προειδοποιώντας ότι αν δεν ρυθμίσουν έστω και τώρα τις οφειλές τους θα προβεί σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που δεν είναι άλλα από δεσμεύσεις λογαριασμών και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα η τρόικα έχει καθορίσει τα βήματα (προαπαιτούμενα) για την είσπραξη μέρους έστω των οφειλομένων ζητώντας τα εξής:

1Για τη βελτίωση της είσπραξης των φορολογικών οφειλών οι Αρχές θα εκδώσουν αναθεωρημένη λίστα με τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου και θα την επικαιροποιούν ανά τακτά διαστήματα. Επίσης θα εφαρμόσουν το 2016 μια εθνική στρατηγική για την είσπραξη των φορολογικών χρεών, η οποία θα περιλαμβάνει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της συλλογής των οφειλών.

2Τον Νοέμβριο του 2016 θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα με σκοπό την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων για τα ανασφάλιστα οχήματα, για τα οχήματα που δεν πέρασαν από τον υποχρεωτικό τεχνικό έλεγχο.

3Οι φορολογικές αρχές θα προμηθευτούν προγράμματα ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα επιτρέπουν την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ειδικότερα θα παρέχουν τη δυνατότητα λειτουργίας μιας πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας κατασχέσεων σε βάρος των ασυνεπών οφειλετών.

«Παζάρι με τους μεγάλους»

4Οι Αρχές θα ξεκινήσουν μια διαδικασία η οποία θα εξασφαλίζει την επιλογή των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων με βάση την ανάλυση των οικονομικών τους στοιχείων προκειμένου να προσδιορίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Για τον σκοπό αυτόν, από τον Ιούνιο του 2016 θα εκδώσουν κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, που θα ορίζουν τη μέθοδο για τη διαφοροποίηση των οφειλετών με βάση την οικονομική τους κατάσταση και την ικανότητα να αποπληρώνουν τα χρέη τους, σύμφωνα προς τα εφαρμοζόμενα καθεστώτα αφερεγγυότητας και αναδιάρθρωσης χρεών και θα αναθέσουν σε μια εταιρεία που έχει τη σχετική εμπειρία για να παράσχει βοήθεια προς τις υπηρεσίες, αρμόδιες για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου (Μονάδα Είσπραξης Μεγάλων Οφειλών) και των ασφαλιστικών ταμείων (ΚΕΑΟ), όσον αφορά τη διαλογή των υποθέσεων.

5Τον Σεπτέμβριο οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ολοκληρώσουν λίστα με την οποία θα ταξινομούν τους μεγαλοοφειλέτες σύμφωνα με την οικονομική τους κατάσταση, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που προαναφέρθηκαν, και θα προτείνουν αντίστοιχους εισπρακτικούς στόχους και λύσεις, όπως εκκαθάριση ή άλλα αναγκαστικά μέτρα ή ακόμη και η αναδιάρθρωση χρέους.

Ουσιαστικά θα εφαρμόζονται μέτρα αναδιάρθρωσης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών για μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πολλούς εργαζομένους και κρίνονται βιώσιμες – στα πρότυπα λύσεων που εφαρμόζονται από τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια – μέσω της παροχής δυνατοτήτων εξατομικευμένων λύσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές μηνιαίες δόσεις.

Δημοσίευση: Ιουνίου 16, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Δημοσιοποιείται η «μαύρη λίστα» οφειλετών για χρέη πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator