ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ...

0Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες υπάρχει το άρθρο 158, που αφορά σε περιπτώσεις αδυναμίας δήμων να διαχειριστούν τα σκουπίδια τους. Το άρθρο αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφασίσουν ο Γ.Γ. του ΥΠΕΣ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση πού θα πάνε τα σκουπίδια τους όσοι δήμοι έχουν ΧΑΔΑ, δηλαδή για την περίπτωσή μας όλη η Πελοπόννησος θα μπορεί να φέρει σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου με απόφαση άνωθεν. Ήδη έχει ανοίξει η όρεξη πολλών και υπάρχουν οι σχετικές ενοχλήσεις προς το δήμο μας, παρ' ότι το άρθρο γράφει "Για την έκδοση της απόφασης λαµβάνονται υπόψη ιδίως η φέρουσα ικανότητα των εγκαταστάσεων παραλαβής των ΑΣΑ και το συνολικό κόστος διαχείρισης των ΑΣΑ", μιας και ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου είναι ο μόνος νόμιμος χώρος στην Πελοπόννησο και η πίεση από παντού είναι μεγάλη.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ήδη η δημοτική αρχή ετοιμάζει την αντίδρασή μας, η οποία πρέπει να είναι δυναμική, οργανωμένη και σύσσωμη. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε έκτακτο ΔΣ. Μείνετε συντονισμένοι και ετοιμαστείτε...

Το επίμαχο άρθρο είναι το εξής:

Άρθρο 158
Η παρ. 5 του άρθρου 57 του ν. 4042/2012, όπως είχε αντικατασταθεί µε την παρ. 7 του άρθρου 84 του ν. 4316/ 2014, αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Στο άρθρο 10 της κ.υ.α. µε αριθµό Η.Π. 50910/ 2727/2003 (Β΄ 1909) προστίθεται παράγραφος 3 ως ακολούθως:
«3. Προς το σκοπό άµεσης παύσης της λειτουργίας των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων που εξακολουθούν να λειτουργούν σε Διαχειριστικές Ενότητες Περιφερειών, στις οποίες δεν υπάρχει άλλος νόµιµος εν λειτουργία ΧΥΤΑ προβλεπόµενος από τον αντίστοιχο Περιφερειακό Σχεδιασµό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.ΔΑ.) ούτε νόµιµος εν λειτουργία χώρος αποθήκευσης κατά την παράγραφο η’ του άρθρου 2 της κ.υ.α. 97 υπ’ αριθµ. 29407/3508/2002 (Β΄1572), ο τρόπος διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) των δήµων των αντίστοιχων διαχειριστικών ενοτήτων µπορεί, κατά παρέκκλιση των υφιστάµενων και εγκεκριµένων ΠΕ.Σ.Δ.Α., να καθορίζεται, ύστερα από σύµφωνη γνώµη του Γενικού Γραµµατέα Συντονισµού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για χρονικό διάστηµα έως τρία έτη, µε απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωµένης Διοίκησης ή, στην περίπτωση δύο ή περισσότερων εµπλεκοµένων Αποκεντρωµένων Διοικήσεων, µε κοινή απόφαση των Συντονιστών αυτών των Αποκεντρωµένων Διοικήσεων. Το χρονικό διάστηµα δύναται να παραταθεί έως και δύο έτη πλέον της τριετίας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο µε απόφαση που θα εκδοθεί µε την ίδια ακριβώς διαδικασία.
Για την έκδοση της απόφασης λαµβάνονται υπόψη ιδίως η φέρουσα ικανότητα των εγκαταστάσεων παραλαβής των ΑΣΑ και το συνολικό κόστος διαχείρισης των ΑΣΑ. Με την απόφαση τίθενται όροι ιδίως για την επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης υποδοµών που προβλέπονται από το οικείο ΠΕ.Σ.Δ.Α..
Τα ανωτέρω ισχύουν κατ’ αντιστοιχία και για την περίπτωση κατά την οποία εν λειτουργία ΧΥΤΑ έχει κορεστεί ή παύσει µε απόφαση του αρµόδιου για τη διαχείρισή του οργάνου.»

Ανδρέας Ζάρρος
Δημοσίευση: Μαΐου 27, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator