Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Κορινθίας για το Τέλος διανυκτέρευσης

0


Όπως ήδη έχουμε τοποθετηθεί με το από 7 Απριλίου 2016 Δελτίο Τύπου της Ένωσης μας, θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στον κόσμο του τουρισμού οι πληροφορίες για πρόταση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή «τέλους διανυκτέρευσης» ύψους ενός ευρώ ανά «αστέρι» στα καταλύματα της χώρας, καθώς οι επιβαρύνσεις που έχει δεχθεί η βαριά βιομηχανία του τουρισμού το τελευταίο διάστημα απειλούν την ανταγωνιστικότητά του. 

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Τσακίρης, σημειώνοντας την ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία για την έκβαση της εφετινής τουριστικής χρονιάς, υπό τη σκιά των γνωστών διεθνών προβλημάτων τονίζει ότι: «Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος - μετά την αύξηση του ΦΠΑ - θα ήταν καταστροφική και ουσιαστικά θα ακύρωνε τη δυνατότητα του ελληνικού τουρισμού να στηρίξει τα δημόσια έσοδα και να δώσει δουλειές στους έλληνες πολίτες»

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) επισημαίνει ότι «τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συμπίεσης των τιμών τους και τα όποια περιθώρια κέρδους τους, προκειμένου να μετριάσουν την αύξηση του κόστους που έχει προκύψει την εφετινή περίοδο για τον πελάτη, να ενισχύσουν την τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα, στηρίζοντας, εν τέλει, την εθνική οικονομία, και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον οξύτατο, αυτήν την περίοδο, διεθνή ανταγωνισμό».

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στην ελληνική νομοθεσία, αφενός του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής (από 6% σε 13%) και εστίασης (από 13% σε 23%),και πρόσφατα στο 24%, επιβάρυναν τις τιμές στον ελληνικό τουριστικό κλάδο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να είναι λιγότερο ανταγωνιστικός σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, η Κύπρος και η Τουρκία.

Ας γίνει, όμως, επιτέλους, αντιληπτό, ότι ο ελληνικός τουρισμός κινείται πια στην κόψη του ξυραφιού και πως πίσω από τη μέχρι τώρα θετική πορεία του, υπάρχει μία μακρά περίοδος θυσιών και παραχωρήσεων από την πλευρά της τουριστικής αγοράς και των επιχειρήσεων και σίγουρα δεν αντέχει τον οποιοδήποτε νέο φόρο.

Η επιμονή στην υλοποίηση στυγνών φοροεισπρακτικών πολιτικών και επιβολής «ειδικών τελών» σε ότι έχει μείνει όρθιο, απλώς οδηγεί στην συντριβή του δεδομένου ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος ενώ έχει αποδεδειγμένα στρατευτεί και συναινέσει στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση και έχει αναλάβει το βαρύ τίμημα που του αναλογεί, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της απασχόλησης και της περιφερειακής ανάπτυξης, έχει ταυτόχρονα υποστεί αδικαιολόγητες φορολογικές επιβαρύνσεις και δεν είναι σε θέση πλέον να κάνει άλλες θυσίες και παραχωρήσεις.

Η Ένωση Ξενοδόχων Κορινθίας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στις χωρίς σχεδιασμό αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιβολή επιπρόσθετων νέων φόρων και ειδικών τελών στα ξενοδοχεία, διότι με αυτό τον τρόπο αφενός μεν δεν αναδεικνύεται η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, αφετέρου δε αποτελεί σοβαρό τροχοπέδη τόσο στην απασχόληση όσο και στην οικονομία συνολικότερα, ενώ θα πρέπει και οι Βουλευτές του Νομού μας να τοποθετηθούν ανοικτά για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Δημήτρης Παππάς
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Κορινθίας
Β' Αντιπρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου
Αντιπρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων
Δημοσίευση: Μαΐου 06, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Κορινθίας για το Τέλος διανυκτέρευσης"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator