ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - Πως η φαβέλα θα γίνει στολίδι της παραλιακής

0


Η Lamda "βλέπει" Ελληνικό το καλοκαίρι του 2017

Μέχρι τέλη άνοιξης-αρχές καλοκαιριού 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές ενέργειες που απαιτούνται για να ξεκινήσει η υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης στην Ευρώπη, του Ελληνικού, όπως εκτίμησε, χθες, η διοίκηση της Lamda Development κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση αναλυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όπως σημείωσαν τα στελέχη της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης, μέχρι και το τέλος του περασμένου Φθινοπώρου υπήρξε μηδενική πρόοδος ως προς την υλοποίηση των προαπαιτούμενων των οποίων η υλοποίηση θα πρέπει, βάσει της αρχικής συμφωνίας, να πραγματοποιηθεί μέχρι και τον προσεχή Νοέμβριο.

Η καθυστέρηση αυτή θα οδηγήσει στην παράταση του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου θα πρέπει να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, το οποίο οριοθέτησε η εισηγμένη για την άνοιξη της επόμενης χρονιάς.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της συμφωνίας ΤΑΙΠΕΔ-Lamda Development, η οποία θα είναι στα πρότυπα της αντίστοιχης του Αστέρα. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης προς τους επενδυτές, η συμφωνία αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, στόχος που μοιάζει, εκ των πραγμάτων, μη ρεαλιστικός.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ΤΑΙΠΕΔ-Lamda, τα στελέχη της Lamda ανέφεραν ότι δεν είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης η οποία έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά μόνο ενδεχόμενες συμπληρωματικές/διορθωτικές παρεμβάσεις.

Επένδυση €2 δισ. στη σημερινή φαβέλα

Η εισηγμένη θα επενδύσει στην έκταση 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων, που έχει μετατραπεί σε φαβέλα λόγω της ανεπάρκειας της κυβέρνησης να επιλύσει το προσφυγικό ζήτημα,  κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στην πρώτη πενταετία. Η έναρξη του έργου θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας, ο αριθμός των οποίων τοποθετείται σε 70.000 μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης. Ταυτόχρονα, στόχος της εισηγμένης είναι να έχει τη διαχείριση των μεγάλων εμπορικών αναπτύξεων που θα υλοποιηθούν στο Ελληνικό, όπως και να αυξήσει κατά μία νύχτα την παραμονή των τουριστών στην Αθήνα, που σήμερα παραμένουν στην πρωτεύουσα για 2,8 νύχτες κατά μέσο όρο.

Βέβαια, για όλα αυτά προϋπόθεση είναι τα γρανάζια της κρατικής μηχανής να κινηθούν ώστε έως και το πρώτο εξάμηνο του 2017 να:

– μεταβιβαστούν τα εμπράγματα δικαιώματα από το Δημόσιο στην Ελληνικό Α.Ε.
– μεταφερθούν οι φορείς που βρίσκονται σήμερα στην έκταση
– επεξεργαστεί και κυρώσει η Βουλή τη σύμβαση παραχώρησης
– καταρτιστεί σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) και να εγκριθεί δια προεδρικού διατάγματος
– να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης και
– να διενεργηθεί ανεξάρτητος δημόσιος διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας καζίνο

Και βέβαια να αδειάσει η έκταση από τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταφύγει εκεί.

Όλα αυτά θα οδηγήσουν στο οικονομικό κλείσιμο, δηλαδή στην πληρωμή της πρώτης δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ και στην καταβολή εγγυητικής επιστολής υπολοίπων δόσεων.

Αυξήθηκε η κίνηση στα malls

Σχετικά με τα εμπορικά κέντρα (The mall Athens, της Lamda Development, Mediterranean Cosmos) οι εκπρόσωποι της Lamda Development ανέφεραν, χθες, ότι η πορεία τους υπήρξε απρόσμενη λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και των κλειστών τραπεζών. “Η πορεία των malls μετά τα capital controls αποτέλεσε και για εμάς έκπληξη” σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Κατά το πρώτο δίμηνο της χρονιάς, τα τρία εμπορικά εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων σε ποσοστό 2,6%, έναντι του συγκρινόμενου διαστήματος του 2015, με τη θετική αυτή πορεία να συνεχίζεται τον Μάρτιο.

Τα στελέχη της Lamda σημείωσαν χθες, σχολιάζοντας τις συζητήσεις που υπήρξαν με τη Grivalia, ότι η πώληση των malls δεν είναι αυτοσκοπός, δεδομένου ότι το “ισχυρό χαρτί” της εισηγμένης είναι το καλό “know-how” στη διαχείριση εμπορικών κέντρων. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι η εξασφάλιση συνεργασιών για την υλοποίηση νέων επενδύσεων.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Απριλίου 23, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - Πως η φαβέλα θα γίνει στολίδι της παραλιακής"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator