Υπουργός της Κυβέρνησης αποκαλεί την ΠΓΔΜ ευθέως "Μακεδονία" (video)

0Ιδιαίτερη αίσθηση έχει κάνει το απόσπασμα της δήλωσης του υπουργού μετανάστευσης Γ.Μουζάλα που προέβαλε το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, όπου ο υπουργός αποκαλεί το γειτονικό κράτος ευθέως ως "Μακεδονία".

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1992 όπου στέλεχος της Ελληνικής κυβέρνησης ανατρέπει την εθνική στρατηγική στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Μέχρι σήμερα ήταν εν ισχύ η απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που δεσμεύει την Ελληνική πολιτιεία, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει κράτος στα βόρεια σύνορά της που χρησιμοποιεί το όνομα αυτό.

Η εθνική αυτή θέση είχε επικαιροποιηθεί με την ενδιάμεση συμφωνία, και κυρίως με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ στην σύνοδο του Βουκουρεστίου επί Κ.Καραμανλή, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επί Α.Σαμαρά για την διεύρυνση της Ε.Ε.

Και στις δύο περιπτώσεις οι διεθνείς οργανισμοί αποκλείουν τη συμμετοχή των Σκοπίων, επιβάλλοντάς τους να υποχωρήσουν σε κοινά αποδεκτή (με την Ελλάδα) ονομασία, χρεώνοντάς τους επί της ουσίας αδιαλλαξία στο ζήτημα αυτό.

Η ευθεία αναφορά του κ. Μουζάλα στα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία", σίγουρα αποδυναμώνει τις εθνικές θέσεις και προσφέρει στην ΠΓΔΜ ισχυρά επιχειρήματα ως προς την προώθηση των δικών τους προτεραιοτήτων. Άλλωστε, το γειτονικό κράτος, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση, κατάφερε να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά και να γίνει ένας νέος ενδυναμωμένος "παίκτης" στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Η ακριβής δήλωση του κ. Μουζάλα έχει ως εξής:

"Υπάρχουν δυο χαρακτηριστικά σε όλη αυτή την ιστορία. Το ένα είναι ότι οι άνθρωποι στην Ειδομένη πολύ δύσκολα μεταφέρονται διότι προσδοκούν και ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Δεν φεύγουν από εκεί. Νομίζουμε και έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία και την ελπίδα παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές ή αλληλέγγυοι, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς, εθελοντές, αλληλέγγυους και τις ΜΚΟ που βοηθάνε στην Ειδομένη και οργανώσανε το πέρασμά τους στη Μακεδονία. Έχω εδώ την προκήρυξη που την έχετε κι εσείς βγάλει (Τσίμας: Αυτή που τους μοιράσανε). Ναι το χαρτί που τους μοιράσανε, τους δώσανε κανονικά ραντεβού, πνιγήκανε τρεις όπως ξέρετε, οι άλλοι συνελήφθησαν, η αστυνομία το διερευνά και νομίζω ότι γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα σε αυτό το πράγμα. (Τσίμας: θα μάθουμε ποιοι είναι) Ναι οφείλουμε να μάθουμε ποιοι είναι".

ΝΔ: «Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την αναφορά του Υπουργού Αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα στα Σκόπια ως «Μακεδονία», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα.

Αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως “Μακεδονία”. Ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων.

Το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες.

Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του».

Δημοσίευση: Μαρτίου 15, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Υπουργός της Κυβέρνησης αποκαλεί την ΠΓΔΜ ευθέως "Μακεδονία" (video)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator