Το ελληνικό σινεμά πενθεί τον ξαφνικό χαμό του Βασίλη Καψούρου

0


Ο Βασίλης Καψούρος έφυγε την Τρίτη σε ηλικία 62 χρόνων σε δυστύχημα με τη μηχανή του στο 61ο χιλιόμετρο Αθηνών - Κορίνθου, επιστρέφοντας από την Αθήνα στην γενέτειρα του, στο Κάτω Διμηνιό. Εδώ ζούσε τα τελευταία χρόνια, αποτραβηγμένος από τον κινηματογράφο.


Ο Βασίλης Καψούρος στα δεξιά της Ελένης Αλεξανδράκη στα γυρίσματα του «Ο Αρσιβαρίστας και ο Αγγελος»

Ο Βασίλης Καψούρος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους διευθυντές φωτογραφίας του ελληνικού σινεμά,επιλεκτικός στις δουλειές που αναλάμβανε είχε πει ότι έφυγε από το σινεμά όταν ο διευθυντής φωτογραφίας έπαψε πια να είναι ο άρχοντας των γυρισμάτων και τη θέση του πήρε η ψηφιακή εποχή και το μόνιτορ, το οποίο πια όλοι έτρεχαν να κοιτάξουν.
Είχε ταυτιστεί με τον Σταύρο Τσιώλη, «φωτίζοντας» οκτώ ταινίες του (από το «Σχετικά με τον Βασίλη» και τον «Ερωτα στη Χουρμαδιά» μέχρι το «Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε» και το «Ας περιμένουν οι γυναίκες»). Για χάρη του Τσιώλη τον Μάιο θα ξεκινούσαν μαζί τα γυρίσματα της νέας του ταινίας, «Γυναίκες που περάσατε από εδώ».


Σκηνή από το «Παρακαλώ Γυναίκες μην Κλαίτε» του Σταύρου Τσιώλη (1992)

Κατά τον Σταύρο Τσιώλη, ο Βασίλης Καψούρος είχε μια ιδιοτροπία: δεν δούλευε με κανέναν άλλο σκηνοθέτη.
Αυτό βέβαια ήταν μόνο εν μέρει αλήθεια, αφού εκτός από τον Σταύρο Τσιώλη ο Βασίλης Καψούρος ήταν ακόμα ο μόνιμος διευθυντής φωτογραφίας της Ελένης Αλεξανδράκη (και στις τρεις ταινίες της), έχει «φωτίσει» ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους,ενώ είχε δουλέψει και στη διαφήμιση.


Σκηνή από το εντυπωσιακό σινεμασκόπ στο «Ο Αρσιβαρίστας και ο Αγγελος» της Ελένης Αλεξανδράκη (2008)

Η τελευταία του ταινία μεγάλου μήκους ταινία ήταν ο «Αρσιβαρίστας και ο Αγγελος» του 2008, ενώ ακολούθησε το 2009 και μια ταινία μικρού μήκους, το «Μπάλος Κακός Χωρός» του Βασίλη Μπίτου, σκηνοθέτη του «Ανεμιστήρα», ο οποίος θεωρούσε τον Βασίλη Καψούρο δάσκαλό του.


Σκηνή από το «Ερωτας στη Χουρμαδιά» του Σταύρου Τσιώλη (1990)

Η απουσία του Βασίλη Καψούρου είναι ήδη αισθητή σε όσους δούλεψαν μαζί του, αλλά και όσους έχουν ακούσει έστω και μια ιστορία από τις πολλές που έχουν να διηγηθούν οι συνεργάτες του.
Δημοσίευση: Μαρτίου 10, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το ελληνικό σινεμά πενθεί τον ξαφνικό χαμό του Βασίλη Καψούρου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator