Επίσημο: Εκτός μνημονίου η Κύπρος

0


Στο αποψινό Eurogroup έπεσαν, μετά από τρία χρόνια, οι τίτλοι τέλους για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου.​ Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωσαν από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο τονίζοντας παράλληλα ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Ντάισλεμπλουμ και Μοσκοβισί χαιρετίζουν την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα. Εύσημα κι από το ΔΝΤ

Έπειτα από τρία χρόνια η Κύπρος κατάφερε να εξέλθει από το Μνημόνιο ενώ επίσημα το πρόγραμμα στήριξης λήγει στις 31 Μαρτίου. Στη διάσκεψη τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκληρωση του Eurogroup o επικεφαλής του Συμβουλίου των Yπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, m;ilhse για «success story», ανακοικώνοντας και επίσημα την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κύπρος μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί τον εαυτό της και έχει επιστρέψει σε τροχιά ανταγωνιστικότητας.

«Ήταν το τελευταίο Εurogroup πριν από το τέλος του μήνα», εξήγησε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. «Πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στην Κύπρο». κατέληξε.

Εύσημα και από το ΔΝΤ

Θερμά συγχαρητήρια προς το λαό της Κύπρου για τα επιτεύγματά του και την εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στα τρία χρόνια του προγράμματος προσαρμογής, εκφράζει και η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστόν Λαγκάρντ, με γραπτή ανακοίνωση.

«Θέλω να συγχαρώ το λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια το προγράμματος προσαρμογής, το οποίο πέτυχε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η οικονομία επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη πέρυσι και αυξήθηκε σχεδόν κατά 1,5 τοις εκατό.

«Το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται σε πιο σταθερά θεμέλια και επιταχύνονται οι εργασίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργώντας περιθώρια για την επάνοδο νέου παραγωγικού δανεισμού. Η δημοσιονομική θέση έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται τώρα σε πτωτική πορεία. Επιπρόσθετα, η Κύπρος επανάκτησε την πρόσβαση της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εκδίδοντας με επιτυχία τρία Ευρωομόλογα στο διάστημα των τελευταίων 21 μηνών».

Μήνυμα ΠτΔ και ΥΠΟΙΚ — Τέλος στο Μνημόνιο αλλά συνεχίζεται ο αγώνας

«Το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο», έγραψε σε tweet του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοινώνοτας έτσι την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της οικονομίας. Παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Κύπρος συνεχίζει με σοβαρότητα.

Το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο. Τρία χρόνια δουλείας και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα.https://t.co/hpLdhuLmP7
— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) March 7, 2016

Η συλλογική προσπαθεια συνεχίζεται, Eurogroup Statement on #Cyprus https://t.co/gMSV1sMxlS
Λίγο νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε ανακοινώσει πρώτος από το Twitter ότι, «Η Κύπρος εκτός Μνημονίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος».

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός είπε ότι «αν συνεχίσουμε την συνετή διαχείριση της οικονομίας μας, αν συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με αξιοπιστία να πετύχουμε και τις αναβαθμίσεις, να εδραιώσουμε και την ανάπτυξη, να μπορέσουμε δηλαδή οριστικά να αφήσουμε πίσω τις συνέπειες της οικονομικής διολίσθησης των περασμένων ετών».

Ξεκαθαρίζοντας ότι η προϋπόθεση είναι «ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτήν την δύσκολη, αλλά σωστή και αναγκαία προσπάθεια».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η Κύπρος ήδη έχει επανακτήσει στις διεθνείς αγορές και βεβαίως μέσα από την συνέχιση της προσπάθειας θα διατηρήσουμε αυτήν την πρόσβαση» και σημείωσε πως το Εurogroup θα δηλώσει ότι «τα δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα από αυτό που ήταν πριν από τρία χρόνια».

Η δήλωση του Eurogroup για την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο


Η έξοδος γίνεται ενώ η ένατη αξιολόγηση του προγράμματος και η εκταμίευση της 10ης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης παραμένει σε εκκρεμότητα, λόγω της μη συμμόρφωσης με το τελευταίο προαπαιτούμενο, που ήταν η έγκριση της νομοθεσίας για την ίδρυση της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ιδιωτικού δικαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta.

Δημοσίευση: Μαρτίου 08, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Επίσημο: Εκτός μνημονίου η Κύπρος"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator