Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση: Από το «ζήτω που καήκαμε» του Τσακαλώτου στην πίεση των δανειστών

0


Με τη φράση «Καήκαμε αν η αξιολόγηση πάει να ολοκληρωθεί Μάιο-Ιούνιο», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με παρέμβασή του χθες στη Βουλή, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει το ταχύτερο να κλείσουν επιτυχώς οι υπό εξέλιξη συζητήσεις με τους εταίρους.
Η επίτευξη του στόχου αυτού έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, καθώς, εκτός από τον χρονικό περιορισμό, υπάρχουν και επί της ουσίας εμπόδια: χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε πως «υπάρχουν διαφωνίες», για να συμπληρώσει: «Δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν αγκάθια στις συζητήσεις».

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, άλλωστε, προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα και νομοθέτηση μιας σειράς από επώδυνα μέτρα (ασφαλιστικό, φορολογικό, κ.ά.), με το κοινωνικό κλίμα να επιβαρύνεται μέρα με τη μέρα.

Κρίσιμος σταθμός είναι η συνεδρίαση του Eurogroup, μεθαύριο Πέμπτη. Αποφάσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν, ωστόσο αναμένεται να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές στους επικεφαλής των θεσμών για τη στάση που θα τηρήσουν στις διαπραγματεύσεις από δω και στο εξής.

Εκκρεμεί επίσης, η επιστροφή τους στην Αθήνα και όσο περισσότερο συγκλίνουν ΔΝΤ και Κομισιόν, τόσο πιο επώδυνος θα είναι ο συμβιβασμός για την κυβέρνηση.

Τι φοβάται η κυβέρνηση

Όπως επιβεβαίωσε ο κύριος Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή, το άλλο μεγάλο αγκάθι είναι το δημοσιονομικό κενό. «Πρέπει να τους πείσουμε για το πώς θα φτάσουμε χρόνο με το χρόνο στο 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα» είπε, για να προσθέσει: «εκεί υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει, όσα έχουμε πάρει και δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα, αλλά και όσα αναμένεται να πάρουμε». Διαφωνούν δηλαδή και για την απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν το 2015, αλλά και για τα νέα που έρχονται ή θα πρέπει να ληφθούν για το 2016 και μετά.

Από την άλλη ο κύριος Τσακαλώτος θεωρεί πως, παρότι οι θεσμοί δεν έχουν πει το «ναι» (αλλά ούτε και «όχι») στις ελληνικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό και την φορολογία, «υπάρχουν διαφωνίες που θα συζητήσουμε όταν επιστρέψουν, όμως συμφωνούν στην αρχιτεκτονική: ότι δηλαδή το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα».

Η έκθεση της ΕΚΤ

Πάντως, ενώ δηλαδή στην κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικρίνουν το «κουαρτέτο» των δανειστών πως δεν λέει ξεκάθαρα τι μέτρα θέλουν για να κλείσει η αξιολόγηση, έρχεται μία ανάλυση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πει πως στη φάση αυτή απαιτούνται περικοπές κρατικών δαπανών και όχι αυξήσεις φόρων και εισφορών, όπως προτείνει η Αθήνα για το Ασφαλιστικό.

Λίγο πολύ, η έκθεση της ΕΚΤ περιγράφει το πρόβλημα που έχει η κυβέρνηση. Ενώ δηλαδή αποφάσισε ήδη νέα μέτρα 5,7 δισ. ευρώ (κυρίως αυξήσεις φόρων και εισφορών) αυτά δεν επαρκούν για να φτάσει ξανά σε πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια –πολλώ δε μάλλον στο 3,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους συντάκτες της, τα οφέλη από εισπράξεις φόρων και εισφορών είναι προσωρινά και γυρίζουν μπούμερανγκ, ενώ προκρίνουν στη θέση τους μειώσεις κρατικών δαπανών μέχρι να ανακάμψουν η οικονομία και τα δημόσια έσοδα.

Η «παγίδα»

Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται πλέον σε σταυρόλεξο για λίγους, καθώς όσο η κυβέρνηση δεν αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα που στέλνουν οι δανειστές για περικοπές αντί αυξήσεις φόρων, το κουαρτέτο των Θεσμών αναβάλλει την επιστροφή του στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, μέχρι να προτείνει η ίδια όσα θέλουν να ακούσουν!

Όπως αναφέρει το protothema.gr οι δανειστές απέφυγαν την περασμένη εβδομάδα να υπαγορεύσουν τα νέα μέτρα που θέλουν να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να τα προτείνει … από μόνη της! Και μόλις εχθές το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ φιλοξενούσε δηλώσεις υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου, που επιβεβαίωσε πως οι Θεσμοί δεν «διατύπωσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις» επειδή δεν έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία, αλλά «υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα» και δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων εάν δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις…..

Το χειρότερο όμως είναι πως συνδέουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τις δόσεις και μόνον, κάτι που δείχνει ότι μπορεί «οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες» αφού, όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος «δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο».
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 12, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση: Από το «ζήτω που καήκαμε» του Τσακαλώτου στην πίεση των δανειστών"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator