Κλάφτα Κατρούγκαλε...

0


Του Κώστα Στούπα

1) Κλάφτα Κατρούγκαλε...
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα βαδίζει ήδη σε ένα σχοινί τεντωμένο πάνω από κρατήρα ηφαιστείου. Προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο όπως πολύ ορθά είπε ο κ. Λεβέντης.
Ο κ. Τσίπρας σαν γνήσιο πολιτικό τέκνο του μεταπολιτευτικού Καραμανλισμού και Παπανδρεϊσμού που διαγκωνίστηκαν ποιος θα κάνει τις μεγαλύτερες καταστροφικές κρατικοποιήσεις, δεν κάνει τίποτα περισσότερο από αυτό που το πολιτικό προσωπικό της χώρας κάνει τις τελευταίες δεκαετίες.
Μεταθέτει προβλήματα που έπρεπε να είχαν λυθεί χθες, στο αύριο με την ελπίδα η χειροβομβίδα να σκάσει στα χέρια κάποιου άλλου. Εν τω μεταξύ οι ημέτεροι και τα στελέχη της εξουσίας μπορεί να αποκτούν περιουσίες σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας.
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του κ. Κατρούγκαλου έχει μόνο ένα θετικό στοιχείο, την ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα. Πέραν αυτού όντως προσπαθεί να τετραγωνίσει το κύκλο και να εξασφαλίσει για μερικά χρόνια ελπίζουν αυτοί, αλλά δεν θα είναι πάνω από μερικούς μήνες, τη συνέχιση της νομής της εξουσίας από τους νυν κυβερνώντες.
Το τρίτο μνημόνιο απαιτεί περικοπές των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δισ. Ευρώ. Αυτό δεν φαίνεται ευκρινώς να βγαίνει από το σχέδιο Κατρούγκαλου, οπότε το πρώτο εμπόδιο θα το αντιμετωπίσει από το "Κουαρτέτο".
Στο σχέδιο του κ. Κατρούγκαλου, με γνώμονα μικροπολιτικά και πελατειακά συμφέροντα, οι επώδυνες λύσεις μεταφέρονται για το 2018 και αφορούν κατά κύριο λόγο τους μελλοντικούς συνταξιούχους, ενώ προστατεύονται οι σκληροί πυρήνες του κομματικού πελατειακού κράτους, όπως είναι οι υπάλληλοι της Βουλής που εξαιρέθηκαν ή οι συνταξιούχοι ΟΤΕ, ΔΕΗ των οποίων οι συντάξεις καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό κλπ.
Π.χ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλ. τα χρήματα των φορολογουμένων ο συνταξιούχος του ΙΚΑ επιδοτείται με περί τα 1.800 Ευρώ το χρόνο και ο συνταξιούχος της ΔΕΗ και του ΟΤΕ με πάνω από 12.000 Ευρώ το χρόνο.
Αν υπήρχε έντιμη και ειλικρινής αριστερά ή δεξιά στη χώρα που να βάζουν το γενικό συμφέρον πάνω από το ειδικό (των δικών μας παιδιών...) αυτό θα το ονόμαζαν ανηθικότητα και πολιτική αλητεία...
Το πρώτο εμπόδιο λοιπόν, αυτό το ασφαλιστικό θα το αντιμετωπίσει από το "Κουαρτέτο" όπου η κυβέρνηση ελπίζει να ανεβάσει μια μελοδραματική παράσταση με θέμα: "Μας υποχρεώνουν να κόψουμε συντάξεις... (που όμως δεν έχουμε τα λεφτά να τις πληρώσουμε)...".
Το δεύτερο εμπόδιο θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Τσίπρα από την κοινοβουλευτική της ομάδα, που υπνοβατεί μεταξύ της θαλπωρής που εξασφαλίζει η πρόσβαση στην κουτάλα που ανακατεύει τον κρατικό προϋπολογισμό και  της  αφύπνισης ψηγμάτων  αριστερής αφέλειας.
Το τρίτο εμπόδιο είναι η έκφραση της διογκούμενης δυσαρέσκειας των πελατών που βρέθηκαν με ένα κάρο χωρίς ρόδες, πιστεύοντας πως αγοράζουν  τετρακίνηση, έστω και ανατολικής Ευρώπης.  Η έκφραση της δυσαρέσκειας αυτής είναι θέμα χρόνου και η έντασή της αναμένεται ανάλογη του μεγέθους των ψευδών που με αφέλεια διατυπώθηκαν... Όσο μεγαλύτερα είναι τα ψέματα τόσο πιο εύκολα γίνονται πιστευτά. Όταν η πραγματικότητα τα διαψεύσει όμως τόσο πιο καθολικές  είναι οι αντιδράσεις των εξαπατημένων.
Το τέταρτο εμπόδιο θα το αντιμετωπίσει το πρωί που το υπουργείο των οικονομικών θα τους πληροφορήσει για την κατακόρυφη πτώση φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών. Είναι απίθανο η αύξηση των φόρων και η φυγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων και χιλιάδων επιχειρήσεων στο εξωτερικό το 2015 να μην έχουν σύντομα αντίκτυπο στην οικονομία και κατά συνέπεια και στα έσοδα…
Όπερ, κλάφτα Κατρούγκαλε...
Το μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης που ευαγγελίζονταν η αριστερά και η δεξιά που έχει υποκύψει στην ιδεολογική κυριαρχία της πρώτης, έχει χρεοκοπήσει ανεπιστρεπτί και μαζί με αυτό η χώρα και όσοι δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν από αυτήν ή έστω να απομακρύνουν σημαντικά ποσά χρημάτων.
Όσο το πολιτικό προσωπικό που ηγεμόνευσε στη μεταπολίτευση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη αυτής της χρεοκοπίας χαράζοντας το δρόμο ριζικών ορθολογικών αλλαγών, η χώρα θα  συνεχίζει βουλιάζει.
α)Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας είναι πως αυτή τη στιγμή έχει περί τα 3 εκατ. συνταξιούχους και 2,5 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό θα έπρεπε να έχει 3-4 εργαζόμενους για κάθε συνταξιούχο.
β)Σήμερα καταβάλουμε για συντάξεις περί τα 28,5 δισ. Ευρώ ενώ το 2009 καταβάλαμε 32 δισ. Ευρώ. Αν είχαμε συνεχίσει με τις συντάξεις του 2009 σήμερα θα καταβάλαμε 48 δισ. Ευρώ. Το κράτος επιδοτούσε τις συντάξεις το 2009 με 18,5 δισ. Ευρώ ενώ σήμερα τις επιδοτεί με 10,5 δισ. Ευρώ.
Όσο υπάρχει η α παράγραφος  η οικονομία θα συρρικνώνεται και οι εισφορές και οι φόροι θα αυξάνονται κατά κεφαλήν και θα μειώνονται ως σύνολο. Κατά συνέπεια όποια πρόοδος και αν γίνεται η β παράγραφος  θα είναι ανεπαρκής.
Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει περί τα 2,5 εκατ.  ανασφάλιστους  ήτοι τον έναν στους τέσσερις πολίτες. Περί τις 500.000 νέοι που αποτελούν το πλέον παραγωγικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού έχουν φύγει στο εξωτερικό. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις μεταναστεύουν.
Ο κρατικοδίαιτος, παρασιτικός, κλεπτοκρατικός σοσιαλισμός της μεταπολίτευσης δεν πνέει απλά τα λοίσθια είναι πλέον ένα τυμπανισμένο πτώμα. Η παράταση που διεκδικεί το σχέδιο Κατρούγκαλου είναι η εξασφάλιση για όρνεα χρόνου για την απόσπαση  των τελευταίων σαπισμένων σαρκών.
Πρέπει να είναι πολύ "τυφλός" κάποιος για να μην βλέπει το προφανές...  ή να είναι ιδιαίτερα ανάλγητος κοινωνικά και αδιάφορος για οποιαδήποτε έννοια δικαιοσύνης.
2) Τα πράγματα είναι απλά...
Από τον τοίχο του Panagiotis Kostoulas στο φ/β
Τα πράγματα με το ασφαλιστικό είναι εξαιρετικά απλά και δεν χρειάζεται να σπάμε το κεφάλι μας.
Μεταξύ του να θιγεί ασφαλιστικά ο ρουσφετοδιορισμένος υπάλληλος της βουλής και μια νυν πωλήτρια σούπερ μάρκετ η κυβέρνηση της αριστεράς απαντά: να θιγεί η νυν πωλήτρια σούπερ μάρκετ.
Μεταξύ του να θιγεί ασφαλιστικά ο μεγαλοσυνταξιούχος ΔΕΚΟ και να βρει δουλειά ένας άνεργος η κυβέρνηση της αριστεράς απαντά: να μην θιγεί ο μεγαλοσυνταξιούχος ΔΕΚΟ.
Μεταξύ του να θιγεί ασφαλιστικά μια άγαμη κορασίδα και να επιβιώσει ένας επιχειρηματίας που δίνει ψωμί και σε άλλους πέντε η κυβέρνηση της αριστεράς απαντά: να μην θιγεί η άγαμη κορασίδα.
Μεταξύ του να θιγεί ασφαλιστικά μια μητέρα ανηλίκων που βγήκε στη σύνταξη με 15 χρόνια δουλειάς και ο οικοδόμος στο γιαπί που θα βγει στα 67 η κυβέρνηση της αριστεράς απαντά: να θιγεί ο οικοδόμος που θα βγει στη σύνταξη στα 67.
Μεταξύ του να θιγεί ασφαλιστικά η ευνοημένη δημοσιοϋπαλληλία που βγήκε στη σύνταξη στα 45 και τα 50 και να επιζήσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας η κυβέρνηση της αριστεράς απαντά: να μην επιζήσει ο ελεύθερος επαγγελματίας.

kostas.stoupas@capital.gr
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 08, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Κλάφτα Κατρούγκαλε..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator