Guitar Table - Μια κιθάρα στο τραπέζι σας: Το e-Stage.gr μιλάει με τον εμπνευστή της, Δημήτρη Σταθακόπουλο

0


Δημήτρης Τσίτας

Ποιός δεν θα ήθελε ένα λειτουργικό τραπέζι σε σχήμα κιθάρας στο σαλόνι του; Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος μας μιλάει για το ιδιαίτερο πάντρεμα της μουσικής με την ξυλουργική και τα εντυπωσιακά δημιουργήματά του.

1.Καλησπέρα Δημήτρη. Καλώς ήρθες στο e-stage.gr.
Από πού πήρες την έμπνευση για να ξεκινήσεις να φτιάχνεις τραπέζια σε μορφή κιθάρας;

Kαλησπέρα και καλώς σας βρήκα! Η έμπνευση ξεκίνησε καπως περίεργα... Χρειαζόμασταν ένα τραπέζι για το σαλόνι και είχα κάποια ξύλα σκοπεύοντας να φτιάξω κάτι με αυτά. Απέναντί μου στο stand, είχα μια Fender και είπα: “Δεν μεγενθύνω το σώμα και να το κάνω τραπέζι;”. Κάπως έτσι έγινε, από μια σκέψη της στιγμής!

2. Έχεις κατασκευάσει σε τραπέζια διάφορα μοντέλα, κυρίως της Fender. Πώς επέλεξες τις συγκεκριμένες κιθάρες;

Ναι, αρκετά μοντέλα! Απλά, για τις Fender, νομίζω ότι είναι πιο λειτουργικά σαν τραπέζια και τα δύο μοντέλα της, Stratocaster και Τelecaster. Να φανταστείς ότι σε ένα Stratocaster τραπέζι, έχουμε καθήσει για φαγητό τέσσερα άτομα, γύρω γύρω. Βέβαια, θα μπορούσα να πω ότι ένα Gibson Flying V, που πήρε κάποιος φίλος από την Αθήνα, είναι αρκετά λειτουργικό.

3. Ποιά υλικά χρησιμοποιείς για τις δημιουργίες σου και πόσος χρόνος απαιτείται για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα;

Το ξύλο που κατασκευάζονται είναι κόντρα πλακέ θαλάσσης, πάχους τεσσάρων εκατοστών. Πάρα πολύ γερό ξύλο! Πολλές φορές αν χρειαστεί να αλλάξω λάμπα παραδείγματος χάρη, πατάω άνετα επάνω του. Επίσης χρησιμοποιώ χρώματα αυτοκινήτου, για να του δώσουμε το χρωματισμό που θέλουμε και στο τέλος, όλος αυτός ο χρωματισμός καλύπτεται με βερνίκι διάφανο δύο συστατικών. Ακόμα, για τα πόδια των τραπεζιών χρησιμοποιώ μέταλλο ή ξύλο. Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται, είναι γύρω στις 15 με 20 μέρες και ο λόγος είναι ότι όλα γίνονται στο χέρι και πρέπει να περιμένεις κάποια χρώματα να στεγνώσουν πολύ καλά μέχρι να πέσουν τα επόμενα.

4. Πόσα τραπέζια έχεις κατασκευάσει μέχρι σήμερα;

Είναι αρκετά! Έχω κατασκευάσει πάρα πολλές μάρκες, όπως Fender, Ibanez, Guild, Gibson (sg, Flying V), Jackson, όπως και μπάσο, γιατί θέλουν αρκετοί μπασίστες σε τραπέζι το Rickenbacker 4001. Aκόμα έχει τύχει να φτιάξω και πιάνο table. Τραπέζι δεν γίνεται μόνο το σώμα της κιθάρας, αλλά και το headstock της, εκεί που είναι τα κλειδιά δηλαδή. Έχω φτιάξει σε τραπέζι τα headstock της Fender και της Gibson. Σε αυτό που δούλεψα πάντως με μεγάλη ευχαρίστηση, ήταν το μοντέλο της Stratocaster του Stevie Ray Vaughan, μιας και αποτελεί τον αγαπημένο μου κιθαρίστα.

5. Έχεις κάνει κάποια έκθεση με τις δημιουργίες σου;

Ναι, έχουν γίνει διάφορες εκθέσεις στην Κορινθία και έχουν παρουσιαστεί τραπέζια σε διάφορα rock festivals που γίνονται εδώ. Ελπίζω κάποια στιγμή, αν υπάρχει χρόνος, να γίινει κάτι και στην Αθήνα.

6. Υπάρχει ζήτηση από τον κόσμο; Ποιές αντιδράσεις έχεις εισπράξει;

Οι αντιδράσεις είναι πάρα πολύ θετικές! Ενδιαφέρεται και κόσμος που δεν έχει σχέση με την μουσική, απλά θέλει να βάλει στο χώρο του ένα ιδιαίτερο τραπέζι. Τώρα, αν είναι και μουσικός ή αν έχει ένα στούντιο, ακόμα καλύτερα. Βέβαια τώρα με την κρίση ο κόσμος έχει άλλες προτεραιότητες, αλλά γενικά υπάρχει ενδιαφέρον. Για την Stratocaster table του Stevie Ray Vaughan που ανέφερα και πιο πριν, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, πήρα ένα μήνυμα από έναν κάτοικο στο Dallas του Texas, γενέτειρα του Stevie, o οποίος μου έγραφε ότι περιμένει να ξεχρεώσει την Ηarley του για να αποκτήσει το συγκεκριμένο τραπέζι και ότι μόλις του το στείλω θα κόβει εισιτήριο σε όποιον μπαίνει στο σαλόνι του για να το βλέπει. Με έκαναν ιδιαίτερα χαρούμενο τα λόγια του!


7. Για 'σένα είναι πλέον χόμπυ ή επάγγελμα οι κατασκευές σου;

Προς το παρόν είναι χόμπυ θα έλεγα. Η κανονική μου δουλειά είναι άλλη, όμως αυτό το χόμπυ με ευχαριστεί πάρα πολύ. Ο λόγος ίσως που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί είμαι κι ο ίδιος μουσικός και μου δίνεται έτσι η ευκαιρία να φτιάξω μια κιθάρα σε μεγάλο μέγεθος και να γίνει ένα τραπέζι που βάζοντάς το κάποιος στο χώρο του θα μοιραστεί αυτός και η παρέα του οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη στιγμή της ζωής τους.

8. Δουλεύεις πάνω σε κάποιο μοντέλο αυτόν τον καιρό;

Δουλεύω δύο Stratocaster που έχουν μείνει στην ιστορία. Ο λόγος είναι για τις Stratocaster του Rory Gallagher και του Jimi Hendrix, η λευκή με τα σχέδια που έβαλε φωτιά στο festival του Monderey. Ήθελα πολύ να τις φτιάξω κι αυτές και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό.

9. Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να μπορέσω κάποια στιγμή να προωθήσω κάποια από αυτά στο εξωτερικό, αλλά μέχρι τώρα είμαι ευχαριστημένος, καθώς μέσα από αυτή τη δουλειά έχω γνωρίσει αξιόλογους ανθρώπους, επαγγελματίες, μουσικούς και έχω αναπτύξει μια ιδιαίτερη φιλία.


10. Πώς και πού θα μπορούσε κανείς να δει τα έργα σου;

Μπορεί να τα δει προς το παρόν από κοντά, μόνο στο Κιάτο Κορινθίας, που εκεί βρίσκεται και το εργαστήριο. Διαφορετικά διαδικτυακά, στο facebook, στην σελίδα Handmade Guitar-table. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.

Ευχαριστούμε πολύ τον Δημήτρη για την συνέντευξη που μας παραχώρησε και ελπίζουμε να τα πούμε σύντομα από κοντά και να απολαύσουμε τα έργα του.

Δείτε περισσότερα για το Gutiar Table στο παρακάτω σύνδεσμο:
Facebook Link : https://www.facebook.com/HandmadeGuitarTable
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 05, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Guitar Table - Μια κιθάρα στο τραπέζι σας: Το e-Stage.gr μιλάει με τον εμπνευστή της, Δημήτρη Σταθακόπουλο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator