Η αβάσταχτη γελοιότητα της Ν.Δ.

0


Η κατάσταση αποσύνθεσης στην οποία βρίσκεται η Ν.Δ., ο ρόλος που έχει διαδραματίσει ο κάθε ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία και η γκρίνια των βουλευτών για την απουσία των δύο πρώην προέδρων του κόμματος και πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά

Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου θα προσπαθήσει σήμερα το απόγευμα να βάλει τη Ν.Δ. η Κεντρική Εφορευτική επιτροπή του κόμματος. Στην απογευματινή συνεδρίαση στόχος είναι να ληφθεί η απόφαση για την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει το τεχνικό μέρος της ψηφοφορίας και – αν αυτό καταστεί δυνατόν – να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών. Εν αναμονή του αποτελέσματος της σημερινής συνεδρίασης της ΚΕΦΕ, μπορούμε να δούμε τι έγραψε σήμερα το «Ποντίκι» για την κατάσταση αποσύνθεσης στην οποία βρίσκεται η Ν.Δ., τον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο κάθε ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία, αλλά και την γκρίνια των βουλευτών για την απουσία των δύο πρώην προέδρων του κόμματος και πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά:

Η αβάσταχτη γελοιότητα της ΝΔ

Όλοι εναντίον όλων στη Νέα Δημοκρατία, σε μια διαδικασία που αποκαλύπτει το μέγεθος της αποσύνθεσης στην οποία βρίσκεται. Από την Κυριακή το πρωί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βιώνει το απόλυτο χάος, όπου όλοι τα έχουν βάλει με όλους και πίσω από κλειστές πόρτες εξυφαίνονται σενάρια διασπάσεων, επιθέσεων και εσωκομματικών εκκαθαρίσεων.

Η αργόσυρτη προεκλογική διαδικασία με την εμφάνιση τεσσάρων υποψηφίων έδειξε από την αρχή ότι προκαλεί συνθήκες γελοιοποίησης και εξευτελισμού, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι ένα κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα θα αυτοϋπονομευθεί τόσο σοβαρά «διαδηλώνοντας» ότι δεν δύναται να διενεργήσει ασφαλείς εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου.

Μέσα από ένα δυσκίνητο και πολυεπίπεδο καταστατικό και με υποψηφίους που δεν έδειξαν καν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συνομιλούν για τη διασφάλιση της ομαλής πορείας και της ενότητας, το μπάχαλο με τις εκλογές απέδειξε περίτρανα την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα πράγματα τα ηχηρά ονόματα της Ν.Δ. βυθίζοντας το κόμμα περαιτέρω στην ανυποληψία.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ούτε οι ίδιοι οι υποψήφιοι συσκέφθηκαν με τους συνεργάτες τους πριν κάνουν τις αρχικές δηλώσεις, αφού ζητούσαν παραιτήσεις όλης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και του μεταβατικού προέδρου παραγνωρίζοντας τις προβλέψεις του Καταστατικού. Αν παραιτούνταν όλοι, δεν θα υπήρχε νομιμοποιητική βάση σε κανέναν προκειμένου να διενεργήσει εκλογές. Το κατάλαβαν κάποια στιγμή και αναδιπλώθηκαν.

Τα πράματα... και θάματα

Μέσα στη χλαπαταγή, όπου σημειώθηκε έκρηξη Σαμαρά και πλήρης ρήξη με την πλευρά Μεϊμαράκη και ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για την επόμενη μέρα στη Ν.Δ., ήρθε και η Ντόρα να ενσπείρει την αμφιβολία για τη διαδικασία ενθυμούμενη ότι στην εκλογή του 2009 είχαν γίνει «πράματα και θάματα» το τετράωρο που έπεσε το σύστημα.

Τότε είχε σιωπήσει, χωρίς να ζητήσει ούτε καν επανέλεγχο για διπλοψηφίες όσο διήρκεσε το χειρόγραφο σύστημα, ενώ τώρα δίνει πάτημα σε όποιον χαμένο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, η Ντόρα πρότεινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να προχωρήσει στις εκλογές με το χειρόγραφο σύστημα με βάση τους καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, πρόταση που απορρίφθηκε πανηγυρικά, αφού οι κατάλογοι είναι χωρισμένοι σε εφετειακές περιφέρειες και άρα αποκλείουν τους ετεροδημότες από το να ψηφίσουν όπου βρίσκονται την Κυριακή.

Το μπάχαλο

Η εξέλιξη των πραγμάτων έδειξε ότι βασικό ρόλο στο μπάχαλο που δημιουργήθηκε έπαιξε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αφού αυτός είναι ο κυρίαρχος παίκτης. Οι ανθυποψήφιοι και αντίπαλοί του τού καταλογίζουν ότι:

1 Επιλέχθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στο κόμμα. Ο ίδιος «γλυκάθηκε» από την προεκλογική εκστρατεία που του έλαχε και θέλησε να συνεχίσει ως υποψήφιος. Όφειλε να ανακαλέσει από την εφεδρεία ένα ιστορικό στέλεχος και να του αναθέσει τη μεταβατική προεδρία προκειμένου να ασχοληθεί με την υποψηφιότητά του χωρίς περισπασμούς.

2 Παρ’ ότι εμφανίστηκε ήπιος, ενωτικός και συγκαταβατικός προεκλογικά και στην πορεία της υποψηφιότητάς του αρνήθηκε να σηκώσει το γάντι, τις τελευταίες ημέρες εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά αλλά και κατά του Μάκη Βορίδη. Η καφενειακού τύπου αντεπίθεση Μεϊμαράκη, ο οποίος έβαλε κατά πάντων μετά την 24ωρη σιωπή που ακολούθησε το φιάσκο της μη λειτουργίας του συστήματος εκλογής, ενόχλησε – λένε οι πληροφορίες – έως και τον αμίλητο Κώστα Καραμανλή, που θεωρεί ότι ένα παλαιό στέλεχος με τέτοια διαδρομή πρέπει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη νηφαλιότητα τα πράγματα.

3 Ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν ότι και ο θεσμικός διορισμός του Γιάννη Πλακιωτάκη στη μεταβατική προεδρία από τον Μεϊμαράκη συμβάλλει στην περαιτέρω απαξίωση, αφού πολιτικά «άψητος» βουλευτής καλείται να σηκώσει δυσανάλογο βάρος στους ώμους του. Δηλαδή να επιχειρήσει να επιβάλει κλίμα ενότητας, να συνεννοηθεί με τους υποψηφίους και το κόμμα για μια σοβαρή και αξιόπιστη διαδικασία εκλογής, να συντονίσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος προκειμένου να σταθεί αντιπολιτευτικά στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, αλλά και στις προκλήσεις - προσκλήσεις Τσίπρα για διακομματική συνεννόηση.

«Καλοθελητές»

Ευθύνες για την κατάσταση που έχει εκτραχυνθεί αποδίδονται και στον Απόστολο Τζιτζικώστα, αφού πολλά στελέχη θεωρούν ότι με τη στάση του συνέβαλε στο διχαστικό κλίμα. Μάλιστα, πολλοί «καλοθελητές» τελευταία έχουν γεμίσει το Διαδίκτυο με φήμες ότι ετοιμάζει διάσπαση στη Ν.Δ. με τη δημιουργία δεξιού - φιλοβασιλικού κόμματος και γι’ αυτό έχει αποφασίσει να τα βάλει με τους πρώην πρωθυπουργούς και τα ιστορικά στελέχη του κόμματος.

Άλλοι, όμως, λιγότερο... συνωμοσιολόγοι, τον κρίνουν με πολιτικούς όρους και εκτιμούν ότι αυτός πρώτος ενέπλεξε στην υποψηφιότητά του βουλευτές, προκαλώντας τριβές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Από την πλευρά του Μεϊμαράκη επισημαίνουν ότι έκανε προσβλητική για το πρόσωπό του προεκλογική καμπάνια, με τα περίφημα σποτάκια με τον «σωσία» του που τον κουβαλά στην πλάτη του ένας νεότερος.

Επισημαίνουν ακόμα ότι στο παρά πέντε αποσοβήθηκε μια πολύ σοβαρή κρίση, αφού οι άνθρωποι του Τζιτζικώστα ήταν έτοιμοι να δημιουργήσουν πρόβλημα με την επιλογή Πλακιωτάκη επιχειρώντας να επιβάλουν τον Παπαμιμίκο. Είναι εντυπωσιακό το ότι ο Τζιτζικώστας κάλεσε τρεις φορές τον γραμματέα του κόμματος και πρόεδρο της ΚΕΦΕ να παραιτηθεί, ενώ στη συνέχεια επιχειρήθηκε να τον «εγκαταστήσουν» στην προεδρία της Ν.Δ.

Το παρασκήνιο βοά ότι ήταν μονομερής και προσωπική ενέργεια η δήλωση του Χαράλαμπου Αθανασίου, εκ των φανατικών υποστηρικτών του Τζιτζικώστα, με την οποία εναντιώθηκε στην επιλογή Πλακιωτάκη κρίνοντάς την ως αντικαταστατική και ζήτησε να αναλάβει πρόεδρος της Ν.Δ. ο Παπαμιμίκος, τον οποίο λοιδορούν και οι πέτρες στη Συγγρού. Ο Αθανασίου επικαλέστηκε το Καταστατικό, σύμφωνα με το οποίο, σε περίπτωση παραίτησης του μεταβατικού προέδρου του κόμματος, καθήκοντα προέδρου οφείλει να αναλάβει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Αντρέας Παπαμιμίκος.

Οι φήμες οργιάζουν ότι έξαλλοι οι μεϊμαρακικοί απείλησαν με σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής, η οποία, με βάση το Καταστατικό και με αυξημένη πλειοψηφία, μπορεί να προκαλέσει έκτακτο συνέδριο. Όλα τα συνέδρια, καταστατικά κατοχυρωμένα, μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στο Καταστατικό και απειλούσαν με επαναφορά της εκλογής προέδρου εκεί.

Η πλευρά Τζιτζικώστα αναδιπλώθηκε και αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει περαιτέρω η στήριξη Παπαμιμίκου και έτσι η αμφισβήτηση Πλακιωτάκη ενταφιάστηκε αφήνοντας όλοι τον Αθανασίου τραγικά μόνο.

Ο Τζιτζικώστας εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενωτικός και σύρθηκε πίσω από τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η... ήρεμη δύναμη

Ο Μητσοτάκης, που έκανε συγκριτικά την πιο αξιοπρεπή και λιγότερο φασαριόζικη πολιτική καμπάνια από όλους, φιλοδοξεί να κατοχυρώσει το προφίλ της «ήρεμης δύναμης». Ουσιαστικά τίναξε στον αέρα την προσπάθεια Μεϊμαράκη να αποσείσει τις ευθύνες για τη διαδικασία εκλογής, αφού μετά το «λούσιμο» με ακατονόμαστες εκφράσεις που δέχτηκε από τον αψίκορο μεταβατικό πρόεδρο, έδωσε στη δημοσιότητα εμπιστευτική επιστολή που είχε στείλει σε αυτόν 11 μέρες πριν, στις 22 Νοεμβρίου, και του εφιστούσε την προσοχή για τη διαδικασία εκλογής.

Ο Μητσοτάκης φαίνεται να έκανε την πιο χαμηλότονη καμπάνια και αρνήθηκε να μπει σε πολλές αντιπαραθέσεις προσπαθώντας να ξεπεράσει το μεγαλύτερο αρνητικό, ότι είναι γόνος της οικογένειας Μητσοτάκη και ότι προωθήθηκε στην πολιτική λόγω ονόματος.

Η αλήθεια είναι ότι δεν απάντησε σε πολλές προκλήσεις, παρ’ ότι κοντραρίστηκε κάποια στιγμή με τον Τζιτζικώστα, ενώ ήταν ο πρώτος που απερίφραστα καταλόγισε ευθύνες και ζήτησε την παραίτηση Μεϊμαράκη.

Στην προχθεσινή δραματική επτάωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από την οποία απουσίαζε – προφανώς για να μην πιαστεί στα χέρια με κάποιον βουλευτή – ο Μεϊμαράκης, ζήτησε να υπάρξει δέσμευση των υποψηφίων και των υποστηρικτών τους σε δύο απλούς κανόνες: να μην προσωποποιούνται οι διαφορές και να μην αναμειγνύονται στη διαδικασία εκλογής οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κόμματος.

Ανέβασε μετοχές

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, δημόσια, το Σάββατο το βράδυ αμφισβήτησε την τεχνική δυνατότητα να διεξαχθούν οι εκλογές, έχοντας προφανώς ενημερωθεί από τα στελέχη του κόμματος που διαπίστωσαν ότι δεν λειτουργούσε το σύστημα υπολογιστών που είχαν διασυνδεθεί. Μπορεί να φαίνεται κερδισμένος, διότι ανέβασε τις εσωκομματικές μετοχές του, αλλά, σε μια περίοδο κατά την οποία μπορεί να πουλήσει πόλωση, η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κόμμα δεν φαίνεται να τον ευνοεί.

Ο ίδιος έχει ρίξει τις τελευταίες μέρες τους τόνους και δεν απάντησε στην ατάκα Μεϊμαράκη, που απευθυνόταν στον Βορίδη, ότι οι νεοεισερχόμενοι δεν μπορούν να προσβάλλουν όσους έχουν ιστορία μέσα στη Ν.Δ. Επιχειρεί με τη στάση και τη ρητορική του να πείσει ότι δεν προτίθεται να προκαλέσει προβλήματα, και την επόμενη μέρα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα παραμείνει πιστός στρατιώτης στην παράταξη.

Βαθιές πληγές

Μέσα στον ορυμαγδό υπάρχουν στελέχη που δεν συμμερίζονται την πρεμούρα των υποψηφίων να γίνει άμεσα η εκλογική διαδικασία. Με επικεφαλής τον Νίκο Δένδια, βουλευτές όπως οι Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Τσιάρας, Όλγα Κεφαλογιάννη και Θόδωρος Καράογλου πρότειναν να ματαιωθεί η εκλογική διαδικασία και να διεξαχθεί πρώτα συνέδριο του κόμματος τον Μάρτιο και εκλογή αρχηγού τον Απρίλιο. Η πρόταση απορρίφθηκε πανηγυρικά, αφού ακόμα και ο Νικήτας Κακλαμάνης, που είχε καταθέσει μια παραπλήσια ιδέα, δεν την υπερασπίστηκε.

Οι υποψήφιοι, βουλευτές και στελέχη εκτιμούν ότι οι βαθιές πληγές στη δημόσια εικόνα του κόμματος μπορούν να επουλωθούν αν υπάρξει μια άμεση εκλογική διαδικασία. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι, αν βρεθεί η εταιρεία, είναι τεχνικά εφικτό να διεξαχθούν στις 13 και 20 Δεκεμβρίου, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες δηλαδή. Μένει βέβαια να βρεθεί εταιρεία που θα αποδεχτεί αυτό το έργο μέσα σε ασφυκτικά χρονικά όρια και θα λύσει τα τεχνικά ζητήματα.

Όσο για την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, προτάθηκε στον παλαιότερο και συνετό Γιάννη Τραγάκη, ως τον παλιότερο εν ενεργεία βουλευτή, να την αναλάβει, πρόταση που έχουν αποδεχτεί οι τέσσερις υποψήφιοι.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης ξεκίνησε τις επαφές του από τους πρώην πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, οι οποίοι επί της ουσίας παραμένουν σιωπηλοί. Μάλιστα υπήρξε και κριτική για την απουσία στην προχθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο Κώστας Τασούλας δεν κρατήθηκε και είπε: «Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί απουσιάζουν και οι βουλευτές της παράταξης καλούμαστε ως βαστάζοι, σε μία κρίσιμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, να συζητήσουμε και να διαχειριστούμε μία τεράστια κρίση της Νέας Δημοκρατίας», ενώ και ο Θανάσης Δαβάκης τόνισε: «Αναρωτιέμαι τι ρόλο επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους. Σε μία τόσο κρίσιμη φάση για το κόμμα, έπρεπε και οι δύο να παρευρίσκονται στη συνεδρίαση». Κι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα...

left.gr
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 27, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η αβάσταχτη γελοιότητα της Ν.Δ."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator