Το χωριό που δακρύζει

0


Όταν είδα «Το λιβάδι του δακρύζει» του αείμνηστου Θεόδωρου Αγγελόπουλου, μια δεκαετία και κάτι πριν, δεν περίμενα ποτέ πως κάποια στιγμή σε μια εκδρομή θα αναβίωναν μπροστά στα μάτια μου οι συγκινητικές εκείνες εικόνες ενός χωριού που χάνεται σ’ ένα υγρό τάφο. Μόνο που αυτή τη φορά δεν βουλιάζει ένας ψεύτικος οικισμός σαν εκείνον που έστησε ο σκηνοθέτης για τις ανάγκες της ταινίας στη λίμνη Κερκίνη, αλλά ένα πραγματικό χωριό: το Σφεντύλι Ηρακλείου Κρήτης.

Το μικρό χωριό ιδρύθηκε περίπου το 1577 και επέζησε από φυσικές καταστροφές και τους κατακτητές για να καταδικαστεί σε σταδιακή βύθιση το 2007- αφού βρέθηκε μέσα στην τεχνητή λίμνη του φράγματος του Αποσελέμη που έλυσε το πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής. Αυτό ήταν το τίμημα της «προόδου» μάλλον… Τη λίμνη δεν τη γέμισε η βροχή και οι πηγές. Άνοιξαν θαρρώ σαν βρύσες τα μάτια των ξεριζωμένων, τη γέμισαν τα δάκρυα των κατοίκων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Οι Ινδιάνοι διάβαζα μικρή στα κόμιξ χόρευαν το χορό της βροχής για να βρέξει και να καρπίσει ο τόπος. Αρχέγονοι, ξεχασμένοι λαοί έκαναν θυσίες. Το νερό πολύτιμο αγαθό έπρεπε πάντα να πάρει το τίμημά του.

Στο Σφεντύλι έπρεπε να στοιχειώσει ένα χωριό ολόκληρο. Βυθίζονται και στοίχειωσαν τα γέλια, οι λύπες, οι χαρές, οι έρωτες, οι αγωνίες, οι γέννες και οι θάνατοι των ανθρώπων. Μια ολόκληρη ζωή πώς να αποζημιωθεί; Στα έρημα σπίτια βλέπεις πάνω στους ξεφτισμένους τοίχους, στις πόρτες και σε κάθε πέτρα που γλείφει το νερό την εγκατάλειψη. Ρημαγμένες ψυχές έμειναν πίσω. Πώς είναι άραγε στα γεράματα να προσπαθείς να σβήσεις από μέσα σου τη μάνα γη που σε γέννησε;

Κάθε φορά που βρέχει σκέφτομαι: Βρέχει. Να ξεπλυθούνε οι μνήμες από τα πεζοδρόμια.

Τις μνήμες όμως δεν τις ξεπλένει το νερό…

Κρυφοκοίταξα από το παράθυρο: Στην εκκλησία που αργοβουλιάζει κάποιος ακόμα κρατάει το καντήλι αναμμένο…



http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.politismos&id=9199#sthash.4vQP638x.dpuf
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 28, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το χωριό που δακρύζει"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator