Τώρα είσαι δάσκαλος

0


Ο Μάνος Σιφονιός γράφει ένα διαφορετικό κείμενο για τα όσα ζούμε τις τελευταίες μέρες με τις δηλώσεις Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων και τις αντιδράσεις που προκάλεσε

Του Μάνου Σιφονιού*

Διορίστηκε δάσκαλος και πήγε σε ένα χωριό τις προάλλες. Τον πήγαν σε ένα σπίτι όπου η οικογένεια έχει πένθος. Έχουν έρθει πριν 3 μήνες, από ένα άλλο χωριό. Φύγανε κακήν κακώς, όταν κάτι παλιοί συγχωριανοί τους, σφάξανε το γιό τους, την μία κόρη τους, ένα θείο και τον παππού. Είχαν αποφασίσει να τους καθαρίσουν όλους - γλίτωσαν μόνο λίγα μέλη της οικογένειας. Γιατί; Γιατί δεν τους γουστάρανε, είχανε από παλιά διαφορές, τους πιάνανε το χώρο, ήταν από άλλη φάρα, είχαν πιο πολλά λεφτά, κτήματα και ζωντανά, ήταν πιο ασπριδεροί, τρέχα γύρευε, βάλτε με το νου σας ότι θέλετε.

Την ξέρει την ιστορία. Είχε κάνει και μια μικρή έρευνα και είχε γράψει στο blog του.

Τα ξέρεις τα δικά μας του λένε: «Μας τάφαγαν τα παιδιά μας. Τα σφάξανε και μετά τα κόψανε κομματάκια και τα πετάξανε στα σκυλιά. Ίσα που γλιτώσαμε εμείς».

«Καταλαβαίνω τον πόνο σας, ήταν φρικτό αυτό που έγινε», λέει. «Μια διευκρίνιση μόνο. Ναι μεν τους σφάξανε και τους κόψανε κομματάκια, αλλά δεν τα πετάξανε στα σκυλιά. Εγώ αυτό ξέρω. Ας είμαστε ακριβείς».

Στεναχωρήθηκαν οι άνθρωποι, κάποιοι θύμωσαν. Σηκώθηκε να φύγει. Βρήκαν ευκαιρία και κάποιοι βαρεμένοι που τον άκουσαν – τους ήξερε δα - που θέλουν να τα κάνουν όλα γης μαδιάμ, να την πέσουνε στο άλλο χωριό και τον βρίζανε πατόκορφα βγαίνοντας από το σπίτι.

«Τι κάθεσαι και λες», τού' πε ένας φίλος.

«Μα τα ίδια έλεγα και πιο πριν. Τι να κάνω. Να τα αλλάξω;»

«Τώρα είσαι δάσκαλος. Βρες άλλο τρόπο. Και όλοι εδώ λέμε πως έγιναν όπως τα άκουσες. Και έτσι είναι κατά τη γνώμη μου. Μη δημιουργείς τσάμπα εντάσεις, ακόμα δεν ήρθες».

Εύκολες αναγωγές. Ο δάσκαλος, η οικογένεια, οι βαρεμένοι, σφαγές και μνήμες που στις κοινωνίες κρατάνε… Κι οι 90 μέρες - ιστορικά - μετράνε για 90 χρόνια! Δύσκολος ο ρόλος του δασκάλου…

*Ο Μάνος Σιφονιός είναι Επικοινωνιολόγος - Συγγραφέας
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 07, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τώρα είσαι δάσκαλος"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator