Τσίπρας: Αν δεν υπήρχε μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε

0


Τις πολιτικές κατευθύνσεις, αλλά και τα μέτωπα τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ιεράρχησε ο Αλέξης Τσίπρας με την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, δίνοντας έμφαση στο ασφαλιστικό, το προσφυγικό και την ανασυγκρότηση του κόμματός του ενόψει του συνεδρίου.

«Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος», τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στηρίζοντας έτσι τα νέα μέτρα αφαίμαξης των Ελλήνων, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν κατώτατη σύνταξη 360 ευρώ, καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων, «ψαλίδι» 33% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (πιθανόν και σε εκείνες που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ), αλλά και κατάργηση των επικουρικών.

Παράλληλα, αφού παραδέχθηκε ότι αν δεν υπήρχε Μνημόνιο, «θα έπρεπε να το εφεύρουμε», σημείωσε ότι «με ειλικρίνεια έχουμε παρουσιάσει τις δυσκολίες στον ελληνικό λαό, χωρίς να καταφεύγουμε σε εικονικά success story», ζητώντας ωστόσο τη διαρκή στήριξή του.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας εστίασε επίσης στις μάχες που έχει να δώσει το κόμμα και η κυβέρνησή του την επόμενη περίοδο, επισημαίνοντας ότι «έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, όπως και επίγνωση του στόχου, που δεν είναι άλλος από την έξοδο της χώρας από την κρίση, με προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».

Για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός επισήμανε την αναγκαιότητα εκπόνησης ενός βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος που είναι επείγον, εξαιτίας της καταλήστευσης των αποθεματικών του, αλλά και της υψηλής ανεργίας ως αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση έχει στόχο να φέρει ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς συντάξεις, με κριτήριο τη διαγενεακή αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Στην αναφορά του για το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία των διεθνών επαφών του κόμματος την επόμενη περίοδο, καθώς και των πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται τεράστιο κύμα προσφύγων.

Επεσήμανε ακόμα την κρισιμότητα του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, που, όπως είπε, προσπαθεί να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον.

Αναφερόμενος στο επικείμενο Συνέδριο του κόμματος και «στην αδιαμεσολάβητη σχέση του με την κοινωνία, καθώς και στην αναγκαιότητα ανασυγκρότησής του, όπως και της νεολαίος», ο πρωθυπουργός τόνισε: «Με ειλικρίνεια έχουμε παρουσιάσει τις δυσκολίες στον ελληνικό λαό, χωρίς να καταφεύγουμε σε εικονικά success story. Δίνουμε καθημερινές μάχες για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινωνίας. Κοιτάζουμε το λαό στα μάτια και ζητάμε τη διαρκή του στήριξη. Αυτό θα κάνουμε και την επόμενη περίοδο».

Από την πλευρά του, στην εισήγησή του, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας τόνισε ότι ο χρόνος είναι λίγος για τις υποχρεώσεις που έχουμε στο κόμμα και στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «η κοινή διαπίστωση για την ύπαρξη ενός πολιτικού κέντρου που αυτό πρέπει να είναι η Π.Γ. θα παραμείνει κενό γράμμα εάν δεν συμβάλλουμε όλοι στη συλλογική δημοκρατική λειτουργία της και στην αποτελεσματικότητά της».

Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, «η Π.Γ. για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι το πολιτικό όργανο που θα συζητά, θα χαράσσει και θα αποφασίζει για τους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης και του κόμματος».

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του επικείμενου συνεδρίου του οφείλει να ανιχνεύσει, να επεξεργαστεί και να αποφασίσει το ιδεολογικό - πολιτικό πλαίσιο, αλλά και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η ριζοσπαστική Αριστερά στην κυβέρνηση και στην κοινωνία.

Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε, τέλος, τις αρμοδιότητες των μελών του οργάνου, που έχουν ως εξής:

Γολέμης Χάρης: Πρόγραμμα - Θεωρία - Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς»
Ηλιόπουλος Νάσος: Εργατική Πολιτική - Υγεία - Παιδεία
Καραγεώργος Πέτρος: Συντονιστής Οργανωτικού
Κοτσακάς Αντώνης: Τοπική Αυτοδιοίκηση
Λάμπρου Πάνος: Δικαιοσύνη - Δημόσια Διοίκηση - Δικαιώματα
Μπουρνούς Γιάννης: Ευρωπαϊκή Πολιτική - Διεθνείς Σχέσεις-Εξωτερική Πολιτική - Ελληνισμός Διασποράς
Παυλίδης Νίκος: Σώματα Ασφαλείας - 'Αμυνα - Β. Ελλάδα
Σαρρής Μανώλης: Αλληλεγγύη - Οργανωτικό
Σβίγκου Ράνια: Γραφείο Τύπου -Επικοινωνία- ΜΜΕ - Φεμινιστική Πολιτική
Σκορίνης Νίκος: Ενέργεια - Βιομηχανία - Περιβάλλον - Υποδομές - Δίκτυα μεταφοράς - Ναυτιλία - Τουρισμός - ΕΒΕ - Αγροτική Πολιτική
Υδραίος Μιχάλης: Πολιτισμός - Αθλητισμός
Φραγκάκη Μαρίκα: Οικονομική πολιτική

Επιτροπή Θέσεων

Γολέμης Χάρης
Δραγασάκης Γιάννης
Ηλιόπουλος Νάσος
Μπαλτάς Αριστείδης
Ρήγας Πάνος
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φραγκάκη Μαρίκα

http://www.newsbomb.gr
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 22, 2015
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τσίπρας: Αν δεν υπήρχε μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator