Γυαλιά καρφιά τα έκαναν οι Κρητικοί στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αποστόλου

0


Πυρ και μανία με το Βαγγέλη Αποστόλου, τον οποίο χαρακτήρισαν εντολοδόχο της τρόικας και όχι υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έγιναν οι αγρότες της Κρήτης, με αποτέλεσμα ν’ αποχωρήσουν από τη σύσκεψη της πλατείας Βάθη, μια ώρα αρχύτερα.

Αιτία, οι αόριστες υποσχέσεις για ελάφρυνση που μοίρασε ο υπουργός, τις οποίες οι μαινόμενοι Κρητικοί δεν δέχθηκαν επ’ ουδενί, χαρακτηρίζοντας τις «αμπελοφιλοσοφίες».
Το βαρύ κλίμα αποτυπώθηκε από την αρχή της σύσκεψης, με τις φωνές των Κρητικών, ν’ ακούγονται σε περισσότερους από έναν ορόφους του κτηρίου της Βάθη.

Από τα πυρά των εξεγερμένων αγροτών δεν ξέφυγαν και οι βουλευτές της Κρήτης, οι οποίοι όπως ειπώθηκε αν ψηφίσουν τα μέτρα, θεωρούνται ανεπιθύμητοι και εχθροί των κατοίκων του νησιού. Mεταξύ αυτών και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ως γνωστόν εξελέγη βουλευτής στο νομό Ηρακλείου.

Αιτία πολέμου για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης χαρακτήρισε τα προωθούμενα μέτρα μιλώντας στο AgroNews ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Ανδρέας Στρατάκης και ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Όπως είπε ο συνεταιριστής από το Ηράκλειο «δεν ζητάμε να μη φορολογηθούμε, αλλά να υπάρξει ένας λογικός φόρος, να μην ισχύσει σε καμιά περίπτωση η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και η εξοντωτική αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μεραμβέλου και του συνεταιρισμού Κριτσάς Νίκο Ζαχαριάδη ο υπουργός ζήτησε συγνώμη για τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, είπε ότι υπέγραψαν το μνημόνιο “με το πιστόλι στον κρόταφο” και ότι θα προβλεφθούν αντισταθμιστικά μέτρα. “Όσοι συνεχίσουν να είναι αγρότες πρέπει να έχουν οικονομίες για να χρηματοδοτούν την άσκηση του επαγγέλματός τους….” δήλωσε σαρκαστικά ο κ. Ζαχαριάδης.

Τις επόμενες μέρες οι Κρητικοί, που αναχωρούν για το νησί τους, θα οργανωθούν, προκαλώντας παγκρήτια σύσκεψη, το πιθανότερο το Σάββατο, στο Ηράκλειο, για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

Φορολογία αγροτών με κλίμακα και εισφορές με σκαλοπάτια

Λίγες ώρες νωρίτερα, με υποσχέσεις για φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ σε κλίμακες επιχείρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, να κάμψει τις αντιδράσεις των αγροτών του συντονιστικού που δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις, αλλά και να διχάσει το αγροτικό-συνδικαλιστικό κίνημα.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πού θα μπουν τα σκαλοπάτια, ο Βαγγέλης Αποστόλου μοίρασε «γενικόλογες υποσχέσεις», στους εκπροσώπους των αγροτών του πανελλαδικού συντονιστικού που κατέβηκαν στην Αθήνα, από όλη την Ελλάδα, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Θέλουμε να γίνει κατανοητό σε όλους ότι εμείς θέλουμε τον αγρότη να συνεχίσει να καλλιεργεί και τον κτηνοτρόφο να συνεχίσει να πηγαίνει στο στάβλο. Θεωρούμε την αγροτική παραγωγή σημαντικό κομμάτι, όχι μονάχα της διατροφικής επάρκειας, αλλά και της ανταγωνιστικότητας στο διεθνές περιβάλλον».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν τον σοβαρό προβληματισμό τους αναφορικά με το ασφαλιστικό, για το οποίο ο κ. Αποστόλου δήλωσε: «Θα μας βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης, ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι και αποτελεσματικοί».

Δέσμευση για τον ορισμό

Για το μόνο που δεσμεύτηκε ο υπουργός ήταν η διαδικασία σε σχέση με τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, οπότε σύμφωνα με το σχεδιασμό, επαγγελματίας αγρότης θα είναι αυτός με εισόδημα τουλάχιστον 50% από αγροτική δραστηριότητα.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής από την πλευρά τους ζήτησαν, να μην υπάρξουν δυσμενείς αλλαγές στη φορολόγησή τους και το ασφαλιστικό, αλλιώς οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος.

Σε κάθε περίπτωση, είπαν, θα περιμένουν τις τελικές προτάσεις του υπουργείου, όπως θα διαμορφωθούν μετά τη συζήτηση με τους εταίρους για να καθορίσουν την τελική στάση τους.

«Δεν θα αφήσουμε τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα να κατακλύσουν τη χώρα μας, αφού εμάς μας ωθούν να μην παράγουμε», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάννης Παναγής, ενώ ο Χρήστος Γκόντιας είπε πως «δεν τους ικανοποίησαν οι απαντήσεις του υπουργού στα θέματα που του έθεσαν».

Την αγανάκτησή της για τα προωθούμενα μέτρα, δήλωσε, τέλος και η Σερραία κτηνοτρόφος Ελπίδα Σιδηροπούλου, η οποία ζήτησε λύσεις από το Βαγγέλη Αποστόλου, στο θέμα με τα βοσκοτόπια.

Άκαρπη και η συνάντηση με την Πρωτοβουλία Αγροτών

Φορολογία και ασφαλιστικό τέθηκαν πάλι στο τραπέζι σε συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ του Βαγγέλη Αποστόλου και εκπροσώπων της Πρωτοβουλίας αγροτών, που μετρά στη δύναμή της 63 αγροτικούς συλλόγους από διάφορα μέρη της χώρας. ΟΙ αγρότες δήλωσαν απογοητευμένοι κατά την έξοδό τους από το μέγαρο της πλατείας Βάθη.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του συντονιστή Θοδωρή Παπακωνσταντίνου που έκανε λόγο για “μια δύσκολη συζήτηση με τον υπουργό και του Γιώργου Τζωρτζάκη, που θεωρεί ως τετελεσμένο γεγονός τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου με τις δηλώσεις Αποστόλου

Υπουργός: Κατατέθηκε ένας προβληματισμός αρκετά σοβαρός από πλευράς αγροτών. Και θα έλεγα ένας προβληματισμός που θα μας βοηθήσει σημαντικά για περαιτέρω επεξεργασία των θέσεων που ήδη έχουμε ετοιμάσει ως Υπουργείο, ούτως ώστε στην εντός των ημερών σχετική διαπραγμάτευση που θα κάνουμε για ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό χώρο να είμαστε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί επ΄ωφελεία βεβαίως του αγροτικού χώρου.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους εταίρους αλλά και από όλους όσοι έχουν σχέση με τον αγροτικό χώρο είναι ότι εμείς θέλουμε τον αγρότη να συνεχίσει να καλλιεργεί το χωράφι του, τον κτηνοτρόφο να συνεχίσει να πηγαίνει στην στάνη του, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρούμε το αγροτικό προϊόν, την αγροτική παραγωγή ως πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι όχι μόνο για τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας αλλά κυρίως για τη δυνατότητα να καταστεί ανταγωνιστική η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον. Για παράδειγμα αν βλέπατε την εικόνα που αντίκρισα λίγες μέρες πριν κατά την επίσκεψή μου στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA στη Γερμανία, θα διαπιστώνατε τι σημαίνει ελληνικό, ποιοτικό προϊόν για τον υπόλοιπο κόσμο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και πιστεύουμε ότι στη δύσκολη καμπή που περνάει ο αγροτικός κόσμος θα σταθεί όρθιος, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Σχεδιάζετε πιο δίκαιη φορολόγηση για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες;

Υπουργός: Ένα από τα ζητούμενα είναι να υπάρχει μια πιο δίκαιη μεταχείριση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό, που αφορούν θα έλεγα την απάλυνση των δυσμενών επιπτώσεων που φέρνει η νέα συμφωνία. Θα βρούμε τη λύση.

agronews.gr
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 19, 2015
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γυαλιά καρφιά τα έκαναν οι Κρητικοί στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αποστόλου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator