Οι αχρείαστες εκλογές και οι «συνωμότες της δραχμής»

0


Το μόνο πράγμα το οποίο δεν χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι οι εκλογές! Γιατί; Γιατί με τη δολοφονική  διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη «έχουν ανατραπεί τα όρια του πιθανού που υπήρχαν μόνο στο υποσυνείδητο μας» - για να θυμηθώ λίγο τον Κλαούζεβιτς - και η οικονομία μας καταστρέφεται κάθε μέρα απελπιστικά με την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων ως και 70% κ.τ.λ. Επομένως ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας βρίσκεται μπροστά σε ένα κομβικό δίλημμα: Ή θα παίξει τον ρόλο ενός εθνικού ηγέτη και θα μας προτείνει ένα καινούργιο εκκοσμικευμένο αφήγημα» για το μέλλον της χώρας - μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου - και δεν θα κάνει εκλογές.

Ή εναλλακτικά θα διενεργήσει εκλογές και θα εμπλακεί σε έναν άγριο ανταγωνισμό με το δραχμικό «γκρουπούσκουλο» της Αριστερής Πλατφόρμας του κ. Λαφαζάνη και θα επιβεβαιώσει το γνωστό ιστορικό εύρημα, με άλλα λόγια ότι η Αριστερά πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της «με το να διασπάται, να κατακερματίζεται και να αυτοκαταστρέφεται»!  
Μάλιστα o Jeffrey Frankel  υποστηρίζει - σίγουρα υπερβολικά - ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του προηγούμενου βραζιλιάνου προέδρου Lula, ο οποίος με το πρόγραμμα «Bolsa Familia» έσωσε εκατομμύρια φτωχούς Βραζιλιάνους από την απύθμενη φτώχεια («Could Alexis Tsipras be the new Lula?», «Guardian», 21.7.2015). Ετσι το ιστορικό στοίχημα του Πρωθυπουργού μέσα στη ρημαγμένη ελληνική οικονομία - για την κατάσταση της οποίας ο ίδιος έχει μια τεράστια ευθύνη - εξακολουθεί να είναι το εξής: Να επεκτείνει τα βάρη της οικονομικής ανόρθωσης και στους πλουσίους (και υπό αυτή την έννοια είναι ορθή η πρόταση των δανειστών για «ήπια φορολόγηση» των εφοπλιστών)!
Βεβαίως τον τελευταίο μήνα καταρρίφθηκε και ένας άλλος ολέθριος «μύθος» του ιστορικά αφελούς κ. Βαρουφάκη: ότι μπορούμε να περάσουμε στη δραχμή συνωμοτικά και με το «πάτημα ενός κουμπιού»!

Οχι! Οι εθνικές ταυτότητες, όπως λέει ο Χάμπερμας,  διαμορφώνονται «στη ροή των δημόσιων διαλόγων». Εκεί το ζήτημα είναι μόνο ένα: Θέλει η ελληνική κοινωνία  (αφού ενημερωθεί ολοκληρωμένα) να περάσει στη δραχμή;

Θέλει να αλλάξει την ευρωπαϊκή διαδρομή και τον πολιτισμό της; Γιατί η Ευρώπη δεν ταυτίζεται μόνο με τον απεχθή κ. Σόιμπλε αλλά σηματοδοτεί ταυτόχρονα και άλλα μεγέθη, όπως το κράτος δίκαιου, η διάκριση των εξουσιών κ.τ.λ.

Μόνο έτσι γίνεται μια δημοκρατική μετάβαση σε ένα άλλο νόμισμα!

Το συμπέρασμα; Ο Πρωθυπουργός ή θα φροντίσει για το εθνικό συμφέρον ή θα μας οδηγήσει σε νέες περιπέτειες!

Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της  Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Καλφέλης Γρηγόρης
Δημοσίευση: Αυγούστου 16, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Οι αχρείαστες εκλογές και οι «συνωμότες της δραχμής»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator