Οι φορο-Κλουζό της Σκύρου

0


Καλημέρα, είμαστε από το ΣΔΟΕ.

– Καλημέρα και σε σας. Τι ακριβώς θα θέλατε;

– Τρία εισιτήρια για Σκύρο, αλλά θέλουμε να ταξιδέψουμε δωρεάν, καθώς, βάσει νόμου, το δικαιούμαστε.

– Ναι, έχετε αυτήν τη δυνατότητα. Μπορείτε να μου δώσετε τις υπηρεσιακές σας ταυτότητες;

– Βεβαίως, ορίστε.

Κάπως έτσι φαντάζομαι ότι έγινε ο διάλογος στην Κύμη της Εύβοιας, την προηγούμενη Τετάρτη, λίγο πριν επιβιβαστούν οι εφοριακοί στον «Αχιλλέα», που είναι και το μοναδικό πλοίο που συνδέει τη Σκύρο με την ηπειρωτική Ελλάδα. Και καθώς ο «Αχιλλέας» είναι και πλοίο λαϊκής βάσης, δηλαδή ανήκει στους Σκυριανούς, μαντεύετε βέβαια και τι επακολούθησε. Προφανώς κάποιος υπάλληλος από την εταιρεία του «Αχιλλέα» έκανε 2-3 τηλεφωνήματα στο νησί και, πριν καλά καλά επιβιβαστούν οι εφοριακοί στο πλοίο, η είδηση είχε γίνει viral σε όλη τη Σκύρο. Με συνέπεια όλοι οι μαγαζάτορες και κυρίως οι εστιάτορες να παριστάνουν ξαφνικά τούς υποδειγματικά νομοταγείς. Έφερναν αποδείξεις πριν καν σερβίρουν.

Για να καταλάβετε πόσο γρήγορα διαδόθηκε η είδηση, η παρέα μου την έμαθε στην παραλία πριν δέσει το πλοίο στο λιμάνι. «Τα μάθατε; Έρχεται το ΣΔΟΕ με το πλοίο των 2, και οι πάνχαζοι έκοψαν μηδενικό εισιτήριο, με συνέπεια να το έχουν μάθει όλοι», είπε ο Χρήστος. «Δεν μπορεί να είναι τόσο ηλίθιοι», ήταν η αυθόρμητη αντίδραση της Πηνελόπης. «Ρε σεις, το ίδιο δεν θα ήταν να έρθουν ινκόγκνιτο; Μετά τις 2-3 πρώτες ταβέρνες που θα ήλεγχαν, πάλι θα το είχαν μάθει όλοι, όπως σε όλα τα νησιά», παρατήρησε ο Άκης. «Όχι, δεν είναι το ίδιο», τον διέκοψε ο Γιάννης. «Διότι είναι άλλο να ζουν όλοι διαρκώς με την ανησυχία κι άλλο να το μάθουν πριν καν φτάσουν».

Ε λοιπόν, το έψαξα λίγο και τι νομίζετε ότι ανακάλυψα; Ότι επειδή το ΣΔΟΕ καθυστερεί πολύ να αποδώσει τα έξοδα διαμονής και κίνησης στους υπαλλήλους του, εκείνοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να γλιτώνουν έξοδα που προπληρώνουν από την τσέπη τους. Αλλά και πάλι αναρωτιέμαι: Κανείς φωστήρας στο ΥΠΟΙΚ δεν έχει σκεφτεί πόσο γελοίο είναι οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ να δείχνουν τις ταυτότητές τους στα πλοία και να γίνεται βούκινο στα νησιά πριν ακόμη φτάσουν; Ο τραγέλαφος, εν προκειμένω, ήταν ότι οι τρεις φορο-Κλουζό της Σκύρου έκοψαν μηδενικά εισιτήρια και την Παρασκευή που έφυγαν. Για να πληροφορηθούν όλοι αμέσως τη «λήξη συναγερμού»...


Θέλω να είμαι δίκαιος με την αγαπημένη Σκύρο, που επισκέπτομαι κάθε χρόνο. Φέτος τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα σε σχέση με πέρσι. Οι περισσότεροι έκοβαν αποδείξεις, ενώ ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα ταβερνάκια οι σερβιτόροι ίσως και από ντροπή (και μόνο στις παρέες που γνώριζαν) έκαναν τη γνωστή ερώτηση: «Θέλετε απόδειξη;» «Ναι!» απαντούσαμε όλοι με μια φωνή.

Μία απορία μόνο έχω, που απευθύνεται στους μαγαζάτορες των νησιών, όχι μόνον της Σκύρου. Δεν αντιλαμβάνονται πόσα έσοδα χάνουν, αρνούμενοι να προμηθευτούν μηχανήματα πιστωτικής κάρτας; Φίλη που ήθελε να αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια απόρησε με την απάθεια της υπαλλήλου που δεν καταλάβαινε ότι είναι παράλογο να αξιώνει 70 ευρώ τοις μετρητοίς, όταν με τα capital controls το ημερήσιο όριο είναι μικρότερο. Αλλά θα μου πείτε, και αυτό το ερώτημα στους φωστήρες του ΥΠΟΙΚ πρέπει να τεθεί που δεν έχουν υποχρεώσει ήδη τους πάντες να προμηθευτούν τα πιστωτικά μηχανήματα για να ελέγχεται καλύτερα και η φοροδιαφυγή.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/827666/opinion/epikairothta/politikh/oi-foro-kloyzo-ths-skyroy

Δημοσίευση: Αυγούστου 21, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Οι φορο-Κλουζό της Σκύρου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator