Αυτό είναι τo σχέδιο Ντράγκι για να ξεκλειδώσει η ρευστότητα προς την Ελλάδα

0


Εγγύηση του ελληνικού χρέους από την Ευρωζώνη φέρεται να εξετάζει ο κεντρικός τραπεζίτης. 

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρηθεί αμετάβλητο το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, προσαρμόζοντας ωστόσο το κούρεμα στα collateral αυτομάτως μειώνει τη διαθεσιμότητα των εγγυήσεων και την δυνατότητα άντλησης ρευστότητας. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ζήτησαν να διατηρηθεί σκληρότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα.

«Δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την απόφαση για το «κούρεμα» των ενεχύρων, επιθυμώντας ακόμη πιο σκληρά μέτρα για την Ελλάδα», αναφέρει το ρεπορτάζ και προσθέτει:

«Η ΕΚΤ αρνήθηκε να αποκαλύψει το μέγεθος των νέων περικοπών στα ενέχυρα, αλλά θεωρείται ότι και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα έχουν αρκετά διαθέσιμα ενέχυρα για διατηρήσουν τον ELA. Όμως δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αποδοκιμάζοντας αυτή την απόφαση ήθελαν η ΕΚΤ να λάβει ισχυρότερα μέτρα για το ελληνικό ζήτημα».

Το ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει επίσης πως ο Μάριο Ντράγκι υπάρχει ενδεχόμενο να ζητήσει την εγγύηση του ελληνικού χρέους από τους ηγέτες της Ευρωζώνης για να χρησιμοποιηθεί ως collateral και να αυξηθεί η παροχή ρευστότητας στην Αθήνα.

Πάντως πολλοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες προειδοποίησαν πως δεν υπήρχε μια σαφή πορεία προς συμφωνία ώστε να είναι πιθανό να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, όταν και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τις πληρωμές ύψους 3,5 δισ. προς την ΕΚΤ.

«Το Grexit είναι στα χείλη όλων, αλλά κανείς δεν το λέει πραγματικά», ανέφερε αξιωματούχος που συμμετείχε στις ομιλίες. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικού τραπεζίτης της Αυστρίας, το να δοθεί μίας μορφής χρηματοδότηση στην Αθήνα όσο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση «είναι μία πιθανότητα».

Πηγή: fortunegreece.com
Δημοσίευση: Ιουλίου 07, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αυτό είναι τo σχέδιο Ντράγκι για να ξεκλειδώσει η ρευστότητα προς την Ελλάδα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator