Βαρουφάκης: Μετά την πισίνα, πρωτοφανή επίθεση στον Τσίπρα

0


Καλύτερα να πάει σε εκλογές παρά να φέρει τα μέτρα στη Βουλή - Θα είναι έκπληξη αν παραμείνει ο Τσίπρας πρωθυπουργός μετά από αυτό το έγκλημα ενάντια στην Ευρώπη - Επρεπε να έχουμε ένα δεύτερο σχέδιο είπε για το παράλληλο νόμισμα - Σκεφτόμουν το Grexit από την πρώτη μέραKαι αφού ολοκλήρωσε τις βουτιές στην πισίνα του και τις οικογενειακές του βόλτες στην Αίγινα, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης αποφάσισε να ασχοληθεί με το προσφιλές του σπορ, που δεν είναι άλλο από το να αναπτύσσει τις απόψεις του σε ανά τον κόσμο συνεντεύξεις.

Αυτή τη φορά διάλεξε ένα ραδιόφωνο από τη μακρινή Αυστραλία. Διάλεξε όμως, στην πιο δύσκολη ώρα για την Ελλάδα, την ώρα που ο πρωθυπουργός γύρισε μετά από μια μαραθώνια διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες να εξαπολύσει μια πρωτοφανή και αήθη επίθεση στον πρωθυπουργό, στον άνθρωπο που του εμπιστεύτηκε -κακώς ως απεδείχθη - την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Σοκάρουν τόσο οι αποκαλύψεις του λαλίστατου κ. Βαρουφάκη, όσο και οι χαρακτηρισμοί που αφορούν στον πρωθυπουργό.
Στις πρώτες αποκαλύπτει ανερυθρίαστα πως είχε σχέδιο Grexit και δραχμής από την πρώτη κιόλας στιγμή που βρέθηκε στο θώκο του ΥΠΟΙΚ. Ίσως και από πιο πριν...

Σε ό,τι αφορά στον κ. Τσίπρα, τον κατηγορεί ότι υπέγραψε μια δεύτερη συνθήκη Βερσαλλιών και ότι συνηγόρησε σε έγκλημα κατά της Ευρώπης. 

Σχολιάζοντας λοιπόν όλα όσα έγιναν στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι «Αυτή είναι η πολιτική της ταπείνωσης. Η τρόικα είχε φροντίσει ότι θα τον κάνουν (σ.σ. τον κ. Τσίπρα) να μετανιώσει για κάθε λέξη που εκστόμιζε ασκώντας κριτική στην τρόικα κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων. Όχι μόνο τους έξι μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια». 

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «Αυτό δεν έχει να κάνει με την οικονομία. Πρόκειται για μια νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών που στοιχειώνει και πάλι την Ευρώπη, και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει. Γνωρίζει ότι είναι καταδικασμένος αν το κάνει και είναι καταδικασμένος αν δεν το κάνει».

Για τον κ. Βαρουφάκη, η συνθήκη είναι απορριπτέα, καθώς την συγκρίνει με το πραξικόπημα του 1967. Μόνο που όπως λέει, «Στο πραξικόπημα τα τανκς ήταν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για να ρίξουν την δημοκρατία. Αυτή τη φορά ήταν οι τράπεζες. Οι ξένες δυνάμεις χρησιμοποίησαν τις τράπεζες για να καταλάβουν την εξουσία».

Σε ότι αφορά την σχέση του με τον κ. Τσίπρα και την άποψή του για τον πρωθυπουργό, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές, παρά να φέρει την Συμφωνία στη Βουλή. «Θα είναι έκπληξη αν παραμείνει πρωθυπουργός μετά από αυτό το έγκλημα ενάντια στην Ευρώπη» λέει χαρακτηριστικά. 

Όσο για τις σχέσεις τους, επιμένει ότι είναι καλές, ενώ σχολιάζει και την περιπετειώδη παραίτησή του, λέγοντας ότι «Tαξίδευα σε έναν όμορφο σύννεφο γεμάτο ενθουσιασμό. Τη στιγμή που μπήκα στο πρωθυπουργικό γραφείο, ένιωσα αμέσως ένα αίσθημα παραίτησης, μια αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Ήμουν αντιμέτωπος με αέρα ήττας, που ήταν σε πλήρη αντίθεση με ό, τι συνέβαινε έξω».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει επίσης τις μυστικές προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης για να εκτυπώσει δραχμές σε περίπτωση που η χώρα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ. «Ως υπεύθυνη κυβέρνηση γνωρίζαμε ότι υπήρχε μια σημαντική συμμαχία στην Ευρώπη να μας πετάξουν έξω. Έπρεπε να έχουμε μια μυστική μικρή ομάδα ανθρώπων και ένα σχέδιο σε περίπτωση που ήμασταν έτοιμοι να βγούμε εκτός ευρωζώνης» είπε στο αυστραλιανό ραδιόφωνο.

Όσο για την δική του πορεία στην συνέχεια, δήλωσε ότι θα παραμείνει απλό μέλος του κόμματος έχοντας περισσότερο χώρο για ελιγμούς και για να πει την αλήθεια. Όμως φοβάται ότι η λιτότητα θα αναδείξει την ακροδεξιά στην Ελλάδας. «Εάν το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καλλιεργήσει τόσες ελπίδες στην Ελλάδα σκύψει το κεφάλι μας σε αυτή τη νέα μορφή της μεταμοντέρνας κατοχής, τότε δεν μπορώ να δω κανέναν άλλο αποτέλεσμα από την περαιτέρω ενίσχυση της Χρυσής Αυγής. Αυτοί θα κληρονομήσουν με τραγικό τρόπο το μανδύα του κινήματος κατά της λιτότητας".

Η συνέντευξη στο αυστραλιανό ραδιόφωνο έρχεται σε συνέχεια μιας άλλης συνέντευξης που είχε δώσει νωρίτερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε ξένο μέσο. Σ' αυτήν είχε δηλώσει ότι η εισήγησή του στην ελληνική κυβέρνηση ήταν να εκδοθεί παράλληλο νόμισμα και να κουρευτούν τα ομόλογα της ΕΚΤ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το έθεσε στην κυβέρνηση αλλά δεν βρήκε στήριξη. Ενώ βασικό κομμάτι της συνέντευξης αποτελεί η παραδοχή ότι από την πρώτη ημέρα σκεφτόταν το Grexit.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το Grexit ήταν πολύ συγκεκριμένος, απαντώντας: «Ναι, απολύτως. Σκεφτόμουν το Grexit από την πρώτη ημέρα».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, από την αρχή των διαπραγματεύσεων, οι πιστωτές εν ολίγοις του ξεκαθάρισαν πως είτε θα δεχθεί τη συμφωνία ή η συμφωνία είναι νεκρή, σημειώνοντας παράλληλα πως ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίαζε τα στοιχεία που της ζητούνταν (όπως π.χ. τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, τα στοιχεία για τις κρατικές οντότητες) και ανέπτυσσε τα σχέδιά της για τον ΦΠΑ, οι πιστωτές απέρριπταν της προτάσεις χωρίς όμως να δίνουν κάποια δική τους εναλλακτική πρόταση. «Στη συνέχεια, πριν προλάβουμε να συμφωνήσουμε μαζί τους για τον ΦΠΑ, θα άλλαζαν θέμα και θα πήγαιναν στις αποκρατικοποιήσεις».

Όπως ανέφερε, είχε προτείνει στην τρόικα να συμφωνήσουν σε τρεις-τέσσερις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες όλοι θα συμφωνούσαν, όπως για παράδειγμα το φορολογικό σύστημα και τον ΦΠΑ, και να εφαρμοστούν άμεσα. Ως αντάλλαγμα θα υπήρχε χαλάρωση των περιορισμών από την ΕΚΤ. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πήγαιναν στη βουλή ενώ θα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η απάντηση των θεσμών ήταν αρνητική, καθώς ήθελαν μια «συνολική αξιολόγηση». «Τίποτα δεν θα εφαρμοστεί αν τολμήσετε να εισάγετε νομοθεσία. Θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια που θα αντιτίθεται στη διαδικασία της επίτευξης συμφωνίας».

Σε ερώτηση για τις δυο επιλογές της Ελλάδας, δηλαδή την άμεση έξοδο από το ευρώ ή την έκδοση IOUs, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «δεν πίστευα ποτέ πως πρέπει να πάμε κατ' ευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν πως αν τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζές μας, κάτι που θεωρούσα επιθετική κίνηση απίστευτης ισχύος, θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά χωρίς να περνάμε το σημείο χωρίς επιστροφή.

Θα πρέπει να εκδώσουμε δικά μας IOUs, ή τουλάχιστον να ανακοινώσουμε ότι θα εκδώσουμε δική μας ρευστότητα σε ευρώ. Θα πρέπει να «κουρέψουμε» τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που κατέχει η ΕΚΤ ή να ανακοινώσουμε ότι θα το κάνουμε. Και θα πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα με τα οποία νόμισα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας.

Προειδοποιούσα το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε (η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζές μας) για έναν μήνα, προκειμένου να μας σύρει σε μια εξευτελιστική συμφωνία. Όταν συνέβη η σύστασή μου για «ενεργητική» απάντηση, ας πούμε ότι καταψηφίστηκε.

Στη συνέντευξη γίνεται λόγος και για τις σχέσεις του τέως υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «φιλικές».

Ο δημοσιογράφος διερωτάται στο κείμενό του αν ο Γιάνης Βαρουφάκης βγήκε νικητής ή ηττημένος μέσα από τις πολιτικές επιλογές του. Αυτό που επισημαίνει είναι οτι σίγουρα δεν πρόδωσε τα πιστεύω του. Τώρα, το εάν έκανε το σωστό, θα τον κρίνει η Ιστορία...

Η συνέντευξη κλείνει, αναφέροντας οτι ο Γιάνης Βαρουφάκης πλέον, ασχολείται με τη συγγραφή του νέου του βιβλίου.
Δημοσίευση: Ιουλίου 14, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Βαρουφάκης: Μετά την πισίνα, πρωτοφανή επίθεση στον Τσίπρα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator