Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, προσδεθείτε!

0


Την ώρα που θα διαβάζετε αυτό το άρθρο, αγαπητοί αναγνώστες και αναγνώστριες, θα έχει εκπνεύσει το τελεσίγραφο που έδωσε στη χώρα η τελευταία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Αλλά αυτή τη φορά, δεν υπάρχει ιδιαίτερη αγωνία.

Είχαμε πει παλιότερα πως όταν οι Ευρωπαίοι έδιναν πραγματικό τελεσίγραφο, θα το αντιλαμβάνονταν οι πάντες. Προφανώς το αντελήφθη και η Ελληνική κυβέρνηση. Ήταν εξάλλου αδύνατον να μην το καταλάβει ο οποιοδήποτε.

Το μήνυμα ήταν τόσο καθαρό και κρυστάλλινο, που πάγωνε το αίμα κάθε λογικού ανθρώπου.
Έχοντας λάβει το μήνυμα, ο πρωθυπουργός κίνησε ταχύτατες (πραγματικά πρωτοφανείς για οποιαδήποτε κυβέρνηση αλλά πολύ περισσότερο για την παρούσα) διαδικασίες και, αργά εχθές το απόγευμα, το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε τις Ελληνικές προτάσεις για συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα.

Δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι αυτές θα γίνουν αποδέκτες, ως έχουν. Διάφορες πληροφορίες από την Γερμανία και άλλες χώρες δείχνουν πως νέα βοήθεια στην Ελλάδα δεν θα γίνει εύκολα δεκτή, πολιτικά.
Αλλά αν σκεφτεί κανείς πως οι προτάσεις, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και ενδείξεις, γράφτηκαν από ξένους τεχνοκράτες (αφιέρωσαν κόπο και χρόνο πολλοί περισσότεροι, από πολύ περισσότερες εθνικότητες, εκτός των Γάλλων του Francois Hollande) τόσο στην Αθήνα, όσο και στις Βρυξέλλες, είτε με κάποιες τροποποιήσεις, είτε χωρίς, η συμφωνία θα επιτευχθεί.

Το (ασφυκτικό) χρονοδιάγραμμα προβλέπει:

Αναλυτική εξέταση των προτάσεων από τους θεσμούς, σήμερα. Που, λογικά, δεν θα πάρει παραπάνω από μερικές ώρες, μιας και τις ξέρουν πολύ καλά ήδη τα περισσότερα από τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων τους.

Το πρωί του Σαββάτου, Euro Working Group για να προτείνει την αποδοχή (;) των Ελληνικών προτάσεων
Έκτακτο Eurogroup που θα λάβει την τελική απόφαση αν θα προταθεί αποδοχή ή όχι του Ελληνικού αιτήματος για νέο πρόγραμμα

Δύο Κυριακάτικες Συνόδους Κορυφής. Την πρώτη των εικοσιοκτώ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτήν των δεκαεννέα χωρών της Ευρωζώνης. Οι δύο αυτές Σύνοδοι, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα ήταν αναγκαίες, εάν υπήρχε θετική απόφαση από το Eurogroup. Με δεδομένη όμως την απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα πραγματοποιηθούν. Για να ζητηθούν ισχυρότατες πολιτικές δεσμεύσεις από τον κύριο Τσίπρα, ενώπιον όλων των Ευρωπαίων ηγετών. Όμως, αναλογιζόμενος κανείς τους λόγους που θα απαιτούσαν την πραγματοποίησή τους, σε περίπτωση αρνητικής απόφασης του Eurogroup, δεν πρέπει να έχει παράπονο.

Τα (σχεδόν) καλά νέα όμως σταματούν εδώ. Και αρχίζουν τα πάρα πολύ άσχημα. Τόσο άσχημα που μόνο να κλάψει μπορεί κανείς όταν τα μαθαίνει.
Οι πληροφορίες που διαρρέονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για μέτρα συνολικού ύψους €13 δις και δάνεια συνολικού ύψους €50-60 δις. Πάντως τον πρώτο αριθμό καλά τον διαβάσατε. €13 δις (δεκατρία ολογράφως)!
Αν σας έρθει κλάμα, ζαλάδα και σκοτοδίνη διαβάζοντας το ποσό, μην φοβηθείτε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν είστε άρρωστοι.
Βέβαια θα αρρωστήσετε αμέσως μόλις αναλογιστείτε τα €980 εκατομμύρια του επονείδιστου email Χαρδούβελη λίγους μήνες νωρίτερα και τα €8,5 δις της πρότασης Γιουνκέρ δεκαπέντε μόλις μέρες, πριν.

Μόνο μην τολμήσετε να αναλογιστείτε τι (και γιατί) ψήφισε το 62% του Ελληνικού λαού την περασμένη Κυριακή.

Διότι τότε θα κλείσετε μόνιμη θέση σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Πιθανότατα ψυχιατρικών ειδικοτήτων.
Μη διαθέτοντας περισσότερα στοιχεία είναι δύσκολο να πει κανείς κάτι παραπάνω.

Αλλά το σοκ και τα συναισθήματα που περιγράφω πιο πάνω δεν αλλάζουν. Όπως δεν γίνεται να αλλάξουν οι αριθμοί που τα προκαλούν, σημαντικά. Είναι όμως άλλο πράγμα να εκτιμάς κάποια ποσά και τελείως άλλο να βλέπεις τις εκτιμήσεις να γίνονται πραγματικότητα.
Το χτύπημα που θα δεχθεί η οικονομία θα είναι τρομακτικό.

Η ζημιά που θα γίνει, φοβερή και άνευ προηγουμένου.

Και δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί. Απολύτως κανείς.

Διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Οπότε προσδεθείτε. Γερά και σφιχτά.

Εκτός και προτιμά κανείς να δεθεί για την πρόσκρουση στον ατσάλινο τοίχο της δραχμής…

Πέτρος Λάζος
capital.gr
Δημοσίευση: Ιουλίου 11, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, προσδεθείτε!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator