SOS από τα ερείπια του Ναυπλίου

0


Η εγκατάλειψη και η παρακμιακή κατάσταση που επικρατεί στο εστιατόριο της Αρβανιτιάς, στην πισίνα του Αμφιτρύωνα και στο Ξενία, προξενεί την οργή των ντόπιων και δημιουργεί πολλά ερωτήματα

Ντουβάρια εγκαταλειμμένα σε τρεις πλευρές του Ναυπλίου, που θυμίζουν δόξες του παρελθόντος… Πισίνα Αμφιτρύωνα, Ξενία, Εστιατόριο Αρβανιτιάς. Όλα διαλυμένα…

Η πισίνα ήδη γκρεμίστηκε και μοιάζει σαν βομβαρδισμένη πλέον σήμερα. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα δύο κτήρια, τα οποία ερειπωμένα πια, κινδυνεύουν κι αυτά σε λίγα χρόνια να γκρεμιστούν –αν δεν υπάρξει άμεσα κάποια παρέμβαση για την διάσωση και αξιοποιήσή τους.


Δεν είναι τυχαίο το κτήριο που στέγαζε το Ξενία. Αποτελεί μάλιστα μαζί με πολλά άλλα Ξενία, σημείο αναφοράς για τους αρχιτέκτονες και η κατασκευή του διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Χτίστηκε την δεκαετία του 1960 πάνω στον προμαχώνα. Θλιβερή η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα και μάλιστα αν συγκριθεί με την χλιδή και την εικόνα του παρελθόντος, θυμίζει την …σταχτομπούτα» που έχασε το γοβάκι της μετά την 12η νυχτερινή.


Και όπως σχολιάζεται από ειδικούς: «Ένα κτήριο με λαμπρή αρχιτεκτονική, βιοκλιματικό σε μια εποχή που η λέξη ήταν άγνωστη (τα δωμάτια έχουν φυσικό κλιματισμό με περσίδες στο παράθυρο και δίπλα στην πόρτα για να δημιουργείται ρεύμα αέρα, ενώ ο διάδρομος δημιουργεί φυσούνα αέρα) και είναι σε αυτό το χάλι. Με καταπληκτική δε θέα».

Το εστιατόριο της Αρβανιτιάς, απέναντι από το Ξενία, ακριβώς πάνω από τη θάλασσα, πριν αρκετά χρόνια είχε γίνει στέκι τοξικομανών. Με πολύ προσπάθεια και μετά από δεκάδες δημοσιεύματα οι ναρκομανείς έφυγαν. Σήμερα το κτήριο διαβρωμένο πλέον, παντελώς διαλυμένο αποτελεί ντροπή για το δημόσιο που το έχει εγκαταλείψει. Κάπου μέσα στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, περιγράφεται προς τους επενδυτές ως εξής: «Το κτίριο βρίσκεται στην αστική παραλία της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο, στην απόληξη του βασικού οδικού άξονα που εκτονώνει την πόλη στο νότο και του δημοφιλούς γύρου της Αρβανιτιάς, διαθέτει δε εντυπωσιακή θέση με αμφίπλευρη θέα προς τη θάλασσα και τον επιβλητικό βράχο της Ακροναυπλίας. Εμβαδόν: 18,50μ2 για το β’ υπόγειο, 236,88 μ2 για το α’ υπόγειο και 320,25 μ2 για το ισόγειο».


Γκρεμισμένη από τον χρόνο και την εγκατάλειψη, η πισίνα του Αμφιτρύωνα αποτελεί ντροπή για την παλιά πόλη, προσβάλει την εικόνα της. Χιλιάδες κόσμου που επισκέπτονται το Ναύπλιο βλέπουν την εικόνα του κλειστού κήπου με την γκρεμισμένη πισίνα. Την δεκαετία του 1960 ήταν σημείο αναφοράς. Η γραφειοκρατία εμποδίζει την δήμο που έχει κάνει πολλές προσπάθειες να αλλάξει αυτή την εικόνα της ντροπής. Όμως οι δεκαετίες περνούν και η ερήμωση κατατρώει, ότι έχει απομείνει.

Η κατάσταση αυτή στα τρία ακίνητα προξενεί την οργή των πολιτών και δημιουργεί πολλά ερωτήματα για την παρακμιακή αυτή κατάσταση. Ταυτόχρονα όσο παραμένουν όπως είναι σήμερα, πλήττεται καίρια η εικόνα της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου, πέραν του ότι η αξιοποίησή τους θα δημιουργούσε νέες θέσεις δουλειάς και θα τόνωνε την τοπική οικονομία με τρόπο αρμόζοντα στην ιστορία και τον πολιτισμό της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας.

Δημοσίευση: Ιουνίου 21, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "SOS από τα ερείπια του Ναυπλίου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator