Ποιότης ΑA

0


Ένα ακόμα εμπορικό, με είδη προικός, παλαιού τύπου όπου νάναι κλείνει στην Αιόλου. Προφανώς θα γίνει καφέ ή φαλαφελατζίδικο ή λουκουματζίδικο ή κάτι τέτοιο. Έτσι είναι, η αγορά έχει το δικό της θεό. Όσο και να το θέλω δεν είναι η αγορά μουσείο για να περνάω εγώ και οι συνομήλικοι και ομοφρονούντες και να χαλβαδιάζουμε τα εναπομείναντα τόπια κρετόν της Πειραϊκής -Πατραϊκής . Μόνο μην παρασυρθώ τώρα και γράψω καμιά ελεγεία για τα ριγέ σεντόνια, με το μέτρο, τα θαλασσί, τα ροζ, τα φιστικί, τα αθάνατα, που ήταν τόσο ταιριαστά ζευγάρια με τις Βέτλανς -Νάουσσα κουβέρτες. Παιδί και εγώ μιας μεσοαστικής οικογένειας στα πενήντα-plus πλέον, έχω τα τοτέμ μου, τη μυθολογία μου, τον Τσαντίλη μου, τον Κανελλόπουλο μου, τον Τσιτσόπουλο μου, τον Παππαγιάννη μου, την Πειραϊκή Πατραϊκή μου.

Αυτό πάντως που, α προπό, θυμάμαι πάνω απ’ όλα με ευθυμία, είναι οι εμποροϋπάλληλοι στα είδη προικός και υφασματεμπορικά της Ερμού και το παιχνίδι που έκαναν με τις νοικοκυρές, τις μανάδες, τις πεθερές, τις νύφες, τις μελλόνυμφες που πάντα δυο- δυο έρχονταν ενισχυμένες να διαλέξουν σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντιλα, υφάσματα για να ράψουν τα ρούχα τους. Σε χρόνο μηδέν είχε εδραιωθεί ένας οικείος τόνος, με τον υπάλληλο που ήταν εξομολογητής, ντεκορατέρ, γνώστης όλων των: σεμιζιέ, αμπίρ, τρουακάρ, λαιμόκοψη, κουφόπιετα , μανικοκόλληση , ούγια, ζορζέτα, ποπλίνα, κρεπ ντε σιν, ταφτά μουαρέ, οργάντζα, βεραμάν, λιλά, μπλε μαρέν, σιέλ και πιέ ντε πουλ . Σκαμπρόζοι και διασκεδαστές συχνά έβγαιναν μαζί με την κοκέτα πελάτισσα και το εμπόρευμα στο δρόμο για να δουν το χρώμα στο φως του ήλιου και να πουν αν ταιριάζει με την τσάντα και την γόβα, αν σε φωτίζει ή σε κόβει , αν η ρίγα αδυνατίζει και πιο ντεσέν παχαίνει, πρώϊμοι personal shoppers. Μαέστροι της κολακείας είχαν έτοιμες ατάκες όπως: το μάτι σας στο καλύτερο έπεσε. Έπαιζαν στα δάχτυλα τα μέτρα, τα διπλόφαρδα και τα μονόφαρδα, πόσο θέλει για στρίφωμα, αν θα πιει και πόσο θα πάρει η ραφή. Σαν επιστέγασμα της επιτυχούς συναλλαγής μια γλυκιά, έστω και εφήμερη, συμμαχία, οι ευχές: με γεια σας, καλοφόρετο, τυχερά νάνε, καλορίζικο, η ώρα η καλή. Και ένιωθαν ωραίες και ξεχωριστές οι πελάτισσες και μετά έπαιρναν και μια τυροπιτούλα από το Άριστον -αυτό παραμένει ως time capsule- να τις κρατήσει μέχρι να πάνε σπίτι.

Και μια και το έφερε η κουβέντα στα υφάσματα και τις μοδίστρες η –Παριζιάνα- Ρένα Βλαχοπούλου δεν μασάει τα λόγια της και αντιθέτως δεν κάνει κομπλιμέντα στις πελάτισσες. Σούζι τρως!


Δημοσίευση: Μαΐου 03, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ποιότης ΑA"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator