Τους τράβηξαν πάλι το αυτί - Από φιάσκο σε φιάσκο

0


*Ανώμαλη προσγείωση Νο 2 για Σαμαρά από Βρυξέλλες 
*Πρώτα η υλοποίηση των μέτρων της "αξιολόγησης" και μετά βλέπουμε για την "επόμενη 

Πάγο στις κυβερνητικές αφηγήσεις περί εξόδου από τα Μνημόνια, έστω και "συνετής", έβαλαν οι δανειστές δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Σε δηλώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Αντ. Σαμαράς αναγκάστηκε χθες να διαψεύσει εμμέσως πλην σαφώς τις "κυβερνητικές πηγές" που προχθές είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν τη "συμφωνία" για την "προληπτική γραμμή πίστωσης" με σκληρούς μεν, αλλά μάλλον ηπιότερους όρους από αυτούς που προετοιμάζει η τρόικα. Ο Αντ. Σαμαράς υποστήριξε χθες ότι "όλα αυτά είναι το πλαίσιο συζήτησης, είναι το αντικείμενο, δεν έχει γίνει ακόμη...
κανενός είδους κατάληξη της διαπραγμάτευσης".


Και ενώ η συζήτηση για την "επόμενη μέρα" είναι ανοιχτή, το βέβαιο είναι ότι εν τω μεταξύ "δεν πρέπει να γίνει αυτό που συνέβη στο παρελθόν, πρέπει να τελειώσουμε την αξιολόγηση μέχρι τον Δεκέμβριο και θα τελειώσουμε τον Δεκέμβριο". Με λίγα λόγια, προηγούνται τα μέτρα του τρέχοντος Μνημονίου και έπεται η συζήτηση για το... νέο Μνημόνιο.

* Πρώτα η υλοποίηση των μέτρων της "αξιολόγησης" και μετά βλέπουμε για την "επόμενη ημέρα"...

Από φιάσκο σε φιάσκο

Με άδεια χέρια γύρισε ο Σαμαράς από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Δεν υπήρξε καμιά απόφαση για την περιβόητη "ρύθμιση του χρέους", θέμα για το οποίο η ίδια η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει προ εβδομάδος κινήσεις και τακτικές. Αντιθέτως, οι εταίροι επιμένουν να προχωρήσουν τώρα οι "μεταρρυθμίσεις", δηλαδή να εμπεδωθεί το Μνημόνιο ως καθεστώς και να στερεωθεί η λιτότητα. Και μετά... βλέπουμε!

Η χθεσινή κατάληξη ήταν προδιαγεγραμμένη. Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει χάσει οριστικά τη λαϊκή στήριξη. Ακόμη και να ήθελε, δεν μπορεί να διεκδικήσει το ελάχιστο. Δεν μπορεί να αποσπάσει ούτε λόγια συμπαθείας για την προεκλογική στήριξή της. Δεν διαθέτει βούληση, ούτε δύναμη διαπραγμάτευσης. Παρά τα σκληρά μέτρα που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται, το Βερολίνο και το ΔΝΤ τη θεωρούν πολιτικά αναξιόπιστη, όπως και οι αγορές. Ο πρόσφατος τυχοδιωκτισμός με την προαναγγελία περί εξόδου από το ΔΝΤ απέδειξε ότι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι έτοιμοι να κάνουν οτιδήποτε αρκεί να περιορίσουν το βάρος της εκλογικής συντριβής τους. Αυτός ο πολιτικός αμοραλισμός, όμως, τους εκθέτει ακόμη και απέναντι στους πιστωτές, διότι παράγεται πολιτική αστάθεια.

Μετά το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον. Τώρα και οι Βρυξέλλες! Η κυβέρνηση Σαμαρά από φιάσκο σε φιάσκο. Η επίκληση της συναίνεσης από τον πρωθυπουργό ακούγεται ως αναζήτηση άλλοθι για τη θλιβερή αποτυχία του, ως προσπάθεια να διαχυθούν οι πολιτικές ευθύνες και να κερδίσει χρόνο.

Συναίνεση σε ποια γραμμή; Σ' αυτήν που επιβάλλουν οι πιστωτές και ακολουθεί ευλαβικά η κυβέρνηση; Συναίνεση στη διατήρηση των αντικοινωνικών μέτρων και στη θέσπιση νέων; Συναίνεση στη "βιωσιμότητα του χρέους", δηλαδή στη χρεοκοπία της χώρας; Συναίνεση στην επιστροφή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία; Συναίνεση στις ομαδικές απολύσεις; Συναίνεση στην εξοντωτική φορολογία και την κοινωνική διάλυση;

Μοναδική διέξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο, που στο επίκεντρό του βρίσκεται η καταρρέουσα κυβέρνηση Σαμαρά, είναι οι εκλογές. Πρόκειται για στόχο εθνικο-δημοκρατικό και όχι για τη συνηθισμένη αξίωση της αντιπολίτευσης.
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 27, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τους τράβηξαν πάλι το αυτί - Από φιάσκο σε φιάσκο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator