Αμφίπολη: Συγκλονίζουν οι ολόσωμες Καρυάτιδες – Πιθανός ένοικος ο Ηφαιστίωνας (φωτο)

0


Δύο ολόσωμες Καρυάτιδες που δεσπόζουν στη δεύτερη είσοδο του τάφου έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη που “σκαλίζει” τον μεγαλειώδη τύμβο της Αμφίπολης.

Πτυχώσεις υψηλής αισθητικής φέρουν οι χιτώνες των δύο Καρυάτιδων και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτό συναινεί στην άποψη ότι ο «ένοικος» ή οι «ένοικοι» του ταφικού μνημείου ανήκαν στα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, οι Καρυάτιδες από την εξωτερική τους πλευρά φαίνεται να ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους.

Μέρα με την ημέρα, η αγωνία μεγαλώνει για την πορεία της ανασκαφής και σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη στην Αμφίπολη προκειμένου οι αρχαιολόγοι να εξετάσουν τον τρόπο που θα εισέλθουν στον τρίτο και πιθανότατα τελευταίο θάλαμο του ταφικού μνημείου, ο οποίος θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού.

Η ανατρεπτική θεωρία για τον Ηφαιστίωνα

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, κυκλοφορεί και μια ανατρεπτική θεωρία που θέλει τον τύμβο στην Αμφίπολη να ανήκει στον πιστό φίλο και συνοδοιπόρο του Αλέξανδρου, Ηφαιστίωνα, με τον ίδιο τον Μακεδόνα βασιλιά να έχει παραγγείλει το μνημείο.

Σε διάλεξη που έδωσε την Τετάρτη ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης, με θέμα τον τύμβο της Αμφίπολης με τον τίτλο «Ο τύμβος της Αμφιπόλεως: Ελεγχος των γεγονότων και των πηγών της περιόδου 324-294 π. Χ.» υποστήριξε πως ο τάφος ανήκει στον παιδικό φίλο και συνοδοιπόρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα.

Στόχος της διάλεξης ήταν να φωτίσει πτυχές των ανασκαφών, πάντα με σεβασμό στις εργασίες και τη δουλειά που πραγματοποιεί η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη.

Απαντώντας σε ερώτημα ο κ. Μαυρογιάννης υποστήριξε πως, μέσα από την οπτική γωνία της ιστορίας των ελληνιστικών χρόνων, ο Τύμβος Καστά, είναι μακεδονικός τάφος και οικοδομήθηκε περίπου το 325 π.Χ..Την παραγγελία για τον τάφο έδωσε ο ίδιος ο Αλέξανδρος για τον Ηφαιστίωνα.

Ο κ. Μαυρογιάννης, πάντως, σημείωσε ότι η διαφορετικότητα ιστορίας και αρχαιολογίας είναι αυτή που καθιστά δύσκολη την απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται για τον Τύμβο.

Η παρουσίαση επικεντρώθηκε καταρχήν στα γεγονότα των ετών 325-320 π.Χ., με αφετηρία την αίσια επάνοδο από την Ινδία του στόλου του Αλεξάνδρου υπό τον «Αμφιπολίτη» Νέαρχο στις εκβολές του ποταμού Τίγρη (αρχές του 324 π.Χ.) και την απόφαση της Ώπιδος για την αποστρατεία. Συνεχίστηκε με τον αιφνίδιο θάνατο του «φιλαλέξανδρου» Ηφαιστίωνα τον Οκτώβριο του 324 π.Χ. στα Εκβάτανα και κορυφώθηκε με τον θάνατο του ιδίου του Αλεξάνδρου στις 13 Ιουνίου 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα και με τα της ταφής του στην Αίγυπτο, αρχικά στην Μέμφιδα και κατόπιν στην Αλεξάνδρεια, οριστικά στο μαυσωλείο των ανακτόρων που ονομάστηκε Σήμα.

Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 12, 2014
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αμφίπολη: Συγκλονίζουν οι ολόσωμες Καρυάτιδες – Πιθανός ένοικος ο Ηφαιστίωνας (φωτο)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator