«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή»: ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

0



«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» 
κίνηση πολιτών 
Tw: @neo_syntagma 

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ήταν από τους πρώτους που έθεσε στο δημόσιο διάλογο το θέμα της Συνταγματικής Αλλαγής. Στην παρούσα ζοφερή περίοδο, τα καταρρέοντα πολιτικά κόμματα θα επιχειρήσουν να δείξουν υποκριτικό ενδιαφέρον και για αναθεώρηση του Συντάγματος. Χτες μάλιστα, η ΝΔ προανήγγειλε ότι η σχετική συζήτηση στη Βουλή θα αρχίσει στις 3-9-2014 και γι' αυτό παρουσίασε «ξαναζεσταμένες» τις προτάσεις της για συνταγματική αναθεώρηση. 

Όμως την ώρα που ψηφίζεται ένα ακόμη ασφυκτικό «μεσοπρόθεσμο» πολυνομοσχέδιο κατ' επιταγή των πιστωτών και η κοινωνία αναμένει να εκφράσει την εκλογική της αποδοκιμασία στην συγκυβέρνηση, η αγχώδης προσπάθεια του Μαξίμου να αλλάξει την πολιτική ατζέντα είναι προφανής. Οι εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα είναι καταιγιστικές για τους αρχηγούς των κομμάτων που θα υποστούν περαιτέρω εκλογική καθίζηση. Είναι προφανές ότι οι χτεσινές προτάσεις της ΝΔ δεν έγιναν με σοβαρή πρόθεση υιοθέτησής τους. Εκτιμούμε μάλιστα ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν θα πέσει στην επικοινωνιακή παγίδα του Μαξίμου. 

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ διαφωνεί καίρια με διαδικασίες που, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ξεκινούν και τελειώνουν από το πολιτικό σύστημα. Προτείνει τη σύνταξη εξ υπ' αρχής Νέου Συντάγματος και μάλιστα από τον ίδιο το λαό, από Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση. 

Εάν και όποτε οι διαδικασίες για την αναθεώρηση αρχίσουν από το πολιτικό προσωπικό ανεξάρτητα από τη βούληση του λαού, η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ θα ασκήσει τη δική της κριτική επί των κομματικών προτάσεων. Προς το παρόν, στις προτάσεις της ΝΔ διακρίνουμε δύο –απολύτως αρνητικά- σημεία: 

1) Η ΝΔ θεωρεί την αναθεώρηση του Συντάγματος αποκλειστική αρμοδιότητα του πολιτικού προσωπικού, μη αναγνωρίζοντας στους πολίτες οποιαδήποτε δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία αναθεώρησης ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. 

2) Οι προτάσεις της, εκτός από αόριστες και νεφελώδεις, αφορούν αποκλειστικά ρύθμιση εσωτερικών θεμάτων του πολιτικού συστήματος. 

Ως πρώτο στάδιο συμμετοχής -για πρώτη φορά- του ίδιου του λαού στη διαμόρφωση του Συντάγματος, η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ επιμένει στο γραπτό αίτημα που κατέθεσε στις 24-7-2013 στη Βουλή, με το οποίο ζήτησε να ξεκινήσει μέσα από την ιστοσελίδα της Βουλής διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για τη συνταγματική αλλαγή. Η διαβούλευση αυτή θα πρέπει να εγγυάται την εγκυρότητα της διαδικασίας, την ισηγορία στην κατάθεση των προτάσεων, και την ελεύθερη και ανόθευτη καταγραφή της βούλησης των πολιτών.

Δημοσίευση: Μαΐου 10, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή»: ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator