Πέθανε ο Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι

0


Πέθανε, σε ηλικία 90 ετών, ο στρατηγός Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, τελευταίος ηγέτης της κομμουνιστικής Πολωνίας. 

Ο Γιαρουζέλσκι, ο οποίος, τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο, ηγήθηκε της Πολωνίας από το 1981, όταν κήρυξε στρατιωτικό νόμο και διέταξε τη σύλληψη του Λεχ Βαλέσα. Δύο χρόνια αργότερα, ήρε τον στρατιωτικό νόμο και μετά τις κοινωνικές αναταραχές αναγκάστηκε να διαπραγματευθεί το 1989 με το συνδικάτο "Αλληλεγγύη" του Βαλέσα. 

Ο Γιαρουζέλσκι είχε πολεμήσει στο πλευρό των Ρώσων κατά των Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στα χρόνια που ακολούθησαν ανελίχθηκε στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. 

Το 1968 όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλλαν στην Τσεχοσλοβακία με τη συνδρομή Πολωνών στρατιωτών ήταν υπουργός Άμυνας. 

Ο Γιαρουζέλσκι ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι έδωσε την εντολή στον στρατό για να ανοίξει πυρ κατά των εργατών στα ναυπηγεία το 1971 όπου τουλάχιστον 44 εργάτες έχασαν τη ζωή τους.
Δημοσίευση: Μαΐου 26, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Πέθανε ο Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι "

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator