Tο της πόλεως ήθος…

0


Ένα κείμενο προβληματισμού, για τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές.

από Λεωνίδας

«Το της πόλεως ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν», έλεγε ο Ισοκράτης.

Έτσι λοιπόν, μέσα από τις φετινές Δημοτικές Εκλογές θα φανεί αν και κατά πόσον ο Έλληνας έχει αλλάξει νοοτροπία μετά από τα μέχρι σήμερα δεινά της κρίσης. Ίσως είναι νωρίς ακόμα, ίσως και όχι. Αγανάκτηση υπάρχει, διάθεση από κάποιους υπάρχει. Μένει να δούμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί ο Ελληνικός λαός αυτή τη φορά.

Φέτος ας μην ασχοληθούμε μόνο με το ποιος διάσημος κατεβαίνει πού στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, παρασυρμένοι από το ρυθμό των πρωινάδικων κονσερβών. Η κατάσταση είναι τέτοια που δε μας το επιτρέπει. Αυτές οι δημοτικές εκλογές, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι μια μέτρηση δυνάμεων. Θα αποδείξουν αν έχουμε συμμορφωθεί, μη επαναλαμβάνοντας λάθη των περασμένων ετών. Θα φανεί αν έχουμε καταλάβει τι κάναμε λάθος τόσα χρόνια, αλλά και κατά πόσον θα μπορέσουμε –ή έστω κατά πόσον έχουμε τη διάθεση– να αλλάξουμε τα πολιτικά πράγματα στη χώρα, προς όφελος των πολιτών της.

Ομολογώ ότι μια τέτοιου βεληνεκούς ενδοσκόπηση της χώρας και των πολιτών με τρομάζει. Από τις συζητήσεις με τον κόσμο, εισπράττω συχνά ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο πολύ χρειάζεται αλλαγή αυτή η χώρα. Και δυστυχώς, όταν μιλάμε για αλλαγή, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να μιλάμε –τελικά– για πολιτική αλλαγή, αφού πρώτα όμως αποκτήσουμε ορθή πολιτική συνείδηση. Αναρωτιέμαι αν οι νέοι δήμαρχοι και οι νέοι συνδυασμοί επιθυμούν πραγματικά να αποκοπούν από πρακτικές του παρελθόντος, και αν το κράτος και η Τρόικα θα τους επιτρέψουν να δουλέψουν για το καλό της περιοχής τους. Αλλά και αν εμείς θα θελήσουμε ειλικρινά να λειτουργήσουν προς όφελος του τόπου ή μήπως θα αρχίσουμε με το καλημέρα τα ρουσφέτια.

Ας ξεκινήσουμε από τους πολιτικούς συνδυασμούς που κατεβαίνουν στις Δημοτικές Εκλογές. Είμαι σίγουρος –και αυτό αποτελεί, όχι χωρίς λόγο, άποψη πολλών– ότι η Τρόικα θα κάνει ό,τι μπορεί για να δυσκολέψει το έργο Δημάρχων και Συμβούλων που θέλουν να προσφέρουν στο τόπο. Επομένως, θα πρέπει να έχουν το σθένος να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους, ακόμα και εκτός της κρατικής ομπρέλας. Σίγουρα θα είναι κάτι δύσκολο. Πώς θα μπορέσουν να καταφέρουν πράγματα για τον τόπο τους, όταν από πάνω τους έχουν δέσει τα χέρια ή έχουν κλείσει κάθε κάνουλα χρηματοδότησης; Οπωσδήποτε οι καιροί είναι δύσκολοι, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε δραστικά μέτρα που ίσως ανατρέψουν την κατάσταση, αλλά και πρακτικές που τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να θεωρούνταν υπερβολικές ή και αθέμιτες. Για παράδειγμα, ίσως ήρθε η ώρα η τοπική εκκλησία να πάρει ευθέως θέση υπέρ κάποιων υποψηφίων, οι οποίοι να έχουν το ήθος και τα προσόντα να αναλάβουν το έργο της Δημαρχίας ή να υπάρξει σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ειλικρινής συνεργασία εκκλησίας και δημαρχίας.

Όσον αφορά τους Δημάρχους, θεωρώ ότι βασικά προσόντα θα πρέπει να είναι η διάθεση για αγώνα, η ειλικρίνεια, η αγάπη για τον τόπο, η αγάπη για τον κόσμο. Αν υπάρχουν και προηγούμενα δείγματα εργασίας των, ακόμα καλύτερα. Θα είναι ευκολότερο να αναγνωρίσει κάποιος το ποιόν τους. Αλλιώς θα χρειαστεί ψάξιμο. Θα χρειαστεί να ασχοληθούμε όλοι, για το καλό το δικό μας και του τόπου μας, ώστε να καταλήξουμε στον ικανότερο και καταλληλότερο να διοικήσει τον τόπο μας. Η Δημαρχία και οι θέσεις των Δημοτικών Συμβούλων ας μην αποτελέσουν ξανά απλώς λύσεις επαγγελματικής αποκατάστασης στη χειμαζόμενη από την ανεργία Ελλάδα.

Και μετά τα παραπάνω, ας περάσουμε και στη σημαντικότερη παράμετρο των φετινών εκλογών, που είμαι εγώ και εσύ. Ο απλός πολίτης. Το ξανατονίζω, δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη σε αυτές τις εκλογές. Θα δείξουν ξεκάθαρα τι πρεσβεύει και τι αντιλαμβάνεται η κοινωνία μας περί πολιτικής, αν η αγανάκτηση του κόσμου είναι γνήσια και ανιδιοτελής, αν όντως θέλουμε αλλαγή στη ζωή μας. Οι εκλογές αυτές είναι μια ευκαιρία. Να αναδείξουμε ανθρώπους που διστακτικά προβάλλουν και θέλουν να προσφέρουν. Να τους δώσουμε την δυνατότητα να δείξουν την αξία τους. Αν καταφέρουμε σαν πολίτες να τους προωθήσουμε και να τους στηρίξουμε, θα έχουμε περάσει ένα δυνατό μήνυμα προς όλους. Ενωμένοι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Ας ξεκινήσουμε μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τις Δημοτικές Εκλογές του 2014. Κάποτε, οι γονείς μας και οι παππούδες μας ψήφιζαν πολιτικούς για να βοηθήσουν –και να βολέψουν– τα παιδιά τους. Αποδείχθηκε εμπράκτως ότι η πρακτική αυτή έφερε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ελπίζω και εύχομαι να το έχουμε καταλάβει.

Συντακτική Ομάδα Κοινωνικής Ανατολής 

Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 24, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Tο της πόλεως ήθος…"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator